Daca iti vezi copilul cu degetul in nas , probabil ca vei face in asa fel incat sa-l descurajezi sa mai faca asta vreodata. Dar este oare posibil ca acest obicei urat de a-ti baga degetul in nas si apoi in gura sa fie de fapt un obicei mult mai sanatos decat ne-am gandit vreodata?
Un biochimist de la Universitatea Saskatchewan, Canada, a venit cu o teorie conform careia mucusul nazal , numit in mod comun muc, sau muci, are un gust dulce menit sa atraga copiii spre a-l manca. Insa acest lucru incurajeaza de fapt introducerea in corp de agenti patogeni, care vor intari sistemul imunitar si tot sistemul natural de aparare al corpului impotriva microbilor.
Alti experti nu cred insa in aceasta teorie care nu a fost inca testata, deoarece, spun acestia, oamenii inghit secretii nazale in fiecare zi, chiar si in somn, fara sa fie nevoiti sa-si manance mucii.
Si totusi cultura noastra pare sa fie obsedata de curatenie mai ales atunci cand vine vorba de copii. Insa a-i indeparta pe copii de acest obicei in mod special s-ar putea sa fie o eroare.
Singurul microb bun este un microb mort! Corect? Poate ca nu…
O teorie interesanta -“Ipoteza igienei”- e posibil sa explice de ce anumite alergii si boli s-au inmultit foarte tare in ultimii ani. Premiza este ca majoritatea copiilor care sunt crescut intr-un mediu inconjurator lipsit de noroi si de microbi sunt mai putin capabili sa-si construiasca o rezistenta naturala impotriva bolilor.
Mai rau, tendinta in crestere de a administra copiilor antibiotice afecteaza si mai mult aceasta abilitate naturala a corpului, distrugand flora microbiana din intestine. Dovezi stiintifice indica faptul ca aceste doua practici contribuie la cresterea vulnerabilitatii la boala pe parcursul intregii vieti.
Dar cum este posibil ca noroiul si microbii sa te tina sanatos?
Sistemul imunitar joaca doua roluri importante. Celule albe specializate numite limfocite Th1 ataca celulele infectate din tot corpul. Iar celulele albe numite limfocite Th2 produc anticorpii care blocheaza microbii periculosi de a ataca celulele corpului in primul rand, in timp ce foloseste alte celule albe pentru a activa raspunsuri alergice la organismele straine.
Modul in care noroiul intareste sistemul imunitar.
La nastere sistemul imunitar al noului nascut se pare ca se bazeaza numai pe Th2 in timp ce Th 1 creste mai puternic. Insa “ipoteza igienei” sugereaza ca sistemul Th1 creste mai puternic numai prin lupta impotriva infectiilor sau a intalnirilor cu microbii inofensivi. Fara o asemena stimulare sistemul Th2 infloreste si sistemul imunitar reactioneaza mult mai usor cu raspunsurile alergice.
In alte cuvinte, adultii care nu se expun pe ei sau nu permit copiilor lor sa se expuna la virusi, noroi, microbi si paraziti este foarte posibil sa nu isi dezvolte un sistem defensiv natural si de lunga durata.
Alergiile, bolile de inima, depresia sunt corelate cu tendintele de “curatenie obsesiva”
Daca esti sanatos, expunerea la bacterii sau virusi iti vor servi drept vaccinuri naturale care iti vor intari sistemul imunitar si iti vor oferi o rezistenta naturala de lunga durata. Daca nu vei beneficia de o expunere sanatoasa la microbii din mediul tau inconjurator , atunci eventual te vei imbolnavi.
Problemele de sanatate asociate cu ipoteza igienii includ:
- Alergii
- Astm
- Eczema
- Boli autoimune
- Boli de inima
Un studiu a demonstrat ca expunerea in copilarie la infectiile virale poate reduce mai tarziu in viata riscul de a avea boli de inima cu 90%.
Chiar si depresia a fost corelata cu expunerea patogenica timpurie printr-o conexiune inflamatorie.
Neurologul Charles Raison a observat:
“Inca din timpuri antice microorganismele benigne, carora li se mai spune si „prietenii vechi”, ne-au invatat sistemul imunitar cum sa tolereze alte organisme nepericuloase si in acest proces cum sa reduca raspunsul inflamator care este legat de dezvoltarea majoritatii bolilor moderne de la cancer pana la depresie”.
Sistemul imunitar dicteaza daca te imbolnavesti sau nu!
Daca esti in cautare de mai multe dovezi ca ‘mancatul mucilor’ poate sa fie foarte folositor, gandeste-te ca starea in care se afla sistemul imunitar determina daca te imbolnavesti sau nu atunci cand esti expus la microbi. Intr-un studiu , cand 17 voluntari au fost infectati cu un virus de gripa, numai jumatate s-au imbolnavit. Cercetatorii au descoperit ca anumite schimbari s-au petrecut in sange cu 36 de ore inainte ca simptemele racelii sa apara.
In timp ce toti participantii au avut un raspuns al sistemului imunitar , chiar daca nu s-au imbolnavit, acest raspuns a fost diferit pentru fiecare in parte.
Participantii simptomatici au avut reactii antivirale si antiinflamatorii, care este posibil sa fi fost corelate cu stresul oxidativ legate de inducerea virusului. Insa participantii care nu au prezentat simptome au avut aceste raspunsuri reglate clar. Pe langa acest lucru acestia din urma au prezentat expresii ridicate ale unor gene care functioneaza ca si raspuns antioxidant si de mediere intre celule.
Oamenii de stiinta au notat: „Expunerea la gripa este necesara, dar nu suficienta, pentru ca oamenii sanatosi sa dezvolte boli simptomatice. Raspunsul gazdei este un factor important al progresiei bolii.”
Concluzia
Daca expunerea la bacteriile din muci poate ajuta sistemul imunitar, atunci aceasta activitate nu ar trebui descurajata. Din fericire bacteriile si microbii vin in contact cu noi si prin alte cai.
Cum sa eviti sa fii supra-igienic
Daca ipoteza igienei este adevarata, si exista un munte de cercetari care arata acest lucru, atunci, daca incercati sa mentineti mediul in care traiti ultra curat, acest lucru poate avea un efect advers asupra voastra si a copiilor vostri. Acest lucru este de fapt posibil sa va creasca serios sansele de boli acute si cronice. Important este sa stim sa tragem linia intre mizerie si „farmacie” . Pentru a fi siguri ca nu exagerati cu curatenie incercati urmatoarele lucruri:
- Lasati-va copii sa se joage in noroi. Lasati-va copii sa se joace afara si sa se murdareasca. Iar daca se intampla sa manance muci , atunci nu e sfarsitul lumii.
- Nu folositi sapunuri antibacteriale sau alte produse de ingrijire antibacteriale care omoare microorganismele de care corpul vostru are nevoie pentru a dezvolta si mentine un sistem imunitar puternic. Un sapun simplu si natural si apa este tot de ce aveti nevoie pentru a va spala mainile. Chimicalele antibacteriale precum triclosan sunt foarte toxice si au fost corelate cu cresterea de bacterii rezistente.
- Evitati pe cat posibil antibioticele care nu sunt absolut necesare. Nu uitati, infectiile virale nu sunt afectate de antibiotice. Antibioticele lucreaza numai impotriva bacteriilor si a infectiilor cauzate de acestea.
- Consumati mancare organica pe cat posibil. Cautati alimente a caror origine o cunoasteti.
- Informati-va cat puteti de mult despre diferenta intre imunitatea artificiala si imunitatea naturala si luati decizii constiente despre folosirea sau nefolosirea vaccinurilor.
Surse pentru acest articol includ: