O cumparam zilnic si o consumam la fiecare masa, impreuna cumai toate felurile de mancare. Paine alba, bagheta, paine graham,secara sau alte specialitati, nici nu o mai trecem pe listele decumparaturi, fiindca este de la sine inteles ca painea trebuiecumparata si ca nu trebuie sa lipseasca de pe mesele noastre. Cando cumparam, de obicei ne gandim doar la propriile gusturi sau, celmult, la care sortiment ne face cu ochiul cel mai tare, in functie de aspect, neluand in calcul si proprietatile nutritive ale acestor tipuri de paine – detaliile cele mai relevante, pana la urma, pentru propria noastra sanatate. Iata ce trebuie sa stim despre cele mai importantesi cunoscute tipuri de paine de pe piata noastra:
1. Painea alba sau franzela clasica romaneasca: este facuta din faina alba de grau, apa, sare, drojdie si… multi amelioratori, adica nelipsitele E-uri, menite s-o faca pufoasa si rezistenta in timp, astfel incat sa nu se invecheasca in 24 de ore. Cu cat painea estemai alba, cu atat valoarea ei nutritiva este mai mica! Asadar, evitati atat cat puteti painea alba, in general. Avand mult amidon, ea nu face altceva decat sa va aduca multe calorii goale, fara sa va hraneasca sanatos. Este o paine ieftina, creata astfel incat producatorii sa-si permita un pret cat mai mic la vanzare.
2. Bagheta „frantuzeasca”: de foarte multe ori nu e decat aceeasi franzela alba, dar cu o alta forma. Bagheta autentic frantuzeasca contine mult mai putini amelioratori, costa mai multsi se invecheste mai repede. Miezul nu este atat de pufos, pentru ca nu se folosesc „afanatori” – alte chimicale folosite din plin la fabricarea painii albe romanesti.
3. Painea graham: teoretic este o paine foarte sanatoasa, preparata din faina” neagra”, adica rafinata mai putin, si, deci, multmai hranitoare. Are mai multe fibre si mai putin amidon, asa ca se poate spune ca si ingrasa mai putin si aduce beneficii mari aparatului digestiv (tocmai datorita continutului bogat in fibre). Atentie, insa, caci painea graham este usor de falsificat: in loc de faina neagra integrala se poate folosi tot faina alba, care se coloreaza chimic, astfel incat painea sa para graham, in timp ce noicumparam tot o paine alba. Pretul este un indiciu important:grahamul autentic costa mai mult cu aproximativ 30% – 50% fata de painea alba sau grahamul falsificat.
4. Painea de secara: din aceeasi gama ca si grahamul, paineade secara e chiar si mai indicata, pentru ca faina de secara are un continut si mai mare de fibre si proteine decat faina de grau. La fel ca si grahamul, painea de secara se poate falsifica cu aceleasi procedee. Cititi bine eticheta si urmariti pretul.
5. Painea cu seminte: de floarea soarelui, de dovleac, in, etc – opaine foarte sanatoasa, atata timp cat contine cu adevarat seminte intr-o cantitate suficienta. Cititi pe eticheta procentul de seminte folosit la fabricarea painii respective!
Sfaturi utile: painea este un aliment indispensabil unei alimentatii sanatoase, pentru ca ea contine complexul de vitamina B, atat de important pentru o buna functionare a intregului organism! Evitati orice tip de paine alba si reorientati-va catre alte tipuri de paine, fabricate cu faina integrala! Eticheta si pretul raman, si in cazul painii, doua indicii in baza carora putem alege!
Sursa: sfatulparintilor.ro