Aeroportul International Tampa, din Florida, Statele Unite ale Americii, a decis sa isi modifice orientarea pistei ca sa evite o catastrofa. Asta dupa ce specialistii au constatat ca polul nord magnetic al Pamantului s-a deplasat mult spre Rusia.
Aeroportul International Tampa, din Florida, SUA, este primul care ia masuri si a decis sa inchida portile, timp de doua saptamani, de pe 31 decembrie 2010 pana pe 13 ianuarie 2011, pentru a modifica orientarea pistelor de aterizare/decolare, potrivit Tampa Bay.
Nu sunt schimbari majore, dar pistele trebuie ajustate, renumerotate si remasurate in sistemele electronice, ca sa corespunda cu cerintele organismelor internationale din domeniul aviatiei, legate de inversarea polilor magnetici ai Pamantului.
Efectele inversarii polului nord, cu polul sud, pentru aviatie
Atunci cand un avion primeste coordonatele de zbor si mai ales cele de aterizare, le primeste in functie de ce indica busola. Daca, insa, Nordul busolei se deplaseaza cu cateva zecimi de grad in fiecare an, atunci exista pericolul ca in conditii de vizibilitate redusa, avionul sa aterizeze pe langa pista.
Cu ce ne afecteaza schimbarea polilor magnetici
Odata cu inversarea polilor magnetici ai Pamantului, anotimpurile si toate ciclurile naturale care depind de pozitia planetei fata de Soare sufera schimbari semnificative. In telecomunicatii, transmisii radio si aviatie va fi haos.
Animalele care migreaza vor fi bulversate si nu vor mai putea sa se orienteze. Cea mai importanta schimbare pentru om va fi cea a climei pentru ca zonele fertile s-ar putea desertiza in urmatorii ani, iar nivelul oceanului va creste.
Pe de alta parte, odata cu acest pericol, ne mai pandeste unul. Fizicienii spun ca, ipotetic, in momentul inversarii polilor magnetici, scutul magnetic din jurul Pamantului dispare pentru o perioada de timp. Asta inseamna ca suntem “dezveliti” in fata radiatiilor cosmice.
Semne ale inversarii polilor magnetici
Satelitul danez Oersted a identificat un loc de flux magnetic, la cativa kilometri sub punctul sudic extrem al continentului african. Acolo busola se roteste brusc cu 180 de grade si arata Nordul spre Sud.
Peter Olson, profesor la Universitatea Harvard, sustine ca inversarea este inevitabila. Campul magnetic al planetei este rezultatul procesului de frecare intre straturile nucleului sau.
Alaska se pare ca avea o clima tropicala acum cateva mii de ani, sustine paleobotanistul Jack Wolfe care pune acest lucru pe seama axei de rotatie a Terrei, care nu era atat de inclinata fata de Soare.
Gauthier Hulot, de la institutul de Fizica a Pamantului, de la Paris, afirma ca in zona Atlanticului de Sud, campul magnetic este cu 30% mai slab decat pe restul Planetei.
Robert Ballard, explorator si biolog marin, vorbeste despre realinierea particulelor de fier dintr-o zona din Austalia, confirmand ca aproximativ cu 30.000 de ani in urma campul magnetic de acolo era orientat spre sud.
Sursa : StirileProTv
Sursa: Blogu’ lu’ Florin
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu