sâmbătă, 30 iulie 2011


 Un mic asteroid cu un diametru de 300 de metri însoţeşte Terra în jurul Soarelui, precedând-o pe orbită. Această descoperire a primului asteroid "troian" al Terrei a fost publicată, joi, în revista ştiinţifică britanică Nature, informează AFP.

După Jupiter, Marte şi Neptun, Terra devine astfel cea de-a patra planetă din sistemul nostru solar care are drept companion cel puţin un asteroid "troian".

Acest termen desemnează asteroizii poziţionaţi pe orbita unei planete într-unul dintre punctele de echilibru stabile, denumite puncte Lagrange. Ei însoţesc planeta în rotaţia ei în jurul Soarelui, precedând-o sau urmând-o, dintr-un unghi bine definit.

"Deoarece ei preced sau urmează în mod constant aceeaşi orbită ca şi planeta, nu vor intra niciodată în coliziune cu ea", se afirmă într-un comunicat NASA.

Asteroidul 2010 TK7, care se află la o distanţă de circa 80 de milioane de kilometri de Terra, a fost descoperit pe orbita terestră graţie telescopului WISE (Wide-Field Infrared Survey Explorer) al NASA.

De-a lungul următorilor 100 de ani, el nu se va apropia la mai puţin de 24 de milioane de kilometri de Terra, a precizat NASA.

Orbita lui "este stabilă pentru cel puţin 10.000 de ani", afirmă Martin Connors de la Universitatea Athabasca din Canada şi ceilalţi astronomi care au confirmat descoperirea cu telescopul terestru Canada-France-Hawai.

Savanţii considerau că Terra ar trebui să aibă asteroizi troieni, însă vederea lor s-a dovedit extrem de dificilă, pentru că ei sunt în general "înecaţi" în lumina Soarelui.

Detectarea asteroidului 2010 TK7 a fost uşurată de faptul că acesta are "o orbită neobişnuită care îl îndepărtează mai mult de Soare decât în cazul majorităţii troienilor", a explicat Connors.

Companionul Terrei urmează într-adevăr o traiectorie complexă, trecând atât pe deasupra, cât şi pe sub planul orbitei terestre, în jurul punctului Lagrange.

Florin Badescu, florin.badescu@mediafax.ro
Sursa: gandul.info/magazin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu