marți, 16 aprilie 2013

CANONUL LACRIMILOR: Miercuri seara - o SLUJBĂ UNICĂ a Bisericii Ortodoxe (VIDEO)


Pe 17 aprilie 2013, seara, în săptămâna a V-a din Postul Mare va fi oficiată în toate bisericile Denia Canonului cel Mare, zis şi "Canonul lacrimilor", creație excepțională a Sfântului Andrei Criteanul.
Deniile, slujbe specifice Postului Mare, sunt utrenii care se săvârşesc în seara zilei precedente. Astfel, Denia Canonului cel Mare este utrenia zilei de joi, 18 aprilie, oficiată miercuri seara. Cunoscută drept "Canonul lacrimilor", această creaţie în versuri a Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe şi este citit integral miercuri în săptămâna a V-a a Postului.


Din punct de vedere al structurii, acest canon este un imn liturgic alcătuit din multe stihiri (peste 250), organizate în nouă cântări. Fiecare cântare începe cu un irmos (o strofă care dă tonul pentru stihirile care urmează) şi se încheie cu două laude de cinstire, una adresată Sfintei Treimi şi una către Maica Domnului. Acest imn mai este cunoscut şi sub denumirea de "Canonul Mare“, nu doar pentru numărul mare de stihiri, ci şi pentru profunzimea învăţăturilor teologice. Bogăţia şi frumuseţea canonului reprezintă pentru credincioşi un îndemn la pocăinţă şi la meditaţie biblică. 

Canonul Sfântului Andrei Criteanul este citit în patru părţi în primele patru zile ale Postului Mare în cadrul Pavecerniţei Mari, pentru a fi reluat în întregime, în săptămâna a V-a a Postului.

Monument al imnografiei creştine răsăritene

Scopul acestui canon, scris de Sfântul Andrei Criteanul, este să ne readucă aminte de starea noastră de păcătoşenie, de necesitatea chemării numelui lui Iisus Hristos în inima noastră şi de importanţa pe care o are pocăinţa în viaţa noastră. 
Autorul Canonului, Sfântul Andrei Criteanul, s-a născut în Damascul Siriei, în jurul anului 660 d.Hr. Adolescent fiind încă, şi-a început viaţa monahală la Mănăstirea Sfântului Sava din pustiul Iudeii, din Ierusalim. Mai târziu a mers la Constantinopol ca reprezentant al Patriarhiei Ierusalimului. În Constantinopol s-a îngrijit de tineri până la data când a fost ales mitropolit al Gortinei, localitate din Insula Creta - Grecia. În anul 712, la presiunea împăratului bizantin şi împotriva voinţei sale, a fost în partida monotelistă, dar a retractat mai apoi. Moare în anul 740 în localitatea Eresso, din Insula Lesbos - Grecia. Amintirea lui se face în fiecare an la data de 4 iulie.

Sfântul Andrei Criteanul a fost un remarcabil orator şi poet. Opera sa clasică este Canonul cel Mare, un vast poem, remarcabil prin profunzimea evlaviei şi a pocăinţei. 

Cântecul de lebădă al omului păcătos

Referindu-se la frumuseţea şi importanţa sa, teologul grec Ioannis Fountoulis a scris următoarele: "(Canonul cel Mare) nu este nimic mai mult decât un cântec de lebădă, un plânset înainte de moarte, un monolog de jale. Poetul se găseşte la sfârşitul vieţii sale. Simte că zilele lui sunt puţine, viaţa lui a trecut. Meditează la moarte şi la judecata dreptului Judecător, care-l aşteaptă. Vine să facă o retrospecţie, o trecere în revistă a duhului lumii. Se aşază ca să discute cu sufletul său. Însă darea de seamă nu este încurajatoare. Lanţul cel greu al păcatului îl strânge. Conştiinţa îl verifică. Şi poetul plânge mereu pentru prăpastia faptelor sale rele. În plânsul acesta se ia la ceartă cu retrospecţia din Sfânta Scriptură. Însă legătura plânsetului cu Scriptura este foarte naturală. Ca om al lui Dumnezeu, poetul deschide cartea lui Dumnezeu ca să îşi evalueze destinul său.

Cercetează unul câte unul modelele sfintei cărţi. Rezultatul comparaţiei este de fiecare dată groaznic şi cauză a noilor bocete. A imitat toate faptele rele ale tuturor personajelor istoriei sfinte, însă nu şi faptele cele bune ale sfinţilor. Nu îi rămân decât pocăinţa, zdrobirea şi refugiul în mila lui Dumnezeu. Şi aici deschide perspectiva optimistă a poetului. A găsit pocăinţa la uşa Paradisului. Nu are să prezinte fructele pocăinţei; oferă însă lui Dumnezeu inima sa zdrobită şi sărăcia duhului său. Modelele biblice: al lui David, al vameşului, al desfrânatei şi al tâlharului îl încurajează. Judecătorul se va milostivi şi de acesta, care a păcătuit mai mult decât toţi oamenii."

Text preluat de la basilica.ro

Sursa: www.evz.ro

CUTREMUR de 7,8 grade în Orientul Mijlociu. Cel puţin 34 de persoane au murit în Pakistan | VIDEO


Seismul s-a produs în sud-estul Iranului, aproape de granița cu Pakistanul, dar s-a resimțit și în Orientul Mijlociu și chiar și în capitala Indiei, New Delhi, potrivit BBC. Dacă un prim bilanț al presei locale iraniene vorbea despre 56 de morți, dintre care 16 din Pakistan, un oficial de la Teheran a menţionat că nu au fost înregistrate victime în Iran. Cel puţin 34 de persoane şi-au pierdut viaţa în Pakistan.
Clădiri avariate în Iran, în urma cutremurului din 9 aprilie 

Sursa: Reuters

Un responsabil al Centrului Iranian de Criză a declarat că nu s-au înregistrat pierderi de vieţi omeneşti în urma cutremurului produs în Iran. Oficialul iranian a explicat că epicentrul seismului este situat în deşert, iar în jurul său nu există centre populate. Anterior, televiziunea publică iraniană anunţa cel puţin 40 de morţi.

Sistemele de energie şi comunicaţii nu mai funcţionează în provincia Sistan şi Baluchistan din sud-estul Iranului. Cutremurul a avariat peste 1.000 de clădiri în oraşul Mashkail, situat în provincia pakistaneză Balucistan.


"Este cel mai mare cutremur din ultimii 40 de ani. Ne așteptam să fie sute de victime", susține un oficial iranian, adăugând că în regiune a fost declarată starea de urgență. 
Potrivit televiziunii iraniene, alte cel puțin 16 persoane au murit și 100 au fost rănite în provinciile Balochistan și Panjgur din Pakistan.
Echipe de salvare trimise în regiune
Cinci echipe de salvare au fost trimise în satele din regiunea Saravan, pentru a evalua

pagubele produse și a acorda ajutor, a spus șeful Semilunii Roșii iraniene, Mahmoud Mozafar, citat de AFP.
Potrivit Institutului American de Geologie, magnitudinea cutremurului a fost de 7,8 pe scara Richter. 
Cutremurul s-a produs, la 12.44 (ora României), în sud-estul țării, într-o zonă muntoasă și deșertică, la 86 de km de orașul Khash, lângă granița cu Pakistanul, precizează BBC.
Unda de șoc s-a propagat până la New Delhi
Trepidațiile s-au simțit în Golf și Orientul Mijlociu și s-au mișcat și clădirile înalte din New Delhi, potrivit sursei citate. Oamenii au ieșit din case și au fugit pe străzi, potrivit martorilor citați de Reuters. De asemenea, au fost evacuați locatarii din clădirile care s-au zguduit în Qatar și Dubai.
Majoritatea instalațiilor nucleare iraniene sunt localizate în centrul Iranului și în vestul țării, inclusiv centrala nucleară de la Bushehr, de pe coasta Golfului. O hartă a Institutului american pentru Știință și Securitate Internațională nu arată că ar exista vreo clădire sau centrală nucleară în sud-estul Iranului, aproape de Pakistan.
Cutremurul de astăzi survine la doar o săptămână după ce sudul Iranului a fost zguduit de un alt seism grav, cu magnitudinea de 6,3 pe scara Richter. Seismul de marțea trecută a ucis cel puțin 37 de persoane și a rănit alte 850.Terapia SALVATOARE. Cum ne putem VINDECA prin RUGĂCIUNE /VIDEO


În SUA, rugăciunea a devenit de ceva vreme procedeul complementar medicinei, specialiştii subliniind că este mult mai popular chiar decât terapia naturistă, ori exerciţiile terapeutice.
Tot specialiştii sunt cei care subliniază, prin intermediul diverselor studii, că rugăciunea poate considerată “un secret al longevităţii, pentru că acţionează asupra normalizării tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac”.

Controverse în lumea medicală
După cum preciza howstuffworks.com., oamenii care sunt credincioşi, păstrează posturile şi au zile special dedicate rugaciunilor sunt mai sănătoşi, şi nu cad prada viciilor. “Poate fi considerată o terapie salvatoare, atâta timp cât oamenii aplică lucruri care par simple, dar de fapt sunt complexe”.

În anul 1988, fizicianul Randolph Byrd avea să iniţieze un studiu (cu o durată de cinci ani), cu privire la influenţa rugăciunii asupra cardiacilor. Rezultatele studiului au stârnit controverse în lumea medicală, deoarece s-a dovedit că 85% dintre persoanele care au folosit rugaciunea ca terapie alternativă au răspuns mult mai repede la tratament. Ca un fapt inedit, studiile ulterioare au contrazis concluzia lui Byrd, scoţând în evidenţă înrăutăţirea stării de sănătate a cardiacilor care au optat pentru rugăciune ca terapie complementară.
“Rugăciunea pentru însănătoşirea altei persoane ar putea să ajute, mai ales dacă cel care se roagă este fizic aproape de cel pentru care este rugaciunea”, mai subliniază oamenii de ştiinţă.


Îmbunătăţiri surprinzătoare
Candy Gunther Brown, un profesor asociat al Departamentului pentru Studii Religioase de la Universitatea Indiana Bloomington, este cel care a condus studiul pentru "rugăciunea de mijlocire prin proximitate" de vindecare, potrivit Times of India . Studiul a descoperit îmbunătăţiri surprinzatoare in ceea ce priveşte vederea şi auzul la persoanele din zone dezavantajate economic, unde ochelarii sau aparatele auditive nu sunt disponibile uşor.
"Am ales să investigam rugăciunea de proximitate pentru că aşa se spun multe rugăciuni de către penticostali şi creştini", a subliniat Brown, care a adăugat că “acest studiu a făcut parte dintr-o cercetare mai amplă despre semnificaţiile culturale şi experienţa vindecării spirituale”.
Cercetătorii mai subliniază că rugăciunea nu poate fi măsurată, “pentru a vedea în ce doză se recomandă pentru anumite afecţiuni, nu poate fi cuantificată şi nici divizată pentru a vedea exact mecanismul de acţiune al acestui proces asupra mentalului şi implicit al metabolismului”.Sursa: www.evz.ro

Leguma-minune care te scapă de hipertensiune. Un singur pahar pe zi din sucul ei reduce tensiunea cu 7%

43% dintre români suferă de hipertensiune arterială în diverse stadii şi în general, până la vârsta de 50 de ani, unul din 5 oameni dezvoltă această patologie.
De multe ori, hipertensiunea este o boală tăcută şi cu atât mai periculoasă, deoarece complicaţiile care apar sunt extreme de grave: infarct miocardic, accident vascular, fisurarea pereţilor aortei.
Sfecla roşie conţine numeroase substanţe nutritive precum vitamina A, vitaminele B1, B2, B6, vitamina C, sodiu, calciu, sulf, cupru, fier, iod, potasiu și antioxidanți şi este cunoscută pentru beneficiile sale încă din Antichitate.
Potrivit cercetătorilor, dacă ar fi conumată zilnic, ar reduce considerabil tensiunea arterială. În cadrul unui studiu recent s-a descoperit aproximativ 225 de mililitri (o cană) îi poate ajuta pe cei care suferă de presiunea arterială ridicată, reducându-le tensiunea cu 7%. . Testele au demonstrat că acest beneficiu se datorează concentraţiei mari de nitrat natural din sfecla roşie. Această substanţă se mai găseşte şi în spanac, salată verde, ţelină şi varză.
Sucul de sfeclă roşie conţine aproximativ 0,2g de nitraţi, o cantitate echivalentă cu cea pe care o conţine un bol mare de salată verde.
,,Am fost surprinşi să vedem că o cantitate atât de mică de nitraţi poate avea un efect atât de important. Sperăm că prin creşterea consumului de vegetale care conţin nitraţi precum sfecla roşie, salata verde sau spanac, bolile cardiovasculare ar putea fi evitate,” spune profesorul Amrita Ahluwalia.

Colesterolul distruge şi creierul nu doar inimaPe lângă faptul că este cel mai mare duşman al inimii, colesterolul poate avea efecte dezastruoase si asupra creierului.
Potrivit cercetătorilor americani, persoanele care au colesterolul mare, nu doar că sunt predispuse la dezvoltarea bolilor de inimă, dar au un risc crescut şi de demenţă.
Explicaţia: nivelul ridicat de colesterol se află în strânsă legătură cu plăcile creierului asociate bolii Alzheimer şi plus de asta, colesterolul rău în special, cauzează o diviziune incorectă a celulelor şi duce la transmiterea cromozomilor deja duplicaţi inegal generaţiilor următoare. Rezultă o acumulare de celulele defectuoase cu un număr greşit de cromozomi şi deci un număr greşit de gene. În loc să existe două copii ale fiecărui cromozom şi câte două copii ale fiecărei gene, unele celule se divid în 3 copii, iar altele au doar o copie, conform descoperirilor oamenilor de ştiinţă de la Linda Crnic Institute for Down Syndrome şi de la Universitatea Colorado.
Celulele care au câte 3 copii au fost asociate cu deteriorarea proteinelor amiloid şi s-a constat că şi în cazul persoanelor cu Alzheimer proteinele amiloid sunt deteriorate.

Visaţi să fiţi veşnic TINERI? Află cum SĂ NU ÎMBĂTRÂNEŞTI


Specialiştii consideră că dacă elixirul tinereţii veşnice este considerat un vis frumos, aceasta nu înseamnă că este irealizabil.
Tot specialiştii sunt cei care spun că alimentaţia ne este cel mai la îndemână aliat. Spre exemplu, legumele şi fructele pot avea efecte benefice dacă ar fi incluse în alimentaţia zilnică. „Nutriţia joacă un rol important în împiedicarea procesului de îmbătrânire şi poate proteja pielea de efectele nocive din aer”, spun cercetătorii.

Barieră de protecţie

Studiile arată că femeile cu un aport de vitamina C ridicat au mai puţine riduri şi o piele sănătoasă. Vitamina C este un antioxidant puternic care creează o barieră de protecţie între radicalii liberi şi ten. Acest lucru împiedică deteriorarea celulelor şi a ADN-ului. Portocalele, pepenele galben, brocoli, căpşunile, roşiile,  murele, zmeura, afinele, rodiile, toate contribuie la bariera de protecţie. 
De asemenea, cerealele integrale cresc nivelul de insulină care poate dauna pielii prin apariţia inflamaţiilor. Consumul de orez brun, fulgi de ovăz, orz şi grâu integral este extrem de eficace, mai ales când este vorba despre un consum de e 3-5 porţii pe zi.


Proprietăţi anticancerigene

Nutriţioniştii subliniază că verdeţurile cu frunze cât mai verzi sunt esenţiale! „Vorbim despre plante  impresionante, pline de substanţe nutritive, care conţin acid folic, calciu şi alte substanţe nutritive care sprijină sănătatea oaselor, protejează împotriva declinului cerebral şi ajută la prevenirea problemelor oculare”. Mai mult, nutriţioniştii ţin să scoată în evidenţă faptul că verdeţurile au  puternice proprietăţi anticancerigene


  Corect şi sănătos

  Savanţii au mai descoperit că fructele de pădure au unele dintre cele mai înalte nivele de antioxidanţi dintre oricare fructe. Iar fructele de pădure proaspete sunt pline de fitochimice şi pigmenţi coloraţi numiti antocianine, care au fost asociaţi cu un risc scăzut al anumitor cancere, cu buna funcţionare a memoriei şi longevitatea. Cercetătorii consideră că lista „lucrurilor” care ne pot asigura o viaţă lungă şi...tânără este practic interminabil, totul fiin la îndemâna noastră dacă ştim să procedăm corect şi mai ales sănătos.


  Sursa: www.evz.ro

  Efectele ar fi devastatoare. În România s-ar putea produce un cutremur cu o magnitudine similară cu a celui din Iran

  Efectele ar fi devastatoare. În România s-ar putea produce un cutremur cu o magnitudine similară cu a celui din Iran 407

  Cutremurul care a avut loc azi în Iran nu are nici o legătură cu activitatea seismică din ţara noastră, dă asigurări directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului. 

  Cu toate acestea, Mircea Radulian atrage atenţia că nu trebuie exclusă posibilitatea ca, în România, să se producă un cutremur de o magnitudine apropiată. 

  Mircea Radulian atrage atenţia însă că, spre deosebire de alte ţări, România are o problemă majoră: clădirile vechi şi nesigure. 

  "Îngrijorător este gradul de vulnerabilitate al clădirilor, e o problemă majoră care ar trebui să ne dea mai mult de gândit  şi ar trebui să acţionăm mai repede în acest sens" a declarat Mircea Radulian. 


  ”Revoluția Conștiinței – descoperiri transpersonale care schimbă lumea” - Stanislav Grof  Dacă acum 30 de ani mișcarea transpersonală era doar o orientare din psihologie care lua înconsiderare natura spirituală a psihicului omenesc și reconfigura complet hărțile conștiinței, în zilele noastre mișcarea transpersonală adună la un loc oameni de știință din domenii fundamentale, cum este fizica cuantică, bio-chimia și altele. Ceea cenumim Noua Paradigmă, sau noua viziune asupra realității pare să se configureze împrejurul cercetărilor asupra conștiinței.
  STANISLAV GROF conduce Programul de Pregătire Transpersonală Gorf şi predă la Institutul de Studii Integrate din California. A fost conducătorul Centrului de Cercetare Psihiatrică de la Centrul de Cercetare Psihiatrică Maryland, profesor asistent de psihiatrie la Universitatea Hopkins din Baltimore, doctor în medicină şi profesor rezident la Institutul Esalen din Big Sur, California. 
  Contribuția sa la evoluția cunoașterii despre adevărata natură a conștiinței și a psihicului uman este enormă, deoarece reintroduce spiritualitatea ca pe un aspect legitim și fundamental al naturii umane. Transformarea de conștiință prin care trece umanitatea acum, ar fi greu de imaginat fără munca de peste 50 de ani a lui Stanislav Grof pe tărâmul psihologiei transpersonale. Lucrul cu stări de conștiință extinsă și accentul pus pe experiența directă a celor mai rafinate niveluri ale ființei au schimbat pentru totdeauna viziunea mecanicistă asupra ființei umane și a relației acesteia cu întreaga Creație. Descoperirile sale au fost o contribuție majoră la creionarea noii paradigme asupra naturii realității.
  Stanislav Grof ne va conduce pe urmele cercetărilor sale și vom explora harta celor mai profunde teritorii ale conștiinței umane din perspectiva vindecării interioare cu ajutorul stărilor de conștiință 
  extinsă. În vreme ce psihologia mainstream pleacă de la premisa că sursa oricărei ”probleme” interioare aparținei biografiei noastre post-natale, Stanislav Grof arată cum, de fapt conținuturile adânci ale inconștientului colectiv ne influențează trans-biografic și karmic. Astfel,  lucrul cu stările de conștiință extinsă este un instrument excepțional pentru adevărata vindecare a acestor conținuturi ce depășesc cu mult cadrul strâmt al perspectivei clasice despre psihicul uman.
  Un eveniment excepțional dedicat exploratorilor conștiinței: 
  Călătoria Inimii îl va avea ca invitat pe dr. Stanislav Grof în România,
  pentru o serie de două conferințe care se vor desfășura la București și la Cluj. Dr. Grof va fi însoțit de Christina Grof, soția și partenera sa de cercetări alături de care, în ultimii 50 de ani, a schimbat complet cartografia conștiinței  umane, introducând ceea ce astăzi numim ”noua paradigmă” în psihologie.
  Cele două conferințe se vor desfășura astfel:
  -pe 21 mai 2013 va fi prima conferință, la Cluj. Aceasta va avea tema generică”Vindecarea traumelor adânci ale psihicului”.
  -Cea de-a doua conferință va avea loc în după-amiaza zilei de 23 mai 2013, la București. Tema acesteia va fi  ”Stări de conștiință extinsă. Noua paradigmă în psihologie și spiritualitate.” 
  Mai multe detalii pe:
  Citate


  "O transformare radicala interioara si ridicarea la un nou nivel de constiinta ar putea fi real doar sper ca vom avea in actuala criza mondiala a adus pe de pozitia dominanta a paradigmei mecaniciste de Vest.
   Nu exista nici o diferenta fundamentala intre pregatirea pentru moarte si practica de practica pe moarte, si spirituala care duce la iluminare.
  Intr-un moment cand neinfranata lacomie, agresiune maligne, 
  precum si existenta unor arme de distrugere in masa ameninta supravietuirea umanitatii, ar trebui sa ia serios in considerare orice bulevard, 
  care ofera o raza de speranta. 
  O consecinta importanta a elibera sine de la frica de moarte este o deschidere radicala a spiritualitatii de un tip universal si non-denominationala.
  Exista numeroase cazuri de copii mici, care par sa-si aminteasca si sa descrie viata lor anterioara intr-un alt organism, un alt loc, precum si cu alte persoane. Aceste amintiri, de obicei, la scurt timp dupa ce acesti copii incep sa vorbeasca. 
  Exista o nevoie urgenta de o revizuire radicala a conceptelor noastre actuale ale naturii constiintei si a relatiei sale sa conteze si creierul.

  Paradigma materialista a stiintei occidentale a fost un obstacol major pentru orice evaluare obiectiva a datelor care descriu evenimentele care au loc la momentul decesului.
  Experientele asociate cu moartea au fost privite ca vizite la dimensiuni importante ale realitatii, care meritau sa fie experimentat, studiat, si cu atentie cartografiate.
  Eliminarea fricii de moarte transforma modul individului de a fi in lume.

  Credintele privind reincarnarea au un impact mare asupra vietii umane etic si relatia noastra cu lumea.

  Stanislav Grof (www.stanislavgrof.com), M.D., Ph.D. este psihiatru cu peste 50 de ani de experienţă în cercetarea potenţialului de vindecare şi transformare al stărilor neobişnuite de conştiinţă şi unul din creatorii psihologiei transpersonale.

   

      Turbulenţele atmosferice pot fi corelate cu undele gravitaţionale?


  самолет ан-28 полет небо
  © Foto: Flickr.com/BobMacInnes/cc-by
  Oamenii de ştiinţă sunt tot mai preocupaţi de creşterea turbulenţelor zborurilor. Vă prezentăm pe această temă o analiză a cititorului nostru, domnul Gabriel Teodorescu.
  „Zborurile avioanelor vor fi afectate în viitor de mai multe turbulențe decât în prezent, iar o cauză ar putea fi schimbările climatice la care asistăm. Recent, BBC a prezentat un studiu referitor la cursele aeriene deasupra Atlanticului de Nord, care sunt afectate de vânturi mai puternice, cercetarea fiind realizată de specialiștii englezi și publicată înNature Climate Change. Concluzia studiului este că până la jumătatea acestui secol, aeronavele vor fi afectate de turbulențe mai puternice și mai frecvente. Dincolo de disconfort, turbulențele reprezintă și o problemă financiară, deoarece dacă avioanele vor ocoli zonele cu turbulențe, ele vor consuma mai mult combustibil, acest fapt fiind prezent în costurile mai ridicate, pasagerii fiind cei care vor scoate din buzunar mai mulți bani pentru un bilet de avion. Modelul climatic poate simula posibilele schimbări ale curenților de aer de la altitudinea de 10 kilometri deasupra Pământului. Potrivit experților, există indicii că acești curenți de aer ar putea deveni mai puternici, ducând la turbulențe accentuate, pe măsură ce clima Pământului se modifică. În consecință zona de deasupra Atlanticului de Nord ar fi mai afectată de turbulențe, care ar putea să se dubleze ca și suprafață, dar și ca intensitate în următorii ani.
  În același timp peste ocean, cercetătorii americani au prezentat un raport interesant la reuniunea anuală a Uniunii Americane de Geofizică, referitor la undele gravitaționale care pot crea turbulențe majore avioanelor și chiar pot pune în pericol siguranța zborurilor.
  Undele gravitaționale pot reprezenta o explicație a turbulentelor care apar din senin în atmosferă, iar previzionarea apariției acestora ar permite redirecționarea avioanelor în afara zonelor de influență. Părerea specialiștilor de la Centrul Național de Cercetare Atmosferică (NCAR) din Statele Unite este că undele gravitaționale contribuie major la turbulențele din atmosferă, ele se amplifică înainte de a se sparge precum valurile din ocean care se apropie de țărm. Colectând datele de la bordul avioanelor comerciale, care au înregistrat locația, durata și intensitatea turbulențelor, s-a constat că undele gravitaționale se sparg pe suprafața avioanelor, ele pot călători pe distanțe în jur de 300 km. Un alt fapt constatat face referire la înălțimea la care acestea se produc în atmosferă. Prognozele pot prezice apariția acestor unde, însă acestea ar trebui să ajungă la o precizie mare, în jur de 85% pentru ca piloții de avioane să le poată folosi.
  În urmă cu peste un an cercetătorii australieni de la Universitatea Queensland, împreună cu suedezii de la Universitatea Lund, aurealizat o filmare de mare viteză a aterizării albinelor și au descoperit căalbinele pot estima plantele, orientându-se cu ajutorul antenelor și aterizând sub orice unghi, suspectând și faptul că vederea lor este una stereotopică. Studiul publicat în Jurnalul de Biologie Experimentală scoate în evidență și un fapt inedit și anume că albinele ar putea detecta undele gravitaționale. În plus, albinele percep lumina polarizată și radiația UV și pot stabili chiar poziția Soarelui.
  Putem oare considera că în urma unor experimente efectuate în stare de imponderabilitate, în spațiul cosmic, poate fi elucidat misterul undelor gravitaționale cu ajutorul albinelor și al viespilor?
  Încă din facultate am descoperit o parte din studiile lui Joseph Weller din 1951, de la Universitatea Maryland, Statele Unite, care a realizat primul detector de unde gravitaționale, construit dintr-un cilindru imens din aluminiu, care este suspendat, astfel încât oscilațiile sale să releve variațiile câmpului gravitațional, determinate de exemplu de explozia sau colapsul unei stele, deviația fiind mică de ordinul 10 la minus 20 de metri.
  Consider că un experiment interesant ar consta în trimiterea în spațiul cosmic a unor colonii de viespi și de albine pentru studierea undelor gravitaționale și pentru noi dezvăluiri în cadrul teoriei câmpului gravitațional.
  De ce?... Entomologii au arătat de acum zece ani faptul că viespile își construiesc cuiburile ținând seama de legile gravitației. Viespile lucrătoare, insecte sterile, aleg locul viitorului stup, în general în podurile caselor sau în micile caverne subterane. Ceea ce este surprinzător, în cazul lucrărilor de construire a stupului este faptul că viespile lucrează de sus în jos, în jurul unui stâlp de susținere, ansamblul fiind calculat astfel încât să suporte atât greutatea proprie cât și greutatea tuturor insectelor, cunoscându-se faptul că viespile detectează câmpul gravitațional. Cercetătorii au arătat că viespile dispun de un organ situat în mijlocul craniului, care este cu mult mai sensibil și mai exact decât aparatele de detectare a câmpului gravitațional. În ultimii ani, viespile au fost testate în laborator, în sisteme centrifugale. Inițial, insectele și-au construit normal cuibul de sus în jos, pentru ca mai apoi să-și orienteze construcția spre exteriorul ansamblului în mișcare de rotație, ele fiind în stare să recunoască forța centrifugă de inerție, care le compensează greutatea, ignorând astfel atracția gravitațională.
  Din punct de vedere fizic, această manieră de reacție este totuși un mister, deoarece, conform teoriei lui Einstein, aceste insecte nu ar trebui să poată face distincția între forța gravitațională și forța care i se opune, în starea compensată. Cei care au studiat un astfel de fenomen au fost profesorii ruși V.S. Grebennikovsi și V.F. Zolotariov, în studiul publicat în urmă cu mai mulți ani, „Fenomene de interacțiune a structurilor multi-cavitare cu sistemele vii", cu referiri asupra efectului botezat de ei, numit „efect de structură multicavitară în cazul sistemelor biologice". Interesant este cum s-ar comporta viespile, având o masă de doar 300 miligrame, atunci când s-ar afla într-un satelit, în stare de imponderabilitate, studiindu-se comportamentul lor în astfel de condiții. S-ar putea urmări în același timp și o altă problemă cea referitoare la schimbările de metabolism pe care le induce anularea gravitației asupra organismelor și a omului în general aflate în stare de imponderabilitate.
  Consider că subiectul reprezintă o provocare în lumea academică și prin faptul că până în prezent eu nu am cunoștință să se fi realizat un studiu referitor la undele gravitaționale în corelație cu fenomenele de schimbări climatice ale Terrei la care deja asistăm.

  Radu Golban: „Datoria Germaniei nu s-a prescris în octombrie”  Radu Golban: „Datoria Germaniei nu s-a prescris în octombrie”Un subiect adânc îngropat în culisele diplomatice ale Uniunii Europene redevine fierbinte: Grecia dezgroapă scheletele “asasinatelor economice” comise de Germania nazistă şi face nota: 160 miliarde de euro. Între timp, Parlamentul European a găzduit o dezbatere despre o problemă la fel de fierbinte: datoria Germaniei faţă de România, generată prin mecanisme similare şi în acelaşi context istoric. Reputatul economist Radu Golban a povestit, în exclusivitate pentru ZIUAnews, modul subtil, dar extrem de eficient, în care a fost cenzurat acest eveniment la Bruxelles.

  În timp ce presa română nu a economisit spaţiul editorial acordat datoriei reclamate de Grecia, asupra unei posibile revendicări similare din partea României s-a aşternut tăcerea. “Noi, românii, discutăm acum despre aproximativ 20 miliarde de euro, adică doar 1% din ceea ce ar datora Germania Europei, după distrugerile economice din perioada celui de-al doilea război mondial. Deci subiectul este o Cutie a Pandorei pentru germani”, a sintetizat reputatul economist Radu Golban, pentru ZIUAnews, aversiunea Germaniei faţă de acest subiect. La începutul săptămânii, Radu Golban a adus acest “cartof fierbinte” chiar în inima Bruxellesului: Parlamentul European, în conferinţa “Cauzele euroscepticismului”.

  Însă experianţa a fost un şoc: “Nu am văzut niciun jurnalist prezent în mod oficial din partea unei agenţii de presă germane.
  Din partea europarlamentarilor, au fost doar câţiva asistenţi. În sală au fost aproape 90 de oameni, dintre care 50 erau studenţi la Facultatea de Drept din Bucureşti. Au mai fost acei aproape 20 de jurnalişti români care au venit cu o bursă la Bruxelles. Iar restul nu ştiu cine sunt. Am sperat ca acest subiect să fie preluat de presa română şi că a ajuns să fie discutat la cel mai înalt nivel. Această tăcere m-a surprins. Nu am crezut că presa română nu îşi va asuma aproape nicio reacţie la eveniment”, a povestit Golban.
  “Omerta” politică
  Mass-media nu au fost “seduse” nici de ideile curajos exprimate de doi economişti cu nume grele în lumea ştiinţifică a Europei - Klaus Thorner şi Albrecht Ritchl şi nici de potenţialul jurnalistic al unui nume controversat: Adrian Severin. “Ceea ce mi se pare interesant este că dl Adrian Severin se bucură de o imagine atât de negativă în presa română şi în presa străină încât ar fi fost cel mai firesc lucru ca această imagine, asociată cu calitatea sa de organizator al evenimentului, să atragă atenţia şi comentariile presei”, a mai spus Radu Golban. Dealtfel, Albrecht Ritchl, profesor de istorie economică la London School of Economics, a arătat că problema datoriilor istorice nu este neapărat una juridică, cât una politică. Iar tăcerea Germaniei este tot de natură politică: “Guvernul german încearcă să evite orice discuţie cu privire la reparaţii şi metoda tipică e instaurarea tăcerii pe subiectele incomode”, a răspuns Ritchl unor întrebări din public. Niciun politician german nu a fost prezent la dezbatere. Unul dintre invitaţi, europarlamentarul german Jo Leinen, povesteşte Golban, a spus unei cunoştinţe comune că s-a bucurat de invitaţie, dar e un eveniment la care nu poate să participe. Chiar dacă nu face parte din partidul cancelarului Angela Merkel, ci din gruparea politică social-democrată. Dintre politicienii români invitaţi au fost prezenţi doar Norica Nicolai, europarlamentar PNL şi Sorin Roşca Stănescu, senator PNL. “Cazul prezentat astăzi este un caz tipic în care Germania trebuia de mai multă vreme să spună ceva, să recunoască sau sa nu recunoască această obligaţie pe care o are faţă de România”, a spus Roşca Stănescu.
  Feţele cenzurii
  ” Nu ştiu dacă cenzura poate fi împărţită în activă şi pasivă. Nu mi s-a interzis să îmi exprim ideile în Parlamentul European, dar din moment ce presa nu prezintă absolut nimic despre acest eveniment ne arată că formatorii de opinie sau agenţii - pentru că serviciile au oameni în redacţii - au impus ca acest subiect să fie îngropat într-un val al tăcerii tocmai pentru a evita resuscitarea subiectului şi eventuale tensiuni cu Germania. Aceasta este datoria lor. Astfel îmi explic de ce invitaţiile trimise la toate agenţiile de presă şi la zeci şi sute de jurnalişti, inclusiv la publicaţiile din Germania şi din România, au lipsit.”, ne-a declarat Radu Golban. În tot holul clădirii şi la intrarea în sală au fost puse afişe. Însă, la nici zece minute după ce timpul alocat dezbaterii a expirat, pereţii erau “curaţi”. “Am intenţionat să iau, la plecare, un afiş ca amintire: nu mai exista niciunul. Trebuia să merg la aeroport, mă grăbeam, am căutat şi eu şi organizatorii, dar nu am mai găsit nici urmă de afiş”, îşi aduce aminte Radu Golban.
  Datoriile între state nu se prescriu
  Economistul Klaus Thorner a prezentat izvorul juridic al datoriei Germaniei, din perspectivă istorică. În 1935, România şi Germania au semnat un acord prin care se stabilea că plăţile dintre cele doua ţări, provenind din schimbul de mărfuri, vor fi făcute prin clearing bilateral între Banca Naţională a României şi Casa de compensaţie germană. Datoria descoperită de Radu Golban, estimată acum la 20 de miliarde de euro, este un vârf din clearingul necompensat. Dealtfel clearingul a fost unicul mod de plată pentru toate tranzacţiile româno-germane din 1936 până în 1944. Golban a demonstrat că această datorie nu face parte dintre datoriile de război ale Germaniei de după al doilea război mondial, şterse prin tratatele de pace, pentru că acordul comercial a fost semnat practic în perioada interbelică. Economistul a prezentat toate dovezile: extrase de la Casa de Compensaţie, soldurile de la Banca Internaţională a Reglementelor, nota ministrului de Externe al Germaniei către ambasadorul de la Bucureşti şi extrasul de cont de la Academia Română care a publicat în 2002 un studiu în care se regăseşte aceeaşi sumă. “Datoriile între state nu se prescriu. Nu ştiu cum a apărut în presă informaţia că termenul-limită pentru orice fel de demers juridic pentru recuperarea creanţei este octombrie2012. Teoretic ar fi fost posibil să curgă un termen de prescripţie doar dacă această creanţă ar fi fost văzută în baza reglementărilor Conferinţei de la Londra din 1953. Care a condiţionat într-adevăr plata şi eşalona datoriilor cu condiţia ca tot ce nu va fi pretins de la acea dată să se prescrie. Dar România nu a negociat la Conferinţa de la Londra, prin urmare singura legătură între România şi Germania în ce priveşte această creanţă este doar Tratatul de la Paris. Şi oricine citeşte articolul 28 al acelui Tratat vede că România nu a renunţat la creanţele rezultate din acordurile de clearing. România a renunţat la despăgubiri de război şi la pretenţiile de pe urma unor angajamente din timpul războiului”, ne-a mai declarat Radu Golban. Interesant este că acest model conceput şi pus în aplicare de economiştii Germaniei naziste, uniunea de clearing, este similar cu uniunea monetară a eurosistemului, care consta din spaţii, din compartimente monetare cu dobânzi şi inflatii diferite, a explicat economistul. Germania nazistă numea acel sistem “Modelul de stablilizare a preţurilor şi a salariilor”. În articolele din presa germană din anii 40, germanii cereau austeritate, deci măsuri fiscale pentru a dezumfla balonul inflaţional în Polonia. “Deci iată că şi austeritatea, ca şi politicile fiscale şi monetare de astăzi sunt similare cu cele ale uniunii de clearing”, explică Golban.
  Experţii greci care au întocmit raportul secret al datoriei Germaniei, la Bucureşti
  Dupa ce a adus subiectul datoriei la nivelul Parlamentului European, Golban intenţionează să aducă în România comisia din Grecia care a socotit recent datoria Germaniei faţă de Atena, de peste 160 de miliarde de euro. Experţii au apreciat că 108 miliarde de euro reprezintă pagubele pricinuite infrastructurii ţării de către ocupaţia germană şi 54 miliarde de euro sunt datoriile germane în urma împrumuturilor fortaţe pe care Grecia a fost nevoită sa le acorde celui de-al Treilea Reich şi care nu au fost returnate.
  sursa: ziuanews.ro