Astazi se implinesc 5 ani de la moartea neasteptata a unui prieten apropiat de-al meu. Azi de dimineata, m-am oprit cu gandul la dimineata aceea sumbra in care am primit vestea, si la faptul ca mai multi colegi si cunostinte pe care abia ii cunoasteam mi-au oferit o mangaiere, o imbratisare sau un sincer “imi pare rau” in orele ce au venit.
In ciuda durerii mele, realizez ca aceasta pierdere tragica m-a invatat trei lucruri importante. In primul rand, cele mai rele lucruri se pot intampla celor mai buni oameni fara niciun motiv. In al doilea rand, majoritatea oamenilor, chiar si cei carora crezi ca nu le pasa, sunt oameni buni carora, de fapt, le pasa. Si, in al treilea rand, la fel cum este dificil sa vezi toate oportunitatile pe care ti le ofera viata ta pana cand reflectezi asupra trecutului, este practic imposibil sa intelegi pe deplin anumite circumstante din viata ta pana cand acestea nu au loc propriu-zis.
Inspirat de acest episod al vietii mele, am reflectat si am descoperit sapte lectii de viata la fel de importante. Iata care sunt cele SAPTE importante lectii de viata pe care le poti invata doar infruntand greutatile vietii:
1. Oamenii pe care ii pierzi raman o parte din tine
Intr-o zi te vei confrunta cu pierderea persoanelor dragi. Pe masura ce viata continua, zilele transformandu-se in noapte, va deveni evident ca nu vei inceta niciodata sa-ti mai fie dor de cineva special care nu mai exista in viata ta, si totusi vei invata sa traiesti, ignorand neajunsul absentei lor.
Cand pierzi pe cineva fara de care nu iti poti imagina traiul de zi cu zi, inima ta se sfarama si partea rea este ca nu reusesti niciodata sa treci peste aceasta pierdere. Nu il vei uita niciodata. Totusi, intr-un anumit sens, acest lucru reprezinta si o veste buna. Persoanele acelea vor trai in afectiunea inimii tale care nu se vindeca niciodata complet, iar tu vei continua sa cresti si sa treci prin viata, chiar si cu rana pe care o porti. E ca si cum ti-ai rupe o glezna, care nu se vindeca niciodata complet, lucru care te doare cand dansezi, dar dansezi oricum, chiar daca un pic schiopatat, iar acest schiopatat adauga un plus de autenticitate dansului si caracterului tau.
2. Cautarea fericirii consta in gasirea unui sens
Cautarea fericirii nu este acelasi lucru cu a fi fericit, acesta fiind un sentiment trecator, dependent de circumstantele de moment. Daca soarele straluceste, atunci asigura-te ca te scalzi in lumina sa. Momentele fericite sunt grozave si de multe ori pline de distractie, dar momentele fericite trec, pentru ca timpul trece. Acesta este un fapt de care putini dintre noi suntem constienti la inceput.
Aceasta cautare a fericirii, care dureaza toata viata, pe de alta parte, este un concept mai abstract. Nu se bazeaza pe un rezultat propriu-zis. Ceea ce cauti este de fapt un inteles – sa traiesti o viata plina de insemnatate. Totul incepe cu un “de ce?” ( De ce faci ceea ce faci cu viata ta?). Cand acest “ de ce?” poarta insemnatate, esti in cautarea fericirii. Vor fi momente cand lucrurile vor merge atat de prost incat de-abia daca te vei simti viu. Si vor fi momente cand vei realiza ca, simtindu-te abia viu pe baza considerentelor tale, este mai bine decat sa duci o existenta lipsita de viata timp de 80 de ani, pe baza considerentelor altora. Cautarea in sine nu este de forma “totul sau nimic”; este totul SI nimic, cu suisuri si coborasuri si lectii utile invatate pe drum.
Cu alte cuvinte, fericirea vine cel mai usor cand stii ce faci, crezi in ceea ce faci, si iubesti ceea ce faci ( si pe cei cu care faci aceste lucruri), indiferent de rezultat.
3. Sa cauti recunoasterea altora inseamna sa te tradezi pe tine insuti
Te-a retinut vreodata teama de a fi respins? Ai fost vreodata atat de speriat de ceea ce vor crede sau de ceea ce vor spune altii despre tine incat aceasta teama te-a retinut din a face un lucru bun? Pariez ca raspunsul este “da.”
In zilele noastre, singura persoana pe care ar trebui sa-ti doresti sa o intreci este propria ta persoana, cea din trecut. Dovedeste-ti ce poti tie insuti, nu altora. Tu esti indeajuns de bun, de destept, de frumos si de puternic. Nu ai nevoie de recunoasterea celorlalti; esti deja o persoana de valoare.
Daca cineva iti refuza ceva, sau daca cineva spune ceva rau despre tine, asta nu schimba nimic la tine. Cuvintele si opiniile altora nu au niciun efect asupra ta. Cu siguranta este de ajutor si dezirabil sa faci o impresie buna in anumite situatii, si totusi nu este sfarsitul lumii atunci cand ti se pune in fata un refuz.
Este grozav sa primesti un raspuns pozitiv, dar uneori pur si simplu nu se intampla. Asta e in regula, insa, pentru ca tu stii incotro te indrepti si tu stii ca adevarata ta valoare nu depinde de judecata altora. Cand iti pui in minte sa iti schimbi viata, vor exista cei care sunt de acord cu tine, cei carora nu le va pasa, si cei care iti vor respinge ideile si eforturile. Priveste dincolo de ei, paseste increzator in fata, fa ceea ce trebuie facut, si lasa-i sa gandeasca ceea ce poftesc.
4. Regretul doare mult mai rau decat frica
Cand ne lasam coplesiti de fricile noastre, ne e mult mai greu sa ne uitam la noi insine in oglinda. Din pacate, foarte putini dintre noi invata asta de prima data. Daca ai fost vreodata in asa o situatie, stii ce ai de facut.
Doar atunci cand riscam sa pierdem exista posibilitatea sa castigam. Indiferent daca e vorba de alegerea de a pleca de la locul tau actual de munca pentru a-ti incepe propria afacere, de a alerga intr-un maraton, de a calatori in parti necunoscute ale lumii, orice nazuinta cere risc, stradanie si sacrificiu. Unele dintre aceste lucruri te-ar putea ingrozi, dar intreaba-te daca aceasta frica este mai puternica decat cea mai puternica dintre frici, frica unei vieti irosite.
Daca nu ti-ai pierdut niciodata ratiunea, nu ti-ai urmat niciodata inima. E mai bine sa te gandesti la viata ta si sa spui “Nu pot sa cred ca am facut asta”, decat sa spui “Imi doresc sa fi facut asta”. Nu lasa timpul sa treaca pe langa tine ca un salut cu mana dintr-un tren in care vrei cu disperare sa fii. Nu-ti petrece restul vietii gandindu-te la motivul pentru care nu ai facut ceea ce poti face chiar acum. Traieste-ti viata. Asuma-ti riscuri. Fii pasionat. Descopera iubirea. Fii liber.
5. Viata este prea imprevizibila pentru asteptari inflexibile
Cand incetezi sa mai prezici si sa te astepti ca lucrurile sa se intample intr-un anumit fel, poti aprecia aceste lucruri in esenta lor. In final, vei realiza ca darul cel mai de pret al vietii este rareori oferit in modul in care te astepti.
Cu o atitudine pozitiva si o gandire deschisa, vei realiza ca viata nu este neaparat mai usoara sau mai grea decat ai crezut ca va fi. Diferenta e ca “usor” si “greu” nu vor avea aceleasi sensuri la care te asteptai, si nu vei avea de-a face cu lucrurile usoare si grele atunci cand te astepti. Acesta nu este un lucru rau, pentru ca face viata mai interesanta.
In 99% din cazuri, viata iti ofera experientele care iti sunt cele mai de ajutor dezvoltarii tale personale. Cum iti dai seama ca acestea sunt experientele de care ai nevoie? Pentru ca sunt experientele de care ai parte acum. Singura intrebare este: Vei accepta aceste experiente si te vei dezvolta, sau nu?
Rezolvarea, bineinteles, sta in acceptarea faptului ca nu toate lucrurile sunt menite sa se intample. Cand o situatie nu se termina cum te-ai asteptat, trebuie sa-ti aloci un timp cu tine insuti si sa te impaci cu faptul ca te-ai inselat. A fost doar o iluzie care nu a reprezentat niciodata ceea ce tu credeai ca este. Este una dintre cele mai dificile revelatii de acceptat, sa iti dai seama ca simti ca ai pierdut ceva, chiar daca, de fapt, nu ai avut niciodata ceea ce credeai ca ai avut.
6. Cand incerci sa fugi, ajungi sa stagnezi
“Nu manca prajitura aia cu ciocolata!” La ce te gandesti acum? Vrei sa mananci prajitura aia cu ciocolata, nu? Cand te concentrezi pe evitarea unui gand, ajungi chiar la acel gand.
Acelasi principiu ramane valabil si cand vine vorba de ignorarea unei experiente suparatoare din trecut. Incercand in mod perpetuu sa nu te mai gandesti la ceea ce nu ti-a placut si ce nu vrei, esti fortat sa te gandesti al acel ceva atat de mult incat acel lucru ajunge o povara. Dar daca, in schimb, alegi sa iti concentrezi energia pe obtinerea unui lucru care iti place si pe care il vrei, vei scapa, in mod firesc, de energiile negative pe masura ce faci progrese catre acel lucru.
Concluzie: Daca fugi de problemele tale, n-ai cum sa castigi cursa. Indreapta-te catre ceva in loc sa te departezi de altceva. In loc sa incerci sa elimini partea negativa, concentreaza-te pe faurirea unui aspect pozitiv care il va inlocui pe cel negativ.
7. Greutatile neprevazute sunt inevitabile si utile
Nimic din lumea asta nu te va lua pe neasteptate si nu te va lovi asa de tare ca viata. Uneori viata te va pune la pamant si te va tine acolo, daca ii permiti. Dar nu conteaza cat de tare te poate lovi viata, ci cat de tare poti fi lovit in timp ce inaintezi. Asta inseamna puterea adevarata, si in asta consta victoria in jocul vietii.
Cand ai multe lucruri de care sa te plangi, dar alegi sa zambesti si sa faci un pas inainte, devii mai puternic. Depaseste-ti greutatile. Chiar si atunci cand simti ca totul se sfarama, nu este asa. Controleaza-ti emotiile inainte ca ele sa te controleze pe tine. Totul se va aseza cum trebuie, intr-un final. Pana atunci, invata ce poti sa inveti, razi oricand poti, traieste clipa, si aminteste-ti ca, in final, efortul nu e irosit.
Reflectii
Gandi a spus “Traieste cum ai trai daca ai muri maine. Invata cum ai invata daca ai trai pentru totdeauna”. Iubesc aceste cuvinte. Nu e niciun dubiu in faptul ca fiecare zi este un privilegiu, iar acest privilegiu este oportunitatea de a trai, de a invata si te a te dezvolta.
Fii un student al vietii. Pierde-te in ea si asimileaza orice cunostinte poti, cat timp poti. Este posibil sa trebuiasca sa pierzi anumite lucruri ca sa primesti alte lucruri, si este posibil sa trebuiasca sa inveti anumite lucruri pe calea cea grea. Asta e normal. Orice experienta este necesara. Scopul vietii tale este sa o traiesti integral, sa iei parte la tot ce inseamna ea cu toata fiinta ta, sa iei contact cu lumea cu o gandire deschisa si o inima sincera pentru a primi cele mai inedite si mai bogate experiente ce ti se pot oferi.
Sursa: http://www.e-dimineata.ro/