Metoda 3: Încetineşte şi acordă-ţi timp pentru a "gusta" viaţa
O mare parte din stres este cauzată de ritmul ameţitor de viaţă impus de societatea modernă şi acceptat orbeşte de majoritatea oamenilor. Realizează mai lent toate activităţile! Spre exemplu, atunci când eşti la volanul maşinii adoptă o viteză redusă. Vei descoperi uimit că e mult mai relaxant! Crede-mă, merită să faci acest test!
Un alt exemplu: mănâncă mai încet! Permite-ţi să savurezi mâncarea, încarcă-te cu bucuria de a descoperi fiecare particularitate a gustului. Savurează!
Lucrează mai încet. Alocându-ţi mai mult timp pentru a realiza o anumită acţiune îţi va permite să fii mai atent la detalii, vei fi mai eficienţ şi totodată îţi va permite să sesizezi (dacă eşti atent) noi aspecte nebănuite...
Metoda 4: Practică răbdarea
Deşi am vrea că ziua să fie perfectă, adesea avem parte de altceva. Iată mai jos câteva idei cate te pot ajuta să fii mai răbdător cu situaţiile şi oamenii cu care te întâlneşti.
a) Numără lent până la 10. Asta ajută mai des decât ţi-ai închipui! La final, vei constata că impulsul iniţial - de nerăbdare, de iritare şi ne-acceptare - a dispărut.
b) Respiră adânc. Combină cu numărătoare până la 10 şi vei obţine rezultate mai eficiente.
c) Conştientizează iritarea. Cu asta, poţi să "dai gata" orice impuls necontrolat: fii foarte atent şi descoperă de la primele semne orice stare de iritare sau impuls negativ care poate scăpa în exterior necontrolat.
d) "Cum ajută reacţia mea?" Întreabă-te aşa înainte să "explodezi". "Oare chiar îl ajută pe celălalt reacţia mea de iritare şi judecată?".
e) Ia o pauză. Simplu şi eficient: înainte de a-ţi exprima nemulţumirea, ia o pauză de minim 2-3 minute ca să vezi situaţia aşa cum este ea, nu aşa cum crezi tu că este. Caută în acest timp să observi şi punctul de vedere al celuilalt.
Metoda 5: Practică compasiunea, mila
Asta poate fi cea mai importantă metodă dintre toate. Pentru început, pentru a putea fi compasiv trebuie să poţi empatiza cu celălalt. Pentru barbaţi e ceva mai greu, dar oricine poate reuşi cu puţin antrenament şi intenţie asumată conştient.
Poţi să începi prin a te pune în locul celuilalţ urmăreşte să simţi ceea ce este în sufletul lui în acea situaţie. Vei reuşi astfel să înţelegi de ce el reacţionează mereu aşa. Vei reuşi să "îi faci loc" în partea ta de viaţă, îi vei crea un "spaţiu necesar" pentru ca el să se simtă în siguranţă şi acceptat de către tine. Va fi o mare victorie de care îţi vei da seama, garantat!
Metoda 6: Găseşte-ţi scopul vieţii
Asta pare ceva mai greu, dar - cu perseverenţă şi deschidere - până la urmă îţi vei face o idee despre asta.
La început este foarte important să fii deschis şi să începi să experimentezi. Simţurile niciodată nu te înşeală, aşa că fă mai mereu ceea ce îţi place. Diversifică, pentru a descoperi noi posibilităţi de împlinire. Fii curios şi efervescenţ caută să înveţi câte ceva din orice experienţă.
Metoda 7: Exerciţii fizice
Deşi face parte din prima metoda, poate fi extinsă pentru a deveni o cale de sine-stătătoare pentru a fi fericit. Să nu te surprindă faptul că unii oameni sunt foarte fericiţi atunci când exersează fizic. Ei se axează pe acţiunea în sine şi pe senzaţiile care apar atunci în corpul lor. Evidenţ fără să forţezi deloc, altfel vei ajunge să suferi.
Exersează la început câte puţin, mai mult din curiozitate, ca şi cum te-ai juca cu corpul tău, mereu curios să descoperi necunoscutul. Conştientizează senzaţiile fiziologice, cele emoţionale şi cele mentale care apar în timpul şi după realizarea exerciţiilor fizice.
Foarte important de subliniat: niciodată nu forţa, rămâi la exerciţii sigure, simple şi eficiente. Nu te hazarda niciodată la exerciţii care implică bare metalice sau greutăţi. Fă totul simplu şi natural.
Metoda 8: Mănâncă sănătos
Aici deja se poate spune destul de mult. Pe scurţ axează-te pe alimente naturale, nepoluate, din surse sigure, şi - cel mai important - neprelucrate termic (acolo unde se poate). Spre exemplu, de ce să mănânci andive gătite când le poţi consuma crude, bucurându-te astfel de gustul inconfundabil!
Deşi este un secreţ probabil că deja l-ai aflat: adaosurile alimentare chimice, excesul de sare, consumul de zahar alb rafinat (cristal) şi de îndulcitori artificiali duce sigur la îmbolnăviri grave (de multe ori chiar la moarte). Aşa că e cazul să renunţi de pe acum la toate aceste toxine care au fost numite impropriu "alimente".
Axează-te pe consumul de proteine simple (vegetale), cele complexe (de origine animală) sunt improprii consumului de lungă durată (cauzează boli degenerative).
O viaţă fericită se clădeşte cu o sănătate durabilă şi continuă. Ai grijă de corpul tău, iar el te va răsplăti cu o neaşteptată disponibilitate şi energie.
Metoda 9: Meditează
Chiar dacă crezi că meditaţia îţi este ceva străin, lasă prejudecata asta deoparte şi experimentează plin de curiozitate şi curaj.
Pentru a medita eficient trebuie în primul rând să ai această intenţie clară. Apoi trebuie să ai răbdare. Dacă te-ai obişnuit să faci simultam 100 de lucruri, atunci îţi va fi foarte greu să meditezi, aşa că începe prin a evalua situaţia în care te afli.
Aşează-te intro poziţie confortabilă. Repet: confortabilă. Altfel, corpul te va "taxa" cu senzaţii neplăcute şi îţi va fi mai greu să te focalizezi.
Închide ochii şi începe să fii atent la interiorul tău, lăsând exteriorul să dispară. Conştientizează respiraţia ta aşa cum este ea, fără să o modifici deloc. Odată cu liniştirea respiraţiei vei obţine foarte curând şi liniştirea minţii, ceea ce te va duce intro stare meditativă.
Deşi la început îţi va fi greu, perseverează şi vei fi umit de rezultate. Apoi continuă şi perfecţionează-te mereu. Vei fi din nou uimit de rezultate. Asta este un alt secret.
Metoda 10: Organizează-te
Ei, da! Asta poate fi mai puţin plăcut pentru cei mereu dezordonaţi. Dar, întotdeauna există un început pentru toate. Succes!
Metoda 11: Gândeşte pozitiv
Totdeauna trebuie să gândeşti pozitiv, eliminând din start orice gânduri negative care nu fac decât să îţi consume energia si să nu ofere nimic în schimb.
Fii atent la gândurile tale. Pe cele pozitive hrăneşte-le cu toată atenţia ta, iar pe cele negative lasă-le să plece singure, ignorându-le şi concentrându-te pe cele pozitive.
Un exemplu simplu: dacă vrei să fii bucuroş trebuie să laşi tristeţea la o parte, căutând bucuria în orice, mai mereu.
Metoda 12: Simplifică-ţi finanţele
Sunt sigur că asta pare foarte interesant. Stabilitatea financiară necesită obişnuinţe sănătoase. Iată unele dintre ele:
a) Pune mereu bani deoparte. Niciodată nu cheltui toţi banii. Asta trebuie să fie prioritatea principală în materie de finanţe.
b) Controlează-ţi impulsul de a cheltui inutil. Asta poate fi una dintre cele mai mari probleme pentru mulţi oameni. Înainte de a arunca banii pe X produs sau serviciu, gândeşte-te de 3 ori în mod serios dacă chiar ai nevoie de aşa ceva. Oare nu poţi rezolva problema şi fără să cheltui acei bani?
c) Evaluează-ţi cheltuielile şi reduce-le la minimul necesar. Merită să urmăreşti în decursul unei luni tot ceea ce reprezintă cheltuieli, apoi să analizezi si să concluzionezi singur. Vei fi uimit câţi bani arunci inutil...
d) Plăteşte-ţi facturile imediat. ALtfel vei plăti ulterior penalităţi care te vor împovăra şi mai mult.
e) Abţine-te şi elimină orice credit. O mare parte din stresul vieţii moderne o reprezintă creditul bancar sau datoriile financiare. Mai mult decât atâţ datoriile reprezintă o formă nebănuită de subjugare financiară care îţi răpeşte libertatea. Sfatul meu este să te abţii pentru totdeauna de la orice credit sau împrumut. Învaţă să trăieşti cu ceea ce obţii şi vei fi mult mai fericit!
Metoda 13: Simplifică-ţi viaţa
În primul rând renunţă la lucrurile care sunt în pluş vei obţine astfel mai mult spaţiu, ceea ce va crea o atmosferă de pace şi linişte.
Renunţă la acţiunile care sunt în plus: întâlniri care se prelungesc sau care sunt inutile şi care consumă timpul şi energia, în general "pierderea timpului" cu activităţi inutile. Cum descoperi când o activitate este inutilă? Întreabă-te dacă chiar ai nevoie să realizezi acea activitate. Exemplul cu televizorul poate clarifica situaţia.
Metoda 14: Mulţumeşte-te cu ceea ce ai
O mare problemă la majoritatea oamenilor: ei cred că vor fi fericiţi doar atunci când vor ajunge la o anumită destinaţie, sau când vor realiza ceva, sau când vor achiziţiona ceva. Dar această capcană în care mulţi au intrat nu le oferă ieşire pentru că de îndată ce au obţinut ceea ce vroiau îşi propun imediat altceva, ca o obişnuinţă. Astfel, ei ratează de fiecare dată, consecvenţ fericirea!
Compară-te mereu cu cei care deţin mai puţine bunuri, compară-te cu cei pentru care viaţa e mai grea decât a ta, şi mulţumeşte-te că tu eşti cu adevărat binecuvântat!
Metoda 15: Propune-ţi scopuri pozitive pe termen lung
Gândeşte-te de acum la viaţa ta care va fi perfectă: ce anume, în detaliu, o caracterizează? Conştientizează cat de fericit eşti descoperind toate aceste scopuri.
Porneşte cu unul dintre ele, cel mai simplu şi mai uşor de realizat. Perseverează până la succesul deplin. Apoi continuă cu următorul.
Deşi, aparenţ această metodă e în contradicţie cu precedenta, nu este deloc aşa. Dacă metoda precedentă constă în eliminarea veşnicei nemulţumiri, această metodă presupune evoluţia constantă şi conştient hrănită, pas cu pas. Aşadar - aceste două metode sunt complementare, se completează una pe cealaltă, şi este recomandat să se realizeze împreună.
Metoda 16: Bucură-te de viaţă
Deşi scopurile şi organizarea sunt importante, la fel de importantă este trăirea plenară a vieţii, această călătorie pe care fiecare dintre noi o facem. E important să fie un echilibru între a fi focalizat pe destinaţia finală şi trăirea cu bucurie a călătoriei, a drumului până acolo.
Metoda 17: Relaţii adevărate
În afară de relaţiile intime, este foarte important să ai relaţii adevărate cu cat mai mulţi oameni. Fii mereu plin de bunăvoinţă, caută să înţelegi pe fiecare, fii deschis şi sincer, respectă-i pe toţi şi oferă-le iubirea şi compasiunea ta.
Fiecare om pe care-l întâlneşti este asemeni ţie, o fiinţă umană completă şi unică, aşa cum eşti tu. Caută să descoperi cat mai multe din toate relaţiile tale, căci mereu există ceva specific la fiecare dintre noi, şi oferă tuturor privilegiul de a intercationa cu tine şi bucură-te împreună cu ei de fiecare secundă petrecută împreună!
Metoda 18: Bucură-te de plăcerile simple
Cele mai bune lucruri în viaţă sunt toate gratis! E adevărat! Gustă din plin un apus de soare minunaţ dacă tot eşti acolo la momentul potrivit. Gustă din plin o mâncare bună, o muzică încântătoare, o carte care te inspiră, o meditaţie la care aspiri.
Metoda 19: Scrie un jurnal
Sau mai multe! Merită să scrii un jurnal în care să detaliezi toate momentele speciale din zi, fie ele pozitive sau nu. Scrie cum ai reacţionaţ ce emoţii ai avuţ ce soluţii ai descoperit... Mai târziu poţi face o auto-analiză mult mai uşor căutând în jurnal şi re-trăindu-ţi evoluţia.
Metoda 20: Cenzurează-ţi sursele de informaţii
În ziua de azi primim cantităţi uriaşe de informaţii din multiple surse: interneţ tv, oameni, ziare, radio, etc. Nu numai că toate astea realizează o presiune nevăzută asupra noastră, dar adesea ne distrag atenţia de la lucrurile importante şi chiar ne impidica să le realizăm prin consumarea timpului şi a energiei.
Cenzurează-ţi sursele de informaţii, axează-te numai pe cele care-ţi oferă informaţii cu adevărat valoroase, care te ajută. Renunţă la "umplutură" ca să te poţi focaliza pe ceea ce e important. În definitiv, e viaţa ta!
Metoda 21: Relaxează-te cât mai des
După ce ai depăşit un stres e necesar să te relaxezi şi să te armonizezi. Este bine să realizezi asta de câteva ori pe săptămână. Iată câteva idei:
a) Respiră adânc, de voie, fără să forţezi. La expiraţie focalizează-te pe eliminarea stresului. Repetă de câteva ori.
b) Auto-masaj. Îţi poţi oferi singur un auto-masaj la umeri, spate, ceafă, genunchi şi glezne.
c) Fă o plimbare. Împreună cu auto-masajul şi respiraţia lentă, ajută foarte mult la eliminarea stresului, mai ales dacă alegi să te plimbi în natură.
d) Exerciţii fizice. Ştiu, am mai amintit despre asta, dar în alt context.
e) Relaţii intime amoroase. Sunt sigur că nu spun ceva nou, dar se ştie că relaţiile intime amoroase sunt cel mai bun remediu împotriva stresului şi o cale plăcută spre fericire!
f) Ia-ţi o zi liberă. Mai ales dacă munceşti pe rupte, e cazul îţi aloci o mică vacanţă de o zi sau două. Vei vedea că face minuni!
g) Deconectează. Închide toate telefoanele, calculatorul, televizorul, radioul, etc. Izolează-te pentru un timp de lumea exterioară şi permite-ţi să fii cu tine însuţi.
h) Meditează. Chiar dacă eşti începător, merită să iei în considerare această super-metodă de de-stresare.
i) Iubeşte. Petrece-ţi timpul cu cei dragi, iubeşte fiecare moment al vieţii, preţuieşte fiecare experienţă şi mulţumeşte pentru toate ocaziile minunate de viaţă pe care le trăieşti.
j) Relaxează-te. Întinde-te în poziţie orizontală şi permite-ţi să te odihneşti un timp. Corpul are nevoie de odihnă pentru a se reface. Stresul va dispare şi te vei simţi mai relaxat.
Metoda 22: Trăieşte mereu în prezent
Timpul trece foarte repede. Înainte de a-ţi da seama, viitorul devine prezent, şi prezentul devine trecut. Mulţi dintre noi se lasă acaparaţi de gânduri, de trairi iluzorii. Şi astfel ratează momentul prezent.
Cum să fii fericit trăind în prezent? Fă ceea ce faci în prezenţ dar fă-o cu toată atenţia şi cu toată fiinţa ta. Lasă gândurile să treacă pe lingă tine, detaşează-te de ele şi observă atent. Fii deplin conştient de ceea ce faci.
Metoda 23: Dezvoltă-ţi detaşarea şi egalitatea
În mijlocul celor mai iritante şi neplăcute situaţii, trebuie să te detaşezi de orice aspect negativ, să priveşti de la distanţă, ca un spectator, toată acesta dezlănţuire, si să rămâi liniştit şi în echilibru. Detaşarea este o cheie secretă pentru o viaţă fericită şi echilibrată.
Metoda 24: Eşti unic
În consecinţă, opreşte-te din a te compara mereu cu ceilalţi. Eşti unic, şi ai ceva ce nimeni nu are. Nu mai căuta să te compari cu alţii, căci vei obţine doar iritare şi nemulţumire. Caută să fii fericit cu ceea ce ai.
Metoda 25: Beneficiile sunt mai importante decât dificultăţile
Aşadar, focalizează-te pe beneficii. Schimbând punctul de vedere, vei obţine un răspuns emoţional de susţinere, pozitiv, astfel că acţiunile vor fi mai uşor de împlinit.
Metoda 26: Fii romantic
În secolul vitezei şi al modernismului, nimic nu poate fi mai salvator pentru o relaţie decât romantismul. Iată câteva idei:
a) Picnic în doi. Mergeţi împreună la un picnic, în natură. Pregăteşte tot ce trebuie, şi aminteşte-ţi neapărat de un buchet de flori.
b) Masă romantică. Luminările creează o atmosferă intimă şi plăcută, muzica în surdină predispune la deschidere şi relaxare, iar florile aduc un plus de natural.
c) Masaj. Pe lingă calităţile relaxante, un masaj poate fi un bun preludiu.
d) Cinema. Deja o modalitate clasică! Mergeţi să vedeţi un film, apoi luaţi masa împreună. Face minuni!
Metoda 27: Rezistă criticismului
Fiecare în viaţă a avut ocazia să fie criticaţ măcar o dată. Haideti să vedem cum facem fată acestor momente dificile.
a) Descoperirea criticismului. Învaţă să-l descoperi din timp pe cel care te critică. Adesea luăm lucrurile la modul personal, şi asta ne afectează. Remediul este să ne detaşăm si să privim totul că pe un joc, astfel că nu ne va mai afecta.
b) Pe ce se bazeză? Cel care ne critică se bazează pe ceva? Dacă da, atunci înseamnă că ar putea avea dreptate, doar că au ales să o facă intrun mod care ne displace.
c) Stopează ideile negative. Fii foarte atent la ceea ce spun, s-ar putea ca ideile lor să-ţi dezvolte îndoiala în propriile capacităţi. Izolează ideile negative, şi înlocuieşte-le cat mai repede cu unele pozitive care te ajută să evoluezi si să te dezvolţi.
d) Totdeauna vor exista critici. Sau, e imposibil să mulţumeşti pe toată lumea. Aşa că detaşează-te şi priveşte de la distanţă.
Metoda 28: Ajută-i pe alţii
Mulţi oameni găsesc că a-şi ajuta semenii le dă o mare satisfacţie şi fericire. Ce poate fi mai frumos decât o mână întinsă la momentul oportun? Fii spontan şi mereu gata să-ţi oferi ajutorul dezinteresaţ şi vei vedea cu surprindere ce efecte minunate are, atât asupra ta, cat şi asupra celorlati!
Sursa: aim.pro.tc