Dar ce este humus-ul?
Humus-ul este un fel de mancare traditional arab, produs din naut fiert si din alte ingrediente, ce s-a raspandit astazi in intreaga lume, pana hat in cartierul Titan din Bucuresti (humus titanic). De fapt, in limba araba, humus inseamna chiar naut, pentru ca nautul este ingredientul principal al acestui fel de mancare delicios. Prima reteta de pasta de naut cu tahini dateaza din secolul al XIII-lea, si a fost gasita intr-o carte de bucate din Cairo.
Hummus sau humus?Este o intreaga disputa lingvistica privind modul corect in care se scrie acest cuvant in limba romana. “Bănuiesc că pentru pasta de năut se va impune, pînă la urmă, forma humus” spune in acest articol excelent d-na Rodica Zafiu si eu am decis sa folosesc varianta ei:http://dilemaveche.ro/sectiune/tilc-show/articol/humus Va recomand acest articol, ce lamureste humus-ul din punct de vedere lingvistic.
Gustos si hranitor: humus
Nu doar ca este delicios, in plus humus-ul are un continut bogat de fier, de vitamina C și de acid folic și vitamina B6. Nautul este o sursa excelenta de proteine, iar tahini-ul, adica pasta de susan, este o sursa perfecta de aminoacizi, completând proteinele din naut. Mancarea de humus este ideala in perioada postului, fiind un fel de mancare foarte popular in randul vegetarienilor.
Ingredientele pentru reteta de humus
Substantele nutritive din humus sunt un aliat impotriva kilogramelor in plus. Humus-ul este foarte bogat în proteine, ceea ce ajuta la reducerea senzatiei de foame si la echilibrarea nivelului de zahar din sange. Conținutul de fier inseamna un plus de energie pentru organism. Năutul poate reduce nivelul colesterolului. Primele dovezi ale utilizarii nautului provin din perioada Neolitica, 3.500 i.Hr, din vase de ceramica gasite in Turcia si Grecia. Nautul era utilizat in mod curent in Italia și Grecia in epoca bronzului. Si grecii antici si romani mancau mai multe feluri pe baza de naut.
Ramanand la capitolul istorie, indienii sunt cei care au utilizat primii nautul ca substituit pentru cafea. Si acum putina istorie moderna: voi ati prins cafeaua din naut, celebrul Nechezol de pe vremea lui Ceausescu? Uite ca acum nautul a devenit un aliment foarte popular.
Usor de preparat
Si foarte important, reteta de humus este usor de preparat. Tot ceea ce va trebuie sunt urmatoarele ingrediente: naut, tahini, usturoi, lamaie, ulei de masline si un blender, un robot alimentar. Ca dovada, iata:
Reteta de humus titanic (ca in cartierul Titan) pentru patru persoane:
Ingrediente necesare pentru reteta de humus – patru persoane:
- 250 grame naut
- 3 linguri tahini
- 2-3 catei de usturoi
- sare
- zeama de la o lamaie
- un strop de ulei masline
- optional: curry sau boia
De unde cumpar nautul? De la magazinul de nuci, seminte si mirodenii Orient. Tot de acolo cumpar si tahini. Dar ce este tahini-ul? Este o pasta de susan, cea care da gustul specific de humus. Am cumparat tahini bio de la Rapunzel, dar totusi varianta conventionala de la Orient este la jumatate de pret si mi se pare de buna calitate, cremoasa, uleioasa.
Mod de preparare a humus-ului:
(1) Lasati nautul la inmuiat peste noapte.
Lasat la inmuiat, nautul se va fierbe foarte usor, in maximum 90 de minute: bobul de naut trage apa, se umfla si se inmoaie. Am incercat o data sa nu las nautul la inmuiat, sa il fierb direct. S-a fiert foarte greu!
Nautul la fiert
(2) Fierbeti nautul intr-o oala cu capac. Veti stii ca este gata verificandu-l cu furculita.
(3) Pastrati zeama de la fiertura.
(4) In blender sau in robotul de bucatarie adaugati: nautul, pasta de susan – tahini, condimentele, zeama de lamaie, uleiul. Acesta este punctul esential in reteta de humus.
(5) Amestecati pana iese o pasta fina.
(6) Gustati humus-ul si mai adaugati condimente, daca este nevoie.
Reteta de humus: Mod de servire
Noi consumam humus-ul cu lipie sau cu paine si cu multe legume, salata verde, rosii etc. Ne place sa-l mancam la temperatura camerei, dar si incalzit este bun.
Sursa: http://jurnalbio.wordpress.com/