sâmbătă, 19 mai 2012

ECLIPSA INELARA DE SOARE IN GEMENI -21 MAI 2012 ORA 2:46 –ORA ROMANIEI- “ UN IZVOR DE CUVINTE TAMADUITOARE “


Posted by: Adriana In: Astrologie
Eclipsa de Soare are loc in momentul de Luna Noua ( noi inceputuri dar cu o intensitate puternica, karmica ) atunci candSorele si Luna ocupa acelasi grad zodiacal in apropierea unui Nod Lunar( DESTINUL). Sunt  energii noi de o intensitate karmica  asociate cu noi inceputuri , uneori aceste inceputuri pot fi radicale , este ca si cum incepi sa scrii un nou capitol in viata ta , alegi o noua directie, o noua viata .
In cazul Eclipsei  inelare de Soare , Luna este la o  distanta mare de Soare iar diametrul aparent al Lunii este mai mic decat cel al Soarelui si nu poate bloca intreaga lumina , din Soare se mai vede doar marginea lui sub forma unui inel de lumina ce inconjoara luna intunecata .


Eclipsa este vizibila in estul Asiei , nordul Pacificului , partea de vest a SUA . In astrologia veche se spune ca de obicei eclipsele se formeaza in zonele nelocuite de oameni , atunci cand calea eclipsei trece peste zone populate atunci se poate vorbi de un impact direct a energiei eclipsei asupra acestor zone.

Eclipsa inelara de  Soare din 21 mai  2012 are loc in faza de Luna Noua in Gemeni ( Soarele in Gemeni este in conjunctie cu Luna in Gemeni  )  gradul 0:20 in apropierea Nodului Sud Lunar in Gemeni gradul 5: 03 . Nodul Sud lunar in Gemeni (pedeapsa in viata sau daruri , bonusuri din trecut   ) va sanctiona destul de dur vorbaria goala , minciuna, intriga , nestatornicia , fatarnicia, inducand prin asocierea cu Luna Noua in Gemeni conditii karmice ce produc greutati in comunicare , defecte vizibile in vorbire, nervozitatea , tremurul mainilor, legaturile karmice dificile cu fratii fac parte tot din povestea acestui moment . O Eclipsa de Soare asociata cu Nodul Sud lunar  poate aduce un fel de criza in domeniul de viata energizat in  scopul de a elimina lucrurile , oamenii care nu ne mai sunt de folos pentru viitor , restabilind astfel un echilibru sanatos necesar evolutiei . Nodul Sud al Lunii oglindeste o zona de vulnerabilitate iar evenimentele legate de Noduri par adesea a fi oarecum sortite , karmice, neputand fi evitate. Luna se disipa la Nodul Sud Lunar, obisnuinta se stabileste la polul sud prin automatism si repetitie , arata munca care a fost facuta , realizarea binecunoscuta, rutina dusa deja prin timp, greselile comise .
Astfel Nodul Sud Lunar care sustine aceasta eclipsa accentueaza locurile in care trebuie sa facem anumite  compromisuri daca dorim ascensiunea catre spiritualitate, indica intalnirile karmice care trebuiesc rezolvate pentru a ajunge la un mod de viata lipsit de razbunari personale , de furii reprimate , resentimente care blocheaza capacitatea de a privi alte orizonturi si de a trai in seninatate. Eclipsa de Soare  poate fi privita ca o energie dinamica ce corecteaza drumurile gresite ale unora dintre noi , este “ un indicator karmic cu sens unic “ iar cei ce vor respecta acest indicator nu vor fi ‘ amendati”, cei care se vor opune acestei legi divine , schimbarilor karmice necesare , se vor vedea prinsi in obstacole din ce in ce mai mari . Schimbarile radicale fac parte din limbajul karmic al unei Eclipse de Soare , acest lucru depinde foarte mult de harta natala a fiecaruia si de planetele natale energizate , in timp se va vedea ca aceasta schimbare are “in interiorul ei intelepciune” .  Este bine sa stim ca o eclipsa este un proces dinamic care de multe ori coincide cu  schimbari importante , ea contine o imensa energie ce poate aduce destabilizare, activitatea ei se poate simti la scurt timp dupa producerea ei iar in unele cazuri chiar inainte de eclipsa . Pentru unii influenta eclipsei poate fi subtila in timp ce pentru altii poate fi destul de intensa indicand noi inceputuri, schimbari radicale , stiri neasteptate, surprize de tot felul.  Aceasta Eclipsa  de Soare in Gemeni are o influenta deosebita asupra semnelor mutabile –Gemeni , Sagetatori, Pesti , Fecioare( nascuti in primele trei zile din semn )  dar si asupra semnelor fixe –Taur , Scorpion, Leu , Varsator ( nascuti in ultimile doua zile din aceste semne zodiacale ) .

Aceasta Eclipsa inelara de Soare in Gemeni gradul 0:20 este in opozitie cu asteroidul Junona retrograd in Scorpion gradul 29.Junona este un asteroid cu o influenta deosebita asupra relatiilor , ne vorbeste despre sufletul pereche , sotul, sotia, casatoria , angajamentul. In harta astrologica , Juno indica ceea ce cautam la un partener, cum ne dorim sa fie partenerul, ce tip de partener de casatorie avem nevoie si pe care cu siguranta il vom primi . In acelasi timp, Juno poate indica modificarile care pot aparea dupa casatorie, cum se va comporta partenerul ( cum ne tratam partenerul ,ce tratament primim de la partener ) , ce lucruri vor fi ascunse , modul in care casatoria va evolua , cum sunt impartite responsabilitatile , daca este posibil sa se obtina securitate financiara prin experiente comune . Nu trebuie uitat ca acest asteroid nu ne vorbeste despre relatii pasagere ( aici,Venus are prea multe de spus si nu mai are loc si alta energie !!!!!!), influenta lui Juno o vom simti in relatiile de lunga durata , in relatiile cu sufletul pereche , in relatiile inscrise sus in cer. Casatoria si Junona din harta natala merg “mana in mana “ , ea poate descrie daca un partener il domina pe celalalt ( abuzuri de orice fel), daca exista egalitate intre parteneri, daca apare tradarea din partea unui partener .  Loialitatea , fidelitatea , intimitatea , promisiunile intre parteneri dar si indeplinirea acestor promisiuni fac parte din limbajul acestei energii bine aspectate intr-o harta natala .
In mers aparent retrograd , Juno  va sanctiona destul de drastic problemele de infidelitate , abuzul in relatii . Daca exista nedreptati , secrete  intr-un parteneriat , Juno va sti cu siguranta sa le puna in evidenta in urmatoarea perioada .
Juno retrograd poate fi vazuta ca o energie ce aduce teste in casnicii  mai ales acolo unde controlul, manipularea , infidelitatea sunt prezente . Divortul poate fi de  cele mai multe ori un verdict destul de dur al  lui Juno retrograd care devine o adevarata “ avocata a apararii echitatii in relatii’. Juno retrograd in conjunctie cu Nodul Nord Lunar in Sagetator si in opozitie cu Eclipsa de Soare accentueaza “ tonul karmic, sortit “ al problemelor din relatiile de suflet , dintre parteneri, in fel de fel de contracte semnate . Junona  fiind  retrograda si asociata cu Nodul Nord in Sagetator , inclin sa cred ca acest moment astral va aduce posibilitatea rezolvarii unor actiuni gresite in fel de fel  de relatii, in contracte semnate ,in legatura cu un partener de suflet “pierdut pe drum” sau din alta viata dar pe care il putem refasi acuma.
Tot in legatura cu Eclipsa de Soare in Gemeni se afla asteroidul 13 Egeria . Asteroidul 13 Egeria  a fost descoperit de catre A. Gasparis pe  2 noiembrie 1850 si face parte din centura asteroizilor principali de tip G.
In mitologie , Egeria a fost sotia lui Pompilius Numa cel de-al doilea imparat al romanilor . Simbolul ei este un scut ce arata protectie . Egeria este zeita romana a izvoarelor sacre ,  tamaduitoare , a stejarului considerat deasemenea sacru . Ea este o zeita ce protejeaza copii, femeile gravide ajutandu-le sa nasca in conditii de siguranta . Se spune ca avea si darul profetiei  fiind considerata de romani una din Nimfele de apa numite Camenae . Una din povestile mitologice dominante  ne spune ca ea a fost consilierul lui Numa Pompilius  care a crezut ca a fost “ uns “ cu maretie de catre Jupiter , cu intelepciune de catre Minerva , cu dragoste si responsabilitate de catre Juno , cu frumusete de catre Venus . Se spune ca seara , la o  anumita ora se retragea intr-un loc ferit in care divina Egeria il astepta si il  instruia iar toate cuvintele de intelepciune “ cazute de pe buzele ei “ el le transcria pe foi de pergament . Aceste scrieri ale lui Pompilius au devenit Carti Sacre iar cand el a murit a ordonat ca aceste carti sa fie ingopate alaturi de el interzicand sa i se arda trupul asa cum era obiceiul . Dupa ce Pompilius a murit , Egeria s-a intristat foarte mult pentru pierderea “iubirii ei “ iar Zeita Diana a avut mila de ea si a transformat-o  intr-un izvor tamaduitor .  Cinci sute de ani mai tarziu si cu o suta de ani inainte de nasterea lui Hristos , volumele au fost descoperite datorita unor ploi abundente care le-au scos la suprafata . Toate aceste carti gasite au fost arse de catre romani deoarece intre timp ei au introdus in religia lor “ legi “ care erau in contradictie cu aceste carti de intelepciune . Astfel  , intelepciunea zeilor transmisa prin Egeria a fost pierduta dar ea continua sa ramana un simbol al izvorului tamaduirii , intelepciunii sacre , al nasterii si ocrotirii .

In acest moment al Eclipsei, Egeria ne incurajeaza sa invatam din greselile trecutului , sa ascultam de instinctele noastre , sa nu ignoram “ vocea interioara “ care ne protejeaza , ne ghideaza , ne salveaza . Aceasta Eclipsa de Soare  este “un panaceu “ astral in viata noastra prin legatura pe care o face cu Egeria care ne vorbeste plina de inelepciune despre pierderea  unui suflet pereche (juno retrograd in scorpion gradul 29:8 in opozitie perfecta cu Egeria gradul 29 :29 Taur ) dar si despre ignorarea acestui glas de avertizare . Cu Juno retrograd  in Scorpion , aceste legaturi de suflet se pot reface sau se pot rupe definitiv, o Eclipsa de Soare este cel mai bun moment de a te rupe de anumite “ lanturi karmice “ . Juno retrograd aduce probleme in parteneriate dar aici nu vorbim de “ ingaduinta lui Venus “ ci  mai degraba de modul echitabil in care functioneaza o relatie , juramintele in cadru unei uniuni pedepsind destul de dur pe cei care si-au incalcat “ promisiunile , juramintele “ .Toate alegerile legate de suflet din trecut sunt testate acuma , cei care au abuzat de o  relatie , de un partener , de puterea personala , care si-au tradat “ sufletul” cu siguranta vor  fi atentionati in urmatoarea perioada . Este bine de stiut ca o Eclipsa de Soare poate aduce anumite  stari de nesiguranta , instabilitate cu sase sau opt saptamani inainte de producerea Eclipsei in sine iar acest lucru se poate vedea in casa astrologica din harta natala . Cerinta unei Eclipse se poate rezolva in timp, poate dura pana la trei ani . Neptun in Pesti si  Chiron in Pesti fac un  aspect de careu (  provocator ) cu aceasta Eclipsa de Soare . Asta inseamna ca nu  ne este prea clar modul in care  trebuie sa actionam , rani mai vechi care necesita vindecare si iertare in special in relatiile intime  sunt accentuate in aceasta perioada  fiind cea mai buna perioada sa iertam ,  sa ne iertam  , sa cerem iertare .
Guvernatorul acestei Eclipse de Soare in Gemeni este Mercur in Taur ( mintea practica ) in conjunctie cu Jupiter in Taur ( noroc prin valoarea personala ) , asta inseamna ca putem rezolva problemele prin puterea magica si practica a cuvintelor , prin comunicare logica . Este cel mai bun timp pentru comunicare care se stabileste cu mai multa usurinta , este limpede  si calduroasa , putem usor fi pe aceeasi lungime de unda cu ceilalti . Venus déjà intrata in faza de retrogradare ne indeamna sa ne regandim prioritatile materiale , relationale  iar in aspect benefic cu Saturn retrograd in Balanta , aceste prioritati au legatura si cu relatiile care nu au o temelie buna . Acest aspect ne pune sa ne intrebam daca traim in conformitate cu cerintele sufletului sau stam intr-o relatie pentru a castiga ceva platind de multe ori un pret prea mare pentru alegerile noastre. Este un timp al sortarii , sita tinuta de Venus si Saturn nu va lasa sa treaca decat acele relatii care sunt in conformitate cu drumul nostru, cu sufletul nostru , cu valorile noastre .
Eclipsa de Soare in Gemeni   induce o energie schimbatoare  ce favorizeaza lumea bogata a ideilor , a gandurilor, ne invita sa ne activam curiozitatea , sa ne folosim mintea in intelegerea problemelor vietii noastre , sa renuntam la ideile , gandurile , conceptele de care nu mai avem nevoie iar inarmati cu o minte proaspata sa fim deschisi ideilor noi . Eclipsele aduc tot timpul la suprafata tot ce este asvuns , reprimat ,ingropat , secret in special in domeniul de viata activate din harta natala . Aceasta Eclipsa de Soare in Gemeni este un adevarat izvor tamaduitor in care apa este inlocuita cu ‘cuvinte magice “ ce pot unge  , vindeca sufletul nostru .
Si oare ce-i mai important decat un suflet usor care sa te ajute sa ajungi la stele ?
Adriana Tudosa

GALAXIA care îi UIMEŞTE pe astronomi. Ce ascunde Centaurus A


Situată la 12 milioane ani-lumină distanţă, enorma galaxie eliptică Centaurus A adăposteşte în centrul său o gaură neagră super-masivă, de 100 de milioane de ori mai mare decât masa Soarelui. Astronomii sunt de părere că Centaurus A reprezintă rămăşiţa coliziunii dintre două galaxii.
Centrul galaxiei este ascuns de un nor de praf şi gaz care ia forma unui S, despre care astronomii presupun că ar fi rămăşiţele unei galaxii spiralate, care ar fi fost ruptă de galaxia eliptică.
Imaginea galaxiei, cea mai generoasă de până acum, a fost creată din peste 50 ore de expunere de telescopul observatorului Sud European.Sursa:  REALITATEA.NET

SUPERSTIŢII şi OBICEIURI de sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi Elena


Sfinţii Constantin şi Elena. Sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, hramul istoric al Catedralei Patriarhale, începe duminică seara, iar a doua zi moaştele lor şi ale Sfântului Dimitrie cel Nou vor fi aduse în procesiune pe podiumul special amenajat în apropierea locaşului.

Sfinţii Constantin şi Elena. Sărbătoarea începe duminică, la ora 16.00, cu Slujba Vecerniei unită cu Litia, iar luni, în ziua hramului, de la ora 7.00, vor fi scoase în procesiune moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Dimitrie cel Nou şi vor fi aşezate în baldachinul special amenajat lângă Catedrala Patriarhală, unde vor rămâne întreaga zi pentru a putea fi venerate de către credincioşi, potrivit Patriarhiei Române, scrie Mediafax.
Patriarhul Daniel va oficia Sfânta Liturghie
Sfinţii Constantin şi Elena. Sfânta Liturghie din ziua hramului istoric va fi oficiată de patriarhul Daniel, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Actuala Catedrală Patriarhală este unul dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult din ţară închinate Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, de 354 de ani aflându-se sub ocrotirea acestora, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica.
Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena care se celebrează  anual la 21 ale lunii mai este, se pare, cea mai mare sărbătoare creștină a bisericii ortodoxe din această lună, scrie traditii-superstitii.ro
Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt cunoscuți drept cei care au dat libertate creștinismului. Despre Împărăteasa Elena se spune că a fost prima femeie care și-a eliberat sclavii și a ajutat creștinii persecutați.
În calendarul popular, sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este o sărbătoare a păsărilor de pădure, numită Constantin Graur sau Constantinul PuilorTradiția populară ne spune că în această zi păsările de pădure își învață puii să zboare.
Sfinţii Constantin şi Elena. Există, în ziua de Constantin și Elena, și o serie de obiceiuri și superstiții, care fac referire la vara ce urmează să-și facă apariția, și anume: mulți agricultori nu lucrează, pentru a evita pagubele aduse holdelor de păsările cerului, în unele regiuni ale țării este ultima zi în care se mai poate semăna porumb, ovăz și mei, deoarece, în popor, se vorbește că tot ce se seamănă după această zi se va usca, podgorenii respectă ziua de Constantin Graur în ideea că, dacă vor munci, graurii le vor distruge strugurii, ziua de Sfântul Constantin și Elena este ziua în care păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele și cine le va păzi pe timpul pășunatului, femeile, pentru a alunga duhurile rele și necurate, tămâie și stropesc cu aghiasmă, pentru a se apăra de forțe malefice, țăranii aprind un foc mare și stau în jurul lui, prin acest foc obișnuiesc să treacă și oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cât vor sta la stână.


Sursa:  REALITATEA.NET

Lansarea EŞUATĂ a unei RACHETE în spaţiu! Cum a devenit un MOMENT ISTORIC o GLUMĂ


Un moment istoric s-a transformat în subiect de glumă. Lansarea în spaţiu a unei rachete private a eşuat lamentabil chiar în momentul numărătorii inverse. Până şi cel care se pregătea să anunţe decolarea mai că a izbucnit în râs.

Racheta SpaceX Falcon Nine a rămas ţintuită pe rampa de lansare de la Cape Canaveral deşi motoarele fuseseră pornite.
Aparent o defecţiune a computerului de bord a împiedicat-o să-şi ia zborul către staţia spaţială internaţională. Racheta urma să transporte câteva tone de provizii pentru astronauţii. Inginerii vor încerca să afle cauza problemei în timp record pentru ca o nouă lansare să aibă loc marţi.
Racheta a fost realizată de compania privată Space X în colaborare cu NASA. Agenţia încearcă să găsească metode alternative de a alimenta staţia spaţială internaţională după ce şi-a retras din uz flota de navete.


Sursa: REALITATEA.NET


Scenariile viitorului: cum va arata lumea peste o suta de ani?


Economistul Daron Adzhemoglu de la Massachusetts Institute of Technology a elaborat un studiu, extrapoland evolutiile politice, sociale si economice din ulimele secole, pentru a obtine o imagine privind viitorul omenirii in urmatoarea suta de ani.

Concluziile sale nu sunt prea optimiste in ce priveste evolutia mediului si accentuarea inegalitatii sociale, dar prevad progrese spectaculoase in unele domenii, cum este cel al sanatatii - noteaza Kabanik.

Poluarea mediului este principala provocare

Industrializarea puternica a actualelor tari emergente, cu cresterea emisiilor de CO2 nu poate fi decat generatoare de schimbari climatice, care la randul lor actioneaza asupra florei si faunei, inclusiv a omului. 

Alternativa rationala ar fi trecerea masiva la energia "curata", un deziderat irealizabil, fara un acord international unanim. 

Nici vorba nu poate fi de asemenea unanimitate, atata timp cat energia conventionala le produce unora profituri tot mai mari, in timp ce ceilalti n-au incotro si le platesc. 

Una din doua: ori va nascoci cineva un mod de a obtine energie "curata" cu profituri mari, ori dezideratul ramane sortit esecului, cu toate consecintele.

Modernizarea regimurilor islamice

Tinerii din tari precum Egiptul, Siria sau Arabia Saudita sunt tot mai constienti cu privire la faptul ca modul lor de viata este impus de guverne. Ei sunt deja dornici de schimbari politice, iar acestea ii vor indeparta de multe traditii clasice. 

Cand femeile si minoritatile vor reusi sa-si afirme drepturile, religia isi va diminua simtitor controlul asupra vietii sociale.

Razboiul n-are perspective

In ultimii 60 de ani, societatea s-a abtinut de la mari razboaie, mai mult ca oricand in trecut. Tendinta continua. Procesul de educatie, circulatia libera, liberul schimb si, mai ales, negocierile de tot felul descurajeaza optiunea militara. 

ONU are acum destula experienta ca sa pareze atat un razboi rece, cat si o conflagratie de proportii.

Creste speranta de viata si siguranta sanatatii

Noile tehnologii, medicamente si vaccinuri vor reduce numarul de bolnavi si vor prelungi viata. Oferta de servicii medicale din tarile avansate va ajuta Asia si Africa sa-si valorifice mai bine resursele, iar Occidentul sa le foloseasca. 

Peste o suta de ani, este inevitabila criza rezultata din numarul mare de persoane in varsta care trebuie asistate si numarul mic de tineri, care trebuie sa munceasca. Singura solutie este cea de la paragraful urmator.

Robotii vor munci din greu

Ca sa se salveze de la situatia dificila prezentata la punctul precedent, Daron Adzhemoglu considera ca omenirea va fi nevoita sa creeze generatii de roboti inteligenti, capabili sa preia o buna parte din munca manuala desfasurata pe planeta. 

Ei vor putea asigura supravietuirea generatiei in varsta, dar si generatia tanara se ve simti ispitita sa-si menajeze fortele, in contul acestei armate de sclavi automati. Singurul efort din partea lor va ramane intretinerea generatiei de roboti.

Inegalitatea sociala

Aparitia robotilor nu inseamna prosperitatea tuturor. Dimpotriva, vechile contradictii sociale vor reaparea si se vor adanci. 

Fostii proprietari de sclavi vor deveni proprietari de roboti, iar omul de rand se va pomeni ca munca lui nu mai este necesara. 

Prapastia dintre bogati si saraci va atinge paroxismul, atunci cand robotii bogatilor vor sti sa lupte impotriva saracilor razvratiti.

Economia va prospera

In ciuda saracirii a o parte din populatie, economia va prospera datorita tehnologiilor si a robotilor. Este logic sa apara noi puteri, care vor prelua forta economica a lumii, probabil localizate in Asia sau Africa, in timp ce actualele tari dezvoltate, situate in Europa si America de Nord, se vor trezi cu o stagnare, dupa ce le-au transferat celorlalti tehnologiile si experienta acumulata.

O noua democratie va cuceri lumea

Este mai usor sa prezici robotica viitorului, dezvolatrea mediului, evolutia sanatatii sau perspectivele economice, decat sa-ti imaginezi un scenariu despre democratia generatiilor ce vin. 

Pana de curand, modelul de democratie era sistemul american. Astazi, unii asteapta modele noi din China, India sau din alta parte. O psihoza ciudata induce ideea ca, in lume, se cere un nou model de democratie. 

Scenariile sunt abstracte, imaginatia are mai mult aspect de SF, dar n-ar fi exclus ca robotica sau tehnologia, schimband totul, sa aduca un suflu nebanuit, chiar si in democratie. 

SUB ŞOC Momentul care ar putea schimba vieţile a 500 de milioane de oameni


Uniunea Europeană elaborează planuri de urgenţă pentru limitarea efectelor unei ieşiri a Greciei din uniunea monetară, au recunoscut oficiali europeni citaţi de Wall Street Journal, deşi, la nivel european, Comisia Europeană insistă că nu se pune problema scoaterii Greciei din zona euro. Conform WSJ, experţii Comisiei Europene, ai BCE şi ai instituţiilor financiare naţionale au primit ordine să elaboreze planuri de urgenţă pentru situaţia în care Grecia ar părăsi zona euro, în contextul crizei politice de la Atena şi al noului scrutin legislativ programat în iunie.

Liderii europeni insistă, la nivel oficial, că Grecia va rămâne în zona euro, dar comisarul european al Comerţului, Karel De Gucht, a declanşat un scandal vineri declarând că Executivul UE şi BCE elaborează "scenarii de urgenţă pentru cazul în care Grecia nu ar putea fi salvată". Măsurile de siguranţă financiară vor trebui consolidate pentru a li se oferi garanţii pieţelor financiare, notează Wall Street Journal, iar ţări ca Spania şi Italia nu vor avea pur şi simplu voie să intre în incapacitate de plată în valul de panică ce s-ar declanşa dacă Grecia ar ieşi din zona euro.

Pe fondul semnele de întrebare din ce în ce mai mari, ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schäuble, a recunoscut că Berlinul este pregătit pentru orice eventualitate: "Cetăţenii se aşteaptă ca noi să fim pregătiţi pentru orice situaţie". În acelaşi timp, Wolfgang Schauble, unul dintre cei mai fervenţi critici ai Greciei, afirmă că instabilitatea pieţelor financiare generată de criza din zona euro ar putea dura încă un an sau doi. "În privinţa crizei de încredere în moneda euro..., în 12 - 24 de luni vom observa o calmare a pieţelor financiare", apreciază oficialul german.

Stânga elenă trage un semnal de alarmă

O ieşire a Greciei din zona euro ar reprezenta "un mare risc" pentru întreaga Europă, afirmă Alexis Tsipras, liderul formaţiunii radicale de stânga Syriza, care dispută, alături de Noua Democraţie, primul loc în scrutinul din iunie, informează AFP. "Obiectivul nostru nu este să şantajăm sau să terorizăm, ci să îi salvăm pe liderii europeni", a spus Tsipras.

"Vrem să îi convingem: trebuie schimbate politicile în Grecia şi în alte state europene, în caz contrar, Europa va fi în mare risc", adaugă Tsipras. 

Grecia va organiza alegeri parlamentare anticipate în iunie, în contextul imposibilităţii ajungerii la un acord pentru formarea unui nou guvern în urma scrutinului desfăşurat pe 6 mai. Rămâne de văzut ce se va întâmpla. Un analist britanic a avertizat însă că o înrăutăţire a situaţiei în Grecia ar putea deschide drumul pentru o nouă dictatură militară, precum cea care a mai guvernat Grecia.

Cum ne va lovi ieşirea Greciei din Zona Euro?

Estimările economiştilor, citate de The Guardian, arată că o eventuală a părăsirii zonei Euro de către Grecia ar costa economia Europei circa un trilion de dolari, echivalentul a 5% din PIB-ul zonei. Daca iesirea ar fi controlata, zona euro ar pierde "doar" 2% din PIB-ul regiunii adica aproximativ 300 de bilioane de dolari.

În cazul scenariului cel mai sumbru, analiştii avertizează că România are nevoie de ajutor pentru a rezista şocului. 

România va rezista crizei declanşate de eventuala ieşire a Greciei din zona euro, deşi băncile elene au o prezenţă semnificativă în ţară, însă trebuie construit un "inel de apărare" în jurul României, Bulgariei şi Serbiei pentru a le ajuta să facă faţă, potrivit oficialilor BERD, citaţi de CNBC. Declarațiile economistului șef al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Erik Berglof, și ale altor oficiali ai instituției, vin în contextul temerilor că băncile grecești cu operațiuni în regiune nu vor mai fi capabile să-și susțină subsidiarele, iar unii analiști au ridicat problema retragerilor de fonduri din băncile elene.

În acest context, Berglof a afirmat, vineri, la Londra, că ar trebui construit un "inel de apărare" în jurul României, Bulgariei și Serbiei. Alți oficiali BERD au afirmat, pentru CNBC.com, la reuniunea anuală a instituției, organizată la Londra, că România, cu cea mai mare economie dintre cele trei țări vizate, va putea rezista eventualei crize în pofida prezenței semnificative a băncilor grecești în țară.

Băncile grecești controlează circa 13% din activele sistemului bancar românesc, cele mai mari dintre instituțiile de credit elene prezente în România fiind EFG Eurobank Ergasias, prin Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank și National Bank of Greece, prin Banca Românească. Emporiki Bank, controlată de grupul francez Credit Agricole, și ATEBank au de asemenea operațiuni în România.

surse: Mediafax, The Guardian

Sursa: De REALITATEA.NET 

Sursa:  realitatea.net

Panică în partea europeană a Turciei. CUTREMUR, în Golful Gokova


Un cutremur cu magnitudinea de 4,6 a avut loc, sâmbătă, în partea europeană a Turciei, fără a se înregistra victime sau daune materiale importante, anunţă agenţia Anatolia.
  Seismul s-a produs în Golful Gokova, provocând panică în partea europeană a Turciei.

Sursa:  REALITATEA.NET