De aceea Va zic voua: Toate cate cereti, rugandu-va, sa credeti ca le-ati primit si le veti avea. Iar cand stati de va rugati, iertati orice aveti impotriva cuiva, ca si Tatal vostru Cel din ceruri sa va ierte voua greselile voastre. (Marcu 11, 24-25).
Durerea a fost dintotdeauna un indicator că ceva nu este în ordine cu tine, dar ştiai că există şi explicaţii emoţionale pentru fiecare loc dureros în parte? Află ce înseamnă de fapt durerea de spate, durerea în talpă sau hernia de disc, în contextul stării tale sufleteşti şi a păcii interioare.
Durerea apare atunci când te loveşti, când ai o inflamaţie în corp sau când starea ta de spirit nu este tocmai bună.
Mai mulţi specialişti au legat starea sufletească, depresia şi trăsăturile de personalitate de locurile dureroase din corp, pentru a crea harta emoţională a durerii. Vezi ce te doare şi ce cauze interioare are ea.
Tipurile de durere din corp sunt legate de minte şi de spirit
Durerea de cap poate însemna prea mult stres, nu neapărat o răceală, iar durerea de coapse poate indica o fire îndărătnică, care nu vrea să se adapteze la schimbările din viaţa personală.
Fiecare tip de durere înseamnă că ceva nu funcţionează cum trebuie în interiorul tău. Iată câteva exemple de dureri şi semnificaţiile lor, potrivit hărţii emoţionale a durerii:
Durerea în gât indică o inflexibilitate, dorinţa de a rămâne pe drumul cunoscut şi încăpăţânare într-o situaţie tensionată.
Durerea de umeri este strâns legată de abilitatea noastră de a purta cu bucurie greutăţile vieţii şi ceea ce ni se întâmplă fără voia noastră. Cei care nu se împacă cu soarta lor şi au o atitudine negativă, pot resimţi astfel de dureri de spate şi umeri.
Durerea de spate, de coloană
Dacă este o durere în partea cervicală, de sus a spatelui, poate însemna lipsa sprijinului emoţional, că te simţi neiubită.
Durerea de mijloc înseamnă că te simţi vinovată pentru ceva din trecut, duci un bagaj emoţional prea greu.
Durerea lombară, în partea de jos a spatelui, poate însemna frica de rămâne fără bani, instabilitatea financiară şi teama de sărăcie.
Durerea de coate
Expresia „mă doare în cot" stârneşte zâmbete sau frucstrare, dar în realitate, o durere în cot este foarte neplăcută.
Reprezintă schimbarea direcţiei şi acceptarea experienţelor noi şi trebuie tratată atât din punct de vedere medical (dacă este cauzată de inflamarea articulaţiei, dar şi mental (dacă este vorba despre o minte închisă, care nu vrea să accepte schimbarea).
Durerea de coapse arată o teamă de decizii importante, teama de a merge mai departe atunci când riscurile sunt mari.
Durerea de genunchi înseamnă că avem de-a face cu o persoană mândră, cu un ego prea mare şi foarte încăpăţânată. Durerea de genunchi este un indicator al unei firi egoiste şi inflexibile.
Durerea de glezne reprezintă o stare de vinovăţie şi refuzul de a accepta plăceri. Vina pentru ceva plăcut, dar interzis.
Durerea în tălpi se traduce prin teama de a te bucura de experienţele vieţii, lipsa de deschidere şi de a te bucura de lucrurile simple.
Peste tot in lume ne madrim cu romancele frumoase. Uneori uitam insa ca acesta nu este singurul atribut al unei femei. Istoria noastra este plina de femei temerare, curajoase, inteligente si educate pe care nu le gasim in manuale sau despre care, de cele mai multe ori, sunt scrise note de subsol ca adjuvante ale barbatilor.
Iata insa 10 femei care au contribuit simtitor la viata politica si stiintifica a tarii, care au luptat pe front sau care, prin activitatile lor, au constituit premiere mondiale.
1. Alexandrina Cantacuzino
Alexandrina Cantacuzino este unul dintre simbolurile luptei pentru emanciparea femeilor din Romania. Ea si-a desfasurat activitatea socio-politica in perioada interbelica.
Ea a infiintat Societatea Ortodoxa Nationala a Femeilor Romane, avand ca scop educatia alternativa a fetelor, dincolo de celebrele scoli de menaj ale vremurilor.
11 ani mai tarziu, in 1921, Alexandrina Cantacuzino a infiintat Consiliul National al Femeilor din Romania, alaturi de alte nume proeminente ca Elena Odobescu, Ella Negruzii si Calypso Botez. Doua mari reusite ale acestei societati au fost Scoala Horticola si de Fermiere din Bucuresti unde erau educate fetele invalizilor sau orfanele de razboi si Casa Femeii, un prim adapost pentru femeile in situatie disperata. Acesta oferea asistenta juridica pentru femei iar in 1933 a fost inaugurat caminul acestei societati care oferea cazare si masa.
Pe plan politic, a infiintat un partid al femeilor, menit sa le ofere acestora reprezentarea intereselor politice precum si educatia pentru intrarea in viata politica.
In 1923, Alexandrina Cantacuzino a infiintat si a condus Mica Antanta a Femeilor, o organizatie internationala a asociatiilor feministe din Romania, Iugoslavia, Polonia, Grecia si Cehoslovacia.
2. Ana Aslan
Medicul Ana Aslan este una dintre cele mai recunoscute femei din Roamnia. Ea a fost membru al Academiei Romane si specialista in gerontologie. In adolescenta termina Scoala Centrala din Bucuresti si se indreapta intai catre prima pasiune a vietii sale: aviatia. Cu toate acestea, Ana Aslan alege medicina si pentru a-si convinge familia sa o lase sa se inscrie la facultate, intra in greva foamei.
Inainte de inventarea formulei Gerovital H3, ea are grija de soladii raniti pe front in timpul primului Razboi Mondial. Prepararea vitaminei H3 are loc in 1952 iar produsul este brevetat in 30 de tari si folosit la tratarea pacientilor cu suferinte cronice.
3. Ana Ipatescu
Una dintre cele mai mari simboluri ale Revolutiei Pasoptiste pare uneori pierduta in negura istoriei, spre deosebire de compatriotii ei barbati.
Ana Ipatescu a participat la numeroase intalniri ale Fratiei, a fost apoi in fruntea multimii bucurestene care sprijinea miscarea revolutionara si a dus astfel la eliberarea guvernului, arestat in urma unui complot.
Gesturile sale eroice sunt trivializate, in special in presa vremii, din cauza unei idile ilicite cu unul dintre tinerii arestati din randul guvernului revolutionar.
4. Ecaterina Teodoriu
Catalina Tedoriu, numele sau real, este una dintre putinele femei recunoscute oficial ca eroine de razboi.
Ea si-a pierdut viata in Batalia de la Marasesti din 1917 si a avut rangul de sublocotenent. Atunci cand a murit, Ecaterina era in fruntea unui pluton de infanterie.
A absolvit Scoala de Fete din Bucuresti iar apoi s-a inrolat ca cercetas. Inainte de a fi avansata la rangul de sublocotenent, ea ingrijea ranile soldatilor ca sora medicala. Decizia de a trece la arme a luat-o atunci cand Nicolae, fratele ei, a murit pe front.
Desi a cazut prizoniera in mainile germanilor, ea a smuls arma unui soldat decedat si l-a capturat pe sergentul care o ducea catre comdandamentul german.
5. Regina Maria a Romaniei – Mama Ranitilor
Nascuta Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg si Gotha, cea care avea sa fie cunoscuta drept Mama Ranitilor a fost Printesa a Regatului Unit, fiind nepoata a reginei Victoria a Marii Britanii.
Regina Maria a fost sotia lui Ferdinand I al Romaniei si mama lui Carol al II-lea. Fiul sau a indepartat-o insa din viata politica si fortat-o sa traiasca in exil la Balcic si la Bran. De altfel, Regina a iubit atat de mult Balcicul incat a cerut ca dupa moarte, inima sa sa ramana intr-o racla la resedinte ei de aici. Atunci cand Romania a pierdut Cadrilaterul in 1940, inima ei a fost mutata la Bran. Ea a fost patroana a artelor si era o pictorita inzestrata precum si o scriitoare valoroasa.
Apelativul de Mama a Ranitilor i l-au dat soldatii care au luptat pe front in primul Razboi Mondial pentru implicarea de care a dat dovada, grija pe care le-o purta acestora si pentru ca nu o data ea citea la capataiul celor aflati in suferinta. Ea a lucrat direct pe front, in spitalele de campanie.
6. Maria Cutarida
Maria Cutarida (uneori Cutzarida) este prima femeie medic din Romania. A absolvit Facultatea de Medicina la Universitatea din Montpellier iar stagiatura si pregatirea doctoratului au avut loc in Paris. Pentru ca si-a facut studiile peste granita, ea si-a echivalat diplomele in tara si a trecut examenul cu Magna cum laude.
Maria Cutarida si-a desfasurat activitatea la Spitalul Brancovenesc, cladire istorica ridicata in 1838 si daramata din ordinele lui Nicolae Ceausecu in 1984. Ea a mai lucrat si in spitalul Filantropia iar mai apoi la fabrica de tutun din Bucuresti unde asista medical 2000 de muncitoare. Aici pune bazele unei crese interne care primea copiii angajatelor.
7. Sarmiza Bilcescu
S-a nascut la Bucuresti in 1867 in familia lui Dumitru Bilcescu, cel care a fost in fruntea cabinetului de Control al Finantelor sub Barbu Stirbey.
Sarmiza Bilcescu a fost prima femeie avocat din Romania, prima femeie din Europa licentiata in drept la Universitatea din Paris si prima femeie din lume Doctor in drept cu teza „Conditia juridica a mamei”.
8. Maria Haret
Numele sau complet este Maria Virginia Andreescu Haret, fiica a pictorului Ion Andreescu si casatorita cu fiul lui Spiru Haret. Insa nu pentru casatoria sau mostenirea paterna merita mentionata ci pentru faptul ca Maria Haret a fost prima femeie cu diploma de arhitect din lume.
9. Elisabeta Rizea
Simbolul luptei anticomuniste din Romania s-a stins din viata in 2003. Haiducii Muscelului au prins legamant intre ei sa se opuna comunismului cu arma in mana. Elisabeta Rizea avea 38 de ani atunci cand a vazut beciurile Securitatii.
Organele „de ancheta”doreau sa afle de la ea unde se ascundeau partizanii. Au incercat intai sa o mituiasca insa Elisabeta i-a refuzat. Au batut-o si au torturat-o. Au urmat apoi 7 ani de temnita grea la Pitesti si la Jilava. A fost eliberata in cele din urma insa ea nu s-a oprit si i-a ajutat mai departe pe cei care se opuneau comunismului.
A fost arestata a doua oara si torturata timp de 3 ani,pana in 1964. In anul amnistiei generale, Elisabeta a fost eliberata insa a ramas sub supravegherea Securitatii pana in 1989.
Marturiile sale pot fi vizionate intr-un episod de colectie din Memorialul Durerii.
10. Sofia Ionescu Ograzeanu
Sofia Ionescu Ograzeanu a aboslvit Facultatea de Medicina din Bucuresti sub indrumarea lui Dimitrie Bagdasar. Ea a fost prima femeie neurochirurg din lume.
In 1943 face un stagiu la Spitalul nr 9 din Bucuresti in cadrul Serviciului de Neurochirurgie, alaturi de Dimitrie Bagdasar si Constantin Arseni.
Un an mai tarziu face prima ei operatie pe creierul unui copil care cazuse victima unui bombardament.
Frica este cel mai mare dusman al omului. Este raspunzatoare de multe esecuri, boli si neintelegeri din viata noastra. Citeste un articol extrem de interesant al expertului Garbo - Alina Neagu!
Spiritualitatea nu iti anuleaza atributele umanului, dimpotriva! Corpul este casa temporara a sufletului. Cu riscul de a va supara pe unii dintre voi, corpul fizic reflecta disfunctionalitatile energetice, sufletesti. Uita-te in oglinda si vei vedea care iti sunt suferintele spirituale -mostenite sau dobandite! Vei vedea asta in privire, textura pielii, greutate, riduri etc .
Se spune ca frica este cel mai mare dusman al omului. Este raspunzatoare de multe esecuri, boli si neintelegeri din viata noastra. Milioane de oameni se tem de trecut, de viitor, de batranete, de nebunie, de moarte. Frica este o stare de spirit dominanta, unii dintre noi temandu-se de propriile lor ganduri. Ghinionul este rezultatul neincrederii si fricii. Pentru a-l inlatura, invocati inteligenta divina, rugati-va sa va insoteasca in tot ceea ce faceti.
Cand teama inchide poarta catre viata, numai credinta nezdruncinata in Dumnezeu o va deschide din nou. Ultimele cercetari in domeniul metafizicii pozitioneaza (aproape stiintific) spiritul (energia gandurilor noastre) deasupra materiei. Spun ’’aproape’’ deoarece, adevarurile nu se mai verifica atat de strict, doar in laborator. Pornind de la aceasta premisa, corpul nostru ia forma gandurilor noastre. ’’Zestrea ’’ noastra genetica este, de fapt, rezultatul gandurilor si actiunilor stramosilor nostri.
Dincolo de explicatiile pe care orice medic sau biolog le poate oferi, am observat la nivel subtil, faptul ca, oamenii supraponderali sunt cei mai fricosi! De ce? Pentru ca, de cele mai multe ori, frica le amplifica subconstient dorinta de a deveni mai ’’puternici’’, iar corpul lor ii asculta orbeste! Hmm....am fost invatati de mici ca "orice lucru are ca fundament o baza solida".... bine, bine, dar cat de solida? Frica are caracter distructiv si nu aduce stabilitate! De ce s-o cultivam? Oricum, viata este plina de incertitudini. De ce sa ne risipim energia pe tot soiul de frici? Mai bine ne conservam energia vitala pentru situatiile cu adevarat critice. Cu rezervorul plin, va fi mult mai usor sa le infruntam.
Frica genereaza lasitatea. Unii ’’sar’’ peste frica, devenind lasi... Lasitatea transforma oamenii, facandu-i slabi, uneori exagerat de slabi. De ce? Pentru ca ei sunt mereu tentati sa lase totul balta, sa se descarce de orice si sa ’’zboare’’ linistiti, mai departe...ce face corpul lor? Ii asculta orbeste.! Cum sa ’’zbori’’ atunci cand cantaresti peste 100 de kg?... O combinatie des intalnita este omul si las si fricos. Corpul sau oscileaza in functie de energia spiritului sau, intre lasitate si frica.
Starea de sanatate poate fi definita prin armonie, ordine, iar starea de boala prin dizarmonie, dezordine... a cui? A spiritului, fireste! N-am pornit de la premisa ca, spiritul ne guverneaza trupul? Iar trupul nostru este templul sufletului nostru... de ce sa nu-i aratam iubirea si respectul cuvenit? (atentie, iubirea fata de trup nu se reflecta in pastile pentru slabit, operatii estetice sau haine scumpe!)
Concluzie:
Impacati-va cu propria frica, pana la un punct, este atat de omeneasca. Daca puteti, uitati de frici si ele vor uita de dumneavoastra!
“Mens sana in corpore sano”
Nicio dieta nu va da rezultat pe termen lung daca nu exista un echilibru intre corpul si mintea ta. Evita cuvinte de genul „batalia cu kilogramele”... De ce batalie? Totul poate decurge lin, fara stres si victime de razboi. Fara frustrari si fara „chin”. Fiecare om este unic in felul lui. Sportul si dieta determina procesul de slabire, dar, fara un suport psihologic care sa te puna in echilibru cu tine insuti si care sa te motiveze sa continui un regim de viata sanatos, ma tem ca orice demers este sortit esecului, pe termen lung.
Misterul dispariţiei Zborului 370 al Malayisian Airlines este la fel de adânc precum apele sud-estului Asiei, deasupra cărora cursa cu 239 de oameni la bord s-a făcut nevăzută. În timp ce o operaţiune amplă de căutare a aeronavei se desfăşoară la această oră, un site care tratează subiecte din sfera SF aminteşte de un incident asemănător. Un avion dispărut pe ruta Rio- Havana, în 1946, a aterizat în Bogota, 47 de ani mai târziu. Specialiştii au descoperit la bord ... 36 de schelete umane.
Site-ul abovetopsecret.com, o pagină care tratează subiecte din sfera SF şi a paranormalului, aminteşte despre unul dintre cele mai mari mistere aviatic ale tututor tipurilor, încă neelucidat, petrecut în America de Sud.
Un avion de tip Lockheed Constellation, care a fost dat dispărut în anul 1946, pe ruta Rio-Havana, a revenit la sol 47 de ani mai târziu, în Bogota. La bordul aeronavei s-au găsit în 1993, scheletele a 36 de persoane. Însă şi mai ciudată a fost descoperirea câtorva ceşti în care cafeaua era caldă încă, ţigări aprinse marca Old Gold, ce dispăruse de mult de pe piaţă, iar pe locurile pasagerilor se aflau ziare datate din 21.09.1946. Numai că acestea nu erau îngălbenite de vreme şi se putea simţi mirosul tiparului.
Tehnicienii de pe aeroportul din Bogota s-au trezit că un avion necunoscut, cu o inscripţie foarte veche - Panair Do Brasil, este pe cale de a ateriza, fără să fi fost anunţat sau pe vreun plan de zbor. Angajaţii au încercat să oprească manevrele avionului necunoscut, deoarece, în acelaşi moment se pregătea de aterizare o altă aeronavă a unei companii britanice. Personalul aeroportuar nu a reuşit, însă căpitanul aparatului de zbor, Anthony Bolard, în vârstă de 54 de ani, a făcut câteva manevre datorită cărora a evitat în ultima clipă o ciocnire fatală.
Dacă unii specialişti sunt de părere că la mijloc ar fi "o mână extraterestră", alţii spun că este vorba despre un scenariu pus la cale de un criminal, care i-ar fi ucis pe cei 36 de pasageri, după care a redirecţionat aeronava cu ajutorul unei telecomenzi. Experţii încă nu au găsit vreun răspuns în legătură cu acest caz, catalogându-l drept cel mai mare mister din istoria aviaţiei.
Viata este o lupta. In fiecare moment noi purtam o batalie permanenta cu noi insine si cu ce e in exteriorul nostru. Aceasta lupta este modul in care noi evoluam. Problema este ca in cultura noastra lupta este asociata cu razboiul, durerea, moartea, instinctele. De aceea cand ne gandim la faptul ca viata este o lupta ne gandim ca viata e un chin si un razboi in care ajungem sa suferim. In realitate suferim pentru ca nu luptam corect. Luam parte la lupta dar purtam razboiaele altora. Nu luptam in stilul nostru.
A lupta in stilul tau inseamna sa fii sincer cu tine, sa-ti accepti plusurile si minusurile si sa depui efort permanent in a evolua. A cauta sa fi altceva, altcineva este cea mai mare prostie. Trebuie sa inveti sa ai rabdare si sa-ti folosesti corect sansele pe care le ai. Cu totii avem sansa de reusita in viata. Dar de cele mai multe ori o ratam pentru ca suntem orbi si surzi la ceea ce se intampla cu adevarat in jurul nostru. Ramanem blocati in trecut. Prin victimizare si plangere de mila devii automat o victima a luptei altora.
Perioada urmatoarelor zile putem avea ocazia de invata sa fim luptatori mai buni. Mercur in Varsator pe parcursul a 3 zile realizeaza doua aspecte importante: cuadratura cu Saturn si trigon cu Marte.
Mercur reprezinta mintea noastra, modul de gandire si comunicare. Marte reprezinta actiunea, lupta in sine iar Saturn rabdarea, timpul si strategia de lupta. In aceste zile noi avem ocazia de a lua decizii importante pentru viata noastra. Sunt decizii la nivel strategic si nu au neaparat o manifestare imediata. Este mai mult un proces de constientizare a ceea ce suntem, a ceea ce ne blocheaza sau ne lipseste acum. Cheia este in a privi dincolul de valurile victimei din noi si de a cauta modalitatea prin care noi putem sa iesim din aceea faza, sa putem creste ca si oameni.
Perioada urmatoarelor 3 zile reprezinta de fapt a 3-a faza a aspectului Mercur-Marte-Saturn. Toata aceasta influenta a celor 3 planete a inceput la sfarsitul lui Ianurie, pe 25 Ian mai precis, cand Mercur a facut simultan cuadratura cu Saturn si trigon cu Marte. In acele zile au fost primele indicatii legate de ceea ce trebuie sa schimbam, legat de decizia pe care o avem de luat. De aceea este bine sa revedeti perioada 24-26 Ianuarie si sa vedeti care a fost tema principala din viata voastra.
Pe 16 si pe 19 Februarie , Mercur s-a conectat a doua oara la cele doua planete. De data asta , fiind retrograd, Mercur intai a facut trigonul cu Marte si pe urma cuadratura cu Saturn. E ca si cum , in acele zile au fost evenimente care au avut loc in viata noastra si care ne-au adus informatii suplimentare legate de ceea ce trebuie sa decidem pentru noi. Nu este obligatoriu sa fi fost un eveniment extraordinar. Un simple telefon, email , un simplu mesaj poate fi cheia.
Saptamana aceasta, Mercur inchide acest ciclu inceput in Ianuarie 2014 si ne va permite sa luam o decizie importanta la nivel strategic. Este o decizie cu impact redus pe termen scurt dar cu o influenta foarte mare pe termen lung. Este un moment propice pentru a incepe sa studiati, sa luat decizia de demara ceva nou in viata voastra. A clarifica anumite relatii si a spune ceea ce ganditi este tot o actiune potrivita acestei conjuncturi. Dificultatea acestei perioada este ca noi trebuie sa luptam cu noi insine si sa ne autodepasim. Mercur in Varsator spune ca trebuie sa gandim diferit, altfel decat am facut-o pana acum. Aspectul tensionat cu Saturn indica faptul ca fricile si teama de a nu pierde controlul ne va sta in cale. Marte in Balanta ne arata ca putem gasi in exterioul nostru, in ceilalati oameni aliati si sprijin. Dar in acelasi timp trebuie sa invatam sa alegem si sa nu ne mai lasam sa fim alesi.
Scriind aceste randuri imi dau seama care este impactul in plan personal al acestui trio Mercur-Saturn-Marte. Este legat de scris. De ceva luni am intrat intr-o faza in care pur si simplu nu am putut scrie nici un articol. Am zeci de idei de articole si subiecte de dezbatut. Dar nu am putut sa le astern pe hartie. Perioada de acum ma ajuta sa inteleg mai bine ce din mine nu m-a lasat sa scriu. Procesul de constientizare continua...