duminică, 28 aprilie 2013

Horoscop: Ce au pregătit astrele pentru săptămâna 26 aprilie – 5 mai


Pentru toată lumea va fi o săptămână plină, iar unii din noi vor acorda o importanţă sportiă carierei, chiar dacă numai la nivel de planuri şi proiecte de viitor. Vezi ce te aşteaptă şi pe tine în săptămâna 26 aprilie – 5 mai.
de Amelia Matei
  • femeie in parc
    Sursa Foto: Northfoto

Berbec


Se anunţă o perioadă bună pe plan financiar, dar nu trebuie să te întinzi mai mult decât îţi e plapuma. NU cheltui bani pe care nu îi ai! Nu trebuie să îţi subestimezi creativitate şi mai ales nu trebuie să neglijezi planul profesional, chiar dacă e o perioadă dedicată familiei. Este posibil să-ţi vină o idee de-a dreptul genială care îţi va propulsa cariera.


Taur


Ai noroc pe toate planurile – financiar, profesional şi personal. Ai vise mari, dar trebuie să crezi cu adevărat în ele. Ai o perioadă foarte aglomerată şi nu este bine să neglijezi nimic şi pe nimeni pentru că nu ştii d eunde sare iepurele. Ai grijă la bani, totuşi. Deşi lucrurile nu arată rău pe plan financiar, este bine să evişi cheltuielile inutile.


Gemeni


Este o săptămână în care trebuie să-ţi asculţi instinctele. Dacă te confunţi cu o problemă personală, mergi pe mână inimii tale. La serviciu este bine să acţionezi din instinct şi să pui în aplicare prima idee care îţi vine. Îţi face plăcere să ai grijă de ceilalţi în această perioadă în care toţi ne concentrăm mai mult pe familie. Ai grijă să nu te neglijezi pe tine însăţi!


Rac


Primeşti nişte veşti importante pentru cariera ta şi te enervează că, din cauza vacanţei, nu te poţi bucura de ele. Te simţi inspirată, eşti ambiţioasă, dar planurile trebuie să mai aştepte. În dragoste, trebuie să ieşi din “zona ta de confort” dacă vrei să ai parte de momente fericite. Ceva probleme pot apărea în familie, unde discuţii mai vechi ies din nou la iveală.

Unic. SINGURUL MOMENT în care Iisus a acceptat să fie aclamat ca ÎMPĂRAT


"Ce facem, pentru că Omul acesta face multe minuni? Dacă-L lăsăm aşa toţi vor crede în El…" (Ioan 11, 47-48). Aceasta îşi spuneau arhiereii, fariseii şi cărturarii în momentul intrării lui Iisus în Ierusalim, ei fiind deja bântuiţi de păcatul uciderii Mântuitorului.
Duminica Floriilor marchează momentul intrării triumfale a Domnului în Ierusalim, înainte de Patimile şi Învierea Sa. În tradiţia populară, Duminica Floriilor  semnifică reînvierea naturii. De Florii îşi sărbătoresc ziua onomastică toţi cei cu nume de flori şi este dezlegare la peşte.

Îşi aşterneau hainele pe cale

Conform profeţiilor din Vechiul Testament, Iisus şi-a pregătit singur intrarea,  pentru a fi recunoscut, după Lege, că este Mesia, Mântuitorul lumii. Locuitorii Ierusalimului au ieşit înaintea Domnului cu mare evlavie. Oamenii l-au întâmpinat cu ramuri de finic şi de măslin. Evenimentul este consemnat în Evanghelia Sf. Apostol Marcu (capitolul 11, versetele 1-9):

"Şi când s-au apropiat de Ierusalim (...) a trimis pe doi din ucenicii Săi şi le-a zis: Mergeţi în satul care este înaintea voastră şi intrând în el, îndată veţi afla un mânz legat, pe care n-a stat până acum nici un om. Dezlegaţi-l şi aduceţi-l(...). Şi au adus mânzul la Iisus şi şi-au pus hainele pe el şi Iisus a şezut pe el, şi mulţi îşi aşterneau hainele pe cale, iar alţii aşterneau ramuri pe care le tăiau de prin grădini. Iar cei ce mergeau înainte şi cei ce veneau pe urmă strigau, zicând: Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului!".

Denumirea populară

În vechime, Duminica Floriilor semnifica începutul săptămânii numite pe atunci a Paştilor. Mai era numită Duminica aspiranţilor sau a candidaţilor la botez, pentru că în această zi, catehumenii (cei care urmau să se boteze) mergeau cu mare solemnitate la episcop spre a-i cere să fie admişi la botez, iar acesta le dădea să înveţe Simbolul credinţei. Se mai numea şi Duminica graţierilor pentru că împăraţii acordau graţieri.
Denumirea populara a sărbătorii vine de la zeiţa romană a florilor, Flora, peste care creştinii au suprapus sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Această zi semnifică reînvierea naturii prin înflorirea salciei, a pomilor fructiferi şi a florilor, în general. În tradiţia populară românească s-au adaugat semnificaţii noi, legate de cultul moşilor şi strămoşilor. De Florii îşi sărbătoresc ziua onomastică toţi cei care la botez au primit numele de Florin, Florina, Floarea, Florentina şi altele asemenea, dar şi cei cu nume de flori, precum Camelia, Viorica, Viorel, Narcisa, Margareta, Violeta şi multe altele.

Sursa: www.evz.ro/

Trei "guri de foc" s-au deschis în Italia. Imagini spectaculoase cu o erupţie extrem de violentă




Trei "guri de foc" s-au deschis în Italia. Imagini spectaculoase cu o erupţie extrem de violentă 3
















Vulcanul Etna, din Sicilia, face din nou spectacol, în cea de-a 13-a erupţie de la începutul anului.  Aceasta, deosebit de violenta, s-a declanşat ieri şi a putut fi vazuta din oraşele Catania şi Taormina. 

Peste satele mai apropiate de vulcan au început sa cadă ploi de cenuşă. Lava se scurge prin trei "guri de foc" iar un nor dens de fum li cenuşă s-a înalţat deasupra craterului. 

Spaţiul aerian din zona vulcanului este închis de mai multe zile, dar activitatea aeroportului din Catania nu a fost, înca, afectata. 

Experţii spun ca, deoi spectaculoasă, erupţia nu prezinta riscuri deosebite. 



Atac premeditat asupra vieții!!! Pericolul este uriaș și iminent



RĂSPÂNDEȘTE ACESTE INFORMAȚII!


Pe 6 mai, a doua zi de Paște, desi Cristos va învia, Comisarii Europeni întruniți la Bruxeles vor încerca să-l omoare din nou votând un Regulament European Privind Semintele si Materialele de Multiplicare care va pune sub obroc semintele noastre traditionale, vechi si ancestrale, moștenite de noi din tata in fiu de-a lungul generatiilor de la inceputul timpului si vor lasa loc semintelor mortii, modificate genetic si hibridate.

Privind acest fapt fara precedent mă gandesc la 3 mari întrebari care se pun si la raspunsurile ce se cer date:

1-De ce un regulament European si de ce acum?

Pentru ca samsarii mortii si-au dat seama ca lumea incepe sa se trezeasca incepand din vest de acolo de unde au inceput si ei atacul asupra semintelor oamenilor, pentru ca șpăgile au fost date, oficialii trebuie să-si facă treaba acum ca dupa alegerile europene de la anul conform calculelor lor vor trebui date mult mai multe spagi si unse mult mai multe usi din cauza unei alte configuratii a locurilor in noul parlament.

Pentru ca si-au facut calculele si au constatat ca in ciuda ofensivei fara precedent a semintelor lor majoritatea covârsitoare a patrimoniului semincer al umanitatii este la noi si este liber.

Pentru ca si-au dat seama de imensa placinta pe care o reprezinta aceasta mostenire si pentru ca nu pot ajunge la ea atunci s-o distruga si sa puna rahatul lor in loc ca pana la urma lumea se va obisnui neavând incotro.

Pentru ca prea a inceput lumea sa se prinda ca fiecare samanta de-a lor e insotita de un intreg pachet tehnologic de insecticide, pesticide si fungicide si cand se renunta la o samanta de-a lor se renunta si la acestea si atunci ia sa-i lasam noi fara alternative.

Pentru ca un regulament ii scuteste de bataia de cap a unor dezbateri si unor modificari si amendamente in parlamentele nationale si atunci ce atata bataie de cap si alti bani cheltuiti ca sa mituiasca si parla mentele tuturor tarilor din Europa cand un regulament le rezolva ele gant problema.

2-Care este impactul pe care il va avea acest regulament odata adoptat?

Primul si foarte devastator va fi distrugerea tuturor afacerilor ce tin de semintele traditionale si anume producatorii de seminte traditionale, pastratorii de seminte traditionale, cultivatorii de seminte traditionale si se pare si bancile nationale de gene si institutele nationale de cercetari.

Va urma incet incet disparitia de pe piata a oricarui aliment gustos si hranitor a oricarei legume si oricarui fruct parfumat si apetisant si inlocuirea lor cu legumele si fructele gen plastic.

Distrugere traditiilor de targuri si oboare unde se fac schimburi si se daruiesc seminte si material saditor.
Inrobirea taranilor catre multinationalele ce le vor vinde din ce in ce mai scump semintele odata ce-si vor fi pierdut semintele proprii.

Disparitia treptata a albinelor datorita pachetului chimic ce insoteste fiecare samanta de-a multinationalelor si care omoara acesti lucratori gratuiti, apropo tot prin grija multinationalelor s-a blocat un proiect de regulament ce interzice niste insecticide daunatoare albinelor urmand ca sa se mai incerce o data votarea luni 29 aprilie 2013.

Si in fine cireasa de pe tort este ca vor fi atat de multi oameni bolnavi datorita hranei nesanatoase provenita din aceste seminte ale mortii ramase singure pe piata ca nici oamenii care sunt constienti ca ce mananca îi face sanatosi sau bolnavi nu vor mai avea alternetive.Atunci, paianjenii puterii oculte ce stau in ascunzisurile lor vor jubila cercul fiind de acum inchis frumos si elegant: Am mancat hrana lor, am baut apa lor, am primit emotiile pe care ei ni le induc prin media lor si ne-am inbolnavit, acum urmeaza ca banii lor sa nu ramana cumva la noi asa ca ii vom da pe medicamentele lor, ne vom trata in spitalele lor unde ne vom deveni dintr-odata bolnavi cronici si vom deveni sclavii lor avand nevoie de banii lor ca sa cumparam obiectele lor si tot asa.

Tonul profund pesimist adoptat a fost pentru a va arata gravitatea problemei iar acum odata cu intrebarea:

3-Ce e de facut?

si raspunsurile la ea sa devenim din nou optimisti cand vom vedea cat de usor se pot demonta masinatiunile lor.

Pentru inceput, aduceti la cunostinta tututror oamenilor acest fapt si cereti de urgenta socoteala celor pe care i-ati ales. In functie de locul unde va desfasurati activitatea constientizati in jurul dumneavoastra gravitatea problemei.

Dati o sansa agriculturii taranesti fiind constienti ca de fiecare data cand cumparati un produs alimentar alegeti intre ei si marile concerne multinationale intre hrana sanatoasa pe care v-o dau ei si cea nesanatoasa oferita de ceilalti.

Duceti o lupta de rezistenta adoptand gradinaritul urban asigurandu-va in acest fel un minim de hrana sanatoasa iar sfaturi primiti de la noi ECORURALIS - www.ecoruralis.ro si de la alte organizatii neguvernamentale.

Daca sunteti la tara intocmiti-va propria gradina de legume si plante aromate precum si cativa pomi fructiferi, cresteti cateva pasari si evitati folosirea chimicalelor adoptand ceaiurile si maceratele de plante sfaturi gasind de saptamana viitoare tot pe site-ul nostru.

Cereti seminte traditionale in mod gratuit de pe site-ul nostru inmultiti-le pastrati-le si oferiti-le la randul vostru in dar.

Deveniti gardieni de seminte si intrati intr-o retea nationala de pastratori in situ de seminte traditionale in asa fel ca patrimoniul nostru national sa nu se piarda.

Cautati metode de vindecare alternative, medicina alopata asa cum s-a transformat ea in ultimul timp devenind o medicina a fricii si mortii.

Deveniti constienti ca mancand sanatos, bând apa din izvoare sau din fantani in panza freatica pe care va trebui sa le gasiti si renuntand la apa din peturi care e o apa moarta si nociva si experimentând doar emotii pozitive lasand la o parte ura, supararea, neiertarea, osândirea, invidia etc este o chestiune de timp si chiar scurt pana cand veti deveni perfect sanatosi.

Isus Cristos poate fi aflat doar in inima noastra, nicăieri altundeva asa ca haide-ti sa Îl asteptam cu speranta si bucurie, sa zicem cu totii Cristos A Înviat duminică de Paste si sa ne rugam ca luni 6 mai Dumnezeu sa le dea gandul cel bun celor ce vor vota.

Nicolae Lalu - Eco Ruralis

Sursa: primit pe mail

De ce este marul regele fructelor. Beneficii pentru sanatate, noutati, precautii

mere- freedigitalphotos.net
Marul este un super-aliment care nu a stat degeaba la baza celebrei zicale “Cu un mar pe zi, doctorul departe il tii”. Foarte multi copii aud aceasta vorba de la mama lor cand sunt incurajati sa consume mere. De ce este marul un fruct atat de important pentru viata?


Beneficii pentru sanatate:
  • Merele sunt pline de fibre solubile care reduc problemele intestinate, inclusiv diverticulita, hemoroizii si unele tipuri de cancer. Ajuta la controlul nivelului de insulina, eliberand incet zaharul in sange. Curata si detoxifica, elimina metalele grele din organism.
  •  
  • Pectina din mere contribuie la reducerea colesterolului prin diminuarea secretiei de insulina.
  •  
  • In doua studii, cercetatorii au descoperit ca mancand 5 mere pe saptamana se reduce semnificativ riscul afectiunilor respiratorii precum astmul.
  •  
  • Conform medicinei chineze, merele intaresc inima, lubrifiaza plamanii, cresc fluidele corpului si scad productia de mucus.
  •  
  • Otetul de mere impiedica formarea pietrelor la rinichi.
  •  
  • Studiile arata ca un consum zilnic de mere reduce problemele de piele.
  •  
  • Conform unui studiu brazilian, mancatul unui mar pe zi inainte de masa ajuta femeile sa piarda cu 33% mai multa greutate decat cele care nu mananca.
  •  
  • Un mar are doar 50-80 calorii si nu are grasimi sau sodiu.

  • Merele sunt pline de vitaminele C, A si flavonoizi, dar si de fosfor, fier si calciu, desi in cantitate mai mica.
  •  
  • Merele sunt o sursa puternica de potasiu, ceea ce sustine sanatatea inimii.
Iata motive solide pentru a manca un mar pe zi cel putin, in loc de orice alt desert lipsit de energie vie, deci de viata.


Ce nu stiai despre mere:
  • In lume exista mai mult de 7500 specii de mere.
  •  
  • Copacul mar este membru al familiei trandafirilor.
  •  
  • 25% din volumul unui mar este aer si aproape 90% din densitatea sa este apa.
  •  
  • Merele au 5% proteine.
  •  
  • Copacul mar poate trai pana la 100 de ani.
  •  
  • Cel mai mare mar din lume a cantarit 1,5 kilograme.
  •  
  • In Grecia, cand un barbat cerea o femeie in casatorie, el ii arunca un mar iar daca ea decidea sa il prinda, inseamna ca accepta.
  •  
  • Proverbul original despre a manca un mar pe zi a venit in 1866 si era asa: “Mananca un mar inainte sa te duci la culcare si vei impiedica medicul sa isi castige painea”. (“Eat an apple on going to bed, and you’ll keep the doctor from earning his bread.”)
  •  
  • Este nevoie de energia a 50 frunze ca sa se produca un mar.


Ce sa stii ca sa obtii maximum de beneficii si energie din mar:
  • Mananca merele cu coaja cu tot ca sa obtii toti nutrientii; multi din ei sunt in piele sau imediat sub piele (cum ar fi vitamina C si A).
  •  
  • Merele sunt printre fructele cele mai contaminate cu pesticide, cum ar fi permethin si DDT. Merele non-organice sunt deseori stropite cu aceste pesticide care fac rau la digestie si sanatate. Incearca sa cumperi mere organice sau spala bine de tot merele normale in chiuveta astfel: umpli chiuveta jumatate cu apa si pui o cana de otet si lasi acolo merele (precum si alte fructe pe care le mananci cu coaja) pentru 10 minute.



Precautii in cazul merelor:
  • Semintele de mar sunt toxice daca sunt consumate in cantitati mari, de aceea este bine sa fie evitate de femeile gravide, de femeile care alapteaza si de copii.
  •  
  • Concentratul de suc de mere poate fi plin de arsenic daca nu este organic, conform unei cercetari prezentate de dr Oz. In sucul organic nu s-a gasit urma de arsenic. De aceea, este mai bine sa produci sucul de mar in casa.

Cum sa-ti inveti copilul ce inseamna Pastele

wVKXcjzK372S
In cultura comerciala in care traimeste usor sa se piarda adevarata semnificatie a sarbatorii pascale de care ne apropiem. Mai ales pentru copiii miciPastele inseamna venirea iepurasului care le aduce dulciuricadourijucarii sau hainute noiIntre atatea mesaje comerciale care confisca semnificatia de baza a Sfintelor Sarbatori de Pasti, este usor sa il pierdempe Iisus Hristos si ce inseamna El pentru noioameniimai ales in Saptamana Patimilor si in zilele de bucurie ale Invierii.

Anul acesta, in loc sa punem accent pe iepurasii de ciocolata sau pe cadourile de Pasti, am putea sa combinam obisnuintele vietii noastre moderne cu a ne invata copiii cate putin din ce inseamna cu adevarat aceasta sarbatoare religioasa, considerata cea mai importanta din ortodoxie, Invierea lui Iisus. Intram in Saptamana Mare, Saptamana Patimilorsi este un bun prilej sa ii apropiem pe copiii nostri de Biserica si de Dumnezeu.

1. Povesteste copilului istoria si semnificatia Pastelui. Citeste-i din carti frumos colorate si ilustrate cum ar fi Biblia pentru copii. Vorbeste-i copilului despre Iisus, cine a fost El si ce inseamna pentru noioameniisemnificatia mortii Lui.

2. Mergi cu copilul la biserica in Vinerea Mare si in ziua de Duminica Pastelui. Dedica cateva ore din zi comuniunii cu divinitatea, impregnand in copil starea de liniste si pace sufleteasca pe care crestinii o gasesc cand sunt mai aproape de Dumnezeu, mai ales in biserica.

3. Implica copilul la vopsitul oualor de Pasti si, in timp ce faceti acest lucru, vorbeste-i despre semnificatia acestui vopsit. De ce vopsim ouale in culoarea rosie de Pasti? Vorbeste-i despre suferinta lui Iisus pe cruce in Saptamana Patimilor, unde s-a nascut El, unde a copilarit, ce fapte miraculoase a facut pentru oameni, cat de bun era cu copiii, cum il iubeau acestia. Spune-i legenda inrosirii oualor: cum s-au inrosit ouale din cosul Mariei, maica lui Iisus, care plangea langa Fiul ei rastignit pe cruce atunci cand Lui ii curgea sangele crucificarii sale, iar sangele care a cazut pe oua le-a inrosit si din acest motiv vopsim si ouale in culoarea rosie si in zilele noastre, ca sa marcam astfel suferinta lui Iisus.

4. Citeste-i copilului rugaciunile Tatal nostru si Crezul seara la culcare. Crezul il ajuta pe copil sa inteleaga cum a venit Iisus pe lume, patimile Sale si motivul pentru care El s-a inaltat la Cer. Cand te rogi impreuna cu copilul, invata-l si pe el sa ii multumeasca lui Iisus pentru ca a murit ca sa ne curete noua pacatele.

5. Pe masura ce ne apropiem de Vinerea Mare, povesteste copilului ultimele zile din viata lui Iisus pe pamant. Ajuta copilul sa inteleaga si constientizeze ca Domnul nostru Iisus Hristos a suferit si a murit pe cruce pentru a ne mantui (a ne salva). Sensibilizeaza copilul, vorbindu-i  despre durerea Maicii Domnului care este alaturi de Fiul ei. Familiarizeaza-l pe copil cu denumirea atribuita lui Iisus: Mantuitor (Salvator).

6. Organizeaza diferite mici evenimente sau activitati in Saptamana Mare ca sa il ajuti pe copil sa invete ceeace i-ai povestit si citit, dar prin propria sa experienta. Miercuri, in Saptamana Mare, ajuta-l pe copil sa scrie o scrisoare catre Iisus spunandu-i despre dorinta sa de a fi mai unit cu El pe durata Saptamanii Mari. In Joia Mare du-l la ceremonia de la biserica care comemoreaza Ultima Cina a lui Iisus. Mergeti si in Vinerea Mare la biserica cand se comemoreaza toate opririle lui Iisus pe Drumul Crucii. Sambata Neagra, cand Iisus era mort, este o zi buna pentru a ne gandi la importanta de a-L avea pe Iisus printre noi clipa de clipa, sa ne gandim si sa ne rugam la Fecioara Maria care a trait aceasta zi singura si in durere, apoi sa ne pregatim cu totii pentru marea bucurie a Invierii din Duminica Pastelui.

8. Ajuta copilul sa invete Imnul Invierii Domnului, ca sa il stie pentru seara de Inviere sau pentru a doua zi de Duminica: „Hristos a Inviat din morti, Cu moartea pe moarte calcand, Si celor din morminte, Viata daruindu-le”.


9. Bucurati-va de sarbatoarea de Pasti impreuna, in familie, si reamintiti-va in fiecare clipa de faptul ca Mantuitorul ne-a binecuvantat. Pastele este o ocazie minunata de a fi impreuna in familia extinsa, cu bunici, cu parinti, cu rude dragi, de a trimite ganduri de recunostinta, multumire si slava catre Dumnezeu care si-a jertfit Fiul pentru ca noioameniisa fim mantuiti de pacate.

 


Semnificatia Saptamanii Patimilor

Saptamana Mare sau cum se mai numeste ea, Saptamana Patimilor, ii ajuta pe crestini sa ramana in conexiune si comuniune cu esenta credintei lor. Credinciosii sunt incurajati sa traiasca aceasta saptamana cu intensitate spirituala, fiind cu gandul zi dupa zi alaturi de Iisus prin chinurile prin care a trecut El pana la ziua de Duminica, cand sarbatorim marea bucurie a Invierii. Parintii au aceasta datorie de a-si invata copiii despre semnificatia Saptamanii Patimilor, zi dupa zi. Folositi ghidul de mai jos si transformati totul intr-o poveste pe intelesul copilului, ca sa il implicati in semnificatia perioadei.
Pentru copiii mai mici, puteti ramane la esenta Saptamanii Mari ca sa va asigurati ca nu il obositi cu o poveste prea complicata pentru varsta si nivelul lui de cuprindere de informatii. Astfel, ii puteti povesti cum in Duminica Floriilor, deci cu o saptamana inainte de Duminica Invierii, Iisus a intrat in Ierusalim iar fiecare zi de Miercuri incolo are o semnificatie anume. In Miercurea Mare (numita si Miercurea Tradarii) Iisus a fost tradat de prietenul lui, Iuda, in schimbul a 30 de bani de argint. In Joia Mare a avut loc ultima cina a lui Iisus, zi in care El a instaurat Sfanta Taina a Euharistiei. Iisus moare in Vinerea Mare rastignit pe cruce, ramane in mormant toata ziua de Sambata Mare iar in noaptea de Sambata spre Duminica invie si se inalta la Cer la Tatal. In Duminica Invierii El nu mai era in Sfantul Mormant, in urma Lui ramanand doar giulgiul Sau in care corpul Lui fusese infasurat cand a fost dat jos de pe cruce.
Iata in continuare pentru cei ce vor sa aprofundeze plini de credinta si smerenie, semnificatia Saptamanii Mari, asa cum ne este ea prezentata de sfintele-pasti.com:

In aceasta Saptamana Mare, in biserici au loc slujbele numite Denii, in care se face pomenire despre toate prin cate a trecut Iisus, de la sosirea la Ierusalim si pana la moartea Sa pe cruce. Cuvantul denie este de origine slava si inseamna “veghe” sau “priveghere”. Vom prezenta in continuare semnificatia fiecarei zile din Saptamana Mare, sau SaptamanaPatimilor.
Drumul Patimilor incepe cu Intrarea Domnului in Ierusalim. Prima denie pascala se tine chiar in seara zilei de Florii, Duminica, in care poporul care peste cateva zile Ii va cere moartea, Il va intampina pe Iisus cu ramuri de finic si cu osanale.

In Sfanta si Marea Luni, la denie, este pomenit Iosif cel preafrumos, patriarhul din Vechiul Testament in care Biserica vede o preinchipuire a lui Hristos. Acesta fusese vandut de fratii sai pe 30 de arginti. Iosif iesise viu din groapa unde il azvarlisera fratii lui, ajunsese stapanul Egiptului si salvase poporul de foamete, sfarsind prin a-i ierta pe toti pentru raul pe care i-l facusera.
Tot in timpul deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor, care s-a uscat blestemat fiind de Domnul. Smochinul inchipuie pomul pacatului si secatuirea Legii celei vechi. Dumnezeu cere de aici inainte roada Legii celei noi, a harului venit prin Iisus Hristos.


In Sfanta si Marea Marti, denia aminteste de sirul predicilor in care Hristos a prevestit distrugerea templului din Ierusalim, moartea si invierea Sa, dar si semnele vremurilor de pe urma. Un accent deosebit se pune pe parabola celor 10 fecioare care zabovesc la usa camarii Mirelui: 5 intelepte, care asteapta cu candelele pline, si 5 neintelepte, care asteapta cu candelele ramase fara ulei. Refrenul acestor zile este indemnul la priveghere.

In Sfanta si Marea Miercuri, denia aduce in prim-plan pe Iuda, apostolul vanzator, in mintea caruia se coace gandul tradarii, si desfranata, femeia devenita marturisitoare, care spala picioarele lui Iisus cu lacrimi pline de cainta si Il unge cu mir spre vesnica ei mantuire. Conform Evanghelistului Ioan, nu ar fi vorba despre o desfranata, ci de Maria, sora Martei, pecare Iuda o acuza de risipirea mirului. Sfantul Ioan Gura de Aur este de parere ca este vorba despre doua femei care au facut acelasi gest. In aceasta zi, crestinii obisnuiesc sa tina post negru.

In Sfanta si Marea Joi este randuita denia celor 12 Evanghelii. In aceasta zi, Iisus a spalat, in semn de mare smerenie slujitoare, picioarele ucenicilor Sai. In aceeasi zi, la Cina cea de Taina, cand si-a adunat ucenicii pentru a celebra Pastele evreiesc, Iisus instituie Sfanta Taina a Euharistiei: “Luati, mancati, acesta este trupul Meu, care se frange pentru voi. Beti dintru aceasta toti, ca acesta este sangele Meu, al Legii celei noi, care pentru multi se varsa, spre iertarea pacatelor”. Apoi, Iisus se roaga, cu sudori de sange, Tatalui ceresc, in gradina Ghetsimani, si primeste in toiul noptii sarutul lui Iuda vanzatorul.
In aceasta zi, cei mai multi dintre cei care s-au spovedit se vor impartasi. Incepand cu aceasta zi, pana la Inviere, in biserici nu se mai trag clopotele, ci se bate numai toaca.

Sfanta si Marea Vineri (Vinerea neagra) este ziua cand a fost adus la judecata, batjocorit, schingiuit, rastignit, mort si ingropat Iisus.
Guvernatorul roman Pilat a incercat sa-L scape pe Iisus de la moarte, din pricina neintelegerilor cu evreii si a unui vis al sotiei sale. Dupa cum era obiceiul, de Pasti, era eliberat un intemnitat. Pusa sa aleaga intre Hristos si Baraba, multimea cere eliberarea talharului si rastignirea lui Iisus, strigand: “Sangele Lui asupra noastra si asupra copiilor nostri!”
Iisus isi poarta crucea spre Golgota, unde este rastignit intre doi talhari, dintre care unul, recunoscandu-I nevinovatia si dumnezeirea, se invredniceste de mantuire.
La ceasul al noulea, Iisus isi da duhul, iar trupul Lui este luat de Iosif si Nicodim si ingropat, dupa randuiala, intr-un mormant nou, pecetluit si pus sub paza, “ca nu cumva ucenicii Lui sa vina si sa-L fure, spunand poporului ca S-a sculat din morti.”
In seara de vineri se canta in biserici Denia Prohodului, adica slujba inmormantarii Domnului. Alaiul indurerat al credinciosilor trece pe sub Sfanta Masa, ca si cand ar trece prin mormantul lui Iisus, dupa care, in frunte cu preotii, da ocol bisericii de trei ori, adica o data pentru fiecare zi a sederii in mormant.

Sfanta si Marea Sambata este zi de reculegere. Aceasta inchipuie odihna in mormant a trupului lui Hristos. Credinciosii se pregatesc pentru marea veghe de peste noapte, cand, in toate bisericile, la miezul noptii, preotii vestesc Invierea, vor imparti lumina si vor tine slujba Sfintelor Pasti. Ei vor sfinti pasca, oule rosii si celelalte bucate. Painea stropita cu vin, numita “Sfinte Pasti”, si impartita credinciosilor, se va manca dimineata, “pe inima goala”.
Traditia mai spune ca in timpul sederii in mormant, Iisus s-a pogorat la Iad, de unde i-a scos pe Adam si Eva, precum si pe dreptii Vechiului Testament, ca arvuna a invierii si a mantuirii tuturor dreptilor, fapt adeseori infatisat in icoanele inchinate praznuirii Sfintelor Pasti.