Colaj: Vocea Rusiei
Traiectoria majorităţii rachetelor balistice lansate din nord-vestul Rusiei către teritoriul SUA trece peste Polul Nord, în acest caz ele fiind permanent în afara razei maxime de acţiune a interceptoarelor SM-3 Block IB de la Deveselu. Doar o mică parte din rachetelor balistice lansate din nord-vestul Rusiei care vizează coasta de est a teritoriului SUA survolează nord-vestul Europei şi oceanul Atlantic. Şi în acest caz, traiectoria rachetelor se află la 1.400 km mai la nord, cu 900 km în afara razei maxime de acţiune a interceptoarelor SM-3 Block IB de la Deveselu. De altfel, pentru apărarea coastei de est a teritoriului SUA există deja un scut antibalistic funcţional, plasat în estul Oceanului Atlantic. El este format din cinci fregate norvegiene din clasa Fridtjof Nansen, trei fregate germane din clasa Sachsen, patru fregate olandeze De Zeven Provincien, patru distrugătoare americane din clasa Arleigh Burke şi o fregată spaniolă din clasa Álvaro de Bazán, toate Aegis, echipate cu rachete Standard Missile. Franța, pe lângă propriul scut antibalistic pe uscat, mai utilizează şi nava Monge (A601), echipată special pentru urmărirea traiectoriei rachetelor balistice lansate de pe submarinele franceze și monitorizarea lansărilor de rachete spațiale aeriene. Etapa de zbor a rachetelor balistice aflate deasupra Scutului Atlantic, fiind mai aproape de apogeu, permite rachetelor SM-3 Block IB o probabilitate mai ridicată de interceptare a rachetelor balistice.
Pe 29 octombrie 2013, preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat un test de verificare inopinată a forţelor de descurajare nucleară, a apărării spaţiale şi a flotei şi aviaţiei de bombardament strategic. Întrucât ultimul test a avut loc în iulie anul curent, este de presupus că de curând algoritmul de ripostă al Rusiei a suferit modificări care necesitau o verificare în noua configuraţie. Forţele nucleare strategice cu baza pe uscat au efectuat o lansare a unei rachete balistice RS-12M Topol de la centrul spațial Pleseţk şi a altei rachete balistice RS-20V Voievoda de la baza Dombarovski (la graniţa cu Kazahstan).
Două submarine din clasa Delta III/IV au lansat din imersiune câte o rachetă balistică intercontinentală R-29RMU. Toate cele patru rachete lovind cu precizie ţintele din poligonul Kura aflat în Peninsula Kamceatka. Trebuie amintit faptul că rachete balistice intercontinentale ruseşti au lansat pe timpul zborului generatoare „anti-scut” de generaţia a treia. Este vorba de ţinte false (sistemul Terek) în spectrul caloric, pe bază de plasmă care reproduc „semnătura” focoaselor nucleare independente care pătrund în atmosferă şi care sunt programate să intre în funcţiune atunci când racheta balistică ajunge în raza de acţiune a unei baterii antibalistice. Rachetele balistice ruseşti mai dispun şi de emiţătoare de microunde de mare putere (echipamentul Atropus) care „orbesc” sistemele de detecţie şi urmărire în infraroşu şi radar ale interceptoarelor SM-3 Block IB ajunse deja în spaţiul cosmic.
Simultan cu acestea, în poligonul Kapustin Iar din zona Astrahan instalaţii antibalistice S-300 Favorit şi S-400 Triumf au executat trageri asupra unor rachete balistice cu rază scurtă de acţiune 9K720 Iskander şi OTR-21 Tocika.
Sursa: http://romanian.ruvr.ru
Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/2013_11_05/La-ce-serveSte-americanilor-scutul-antibalistic-de-la-Deveselu-Partea-a-II-a-0240/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu