duminică, 7 august 2011

Cat costa linistea sociala?

Acest articol apartine www.digerate.blogspot.com
Weekend. Desi in weekend la noi lumea sta si se odihneste… in alte parti ale globului au loc manifestatii.
De exemplu in Israel- acolo peste 300.000 de oameni s-au adunat in diferite localitati ale tarii si au manifestat contra guvernului si politicilor anti-sociale ale sale. Cetatenii se plang de costul din ce in ce mai ridicat al locuintelor, cer majorarea salariului minim, impozitarea apartamentelor nelocuite si construirea de noi locuinte, dar si invatamant gratuit la toate nivelurile. Miscarile populare dureaza de circa o jumatate de luna si sunt numite generic “revolta corturilor”. Printre lozincile scandate de oamenii revoltati se numara “poporul cere dreptate sociala”, “poporul impotriva guvernului” si “dorim imediat un stat providenta”.
Marea Britanie, Londra. Cartierul Tottenham. In urma unui schimb de focuri dintre politie si un locuitor al cartierului acesta a fost impuscat si a murit. Cartierul s-a revoltat. Astfel politia britanica a fost nevoita sa trimita circa 100 de oameni pentru a face fata la 500 de manifestanti. Protestatarii au recurs la violente- incendierea unui magazin, unui autobuz supraetajat, a unei masini de politie si vandalizarea altor magazine, alaturi de furturi masive din acestea. Cartierul este binecunoscut fortelor politienesti din zona, dat fiind faptul ca in 1985 a avut loc o alta revolta sangeroasa provocata de moartea prin infarct a unei femei a carei casa era perchezitionata. Ce a ramas dupa? Mizerie, cladiri arse si devastate, englezi arestati, jurnalisti batuti si multi raniti- 8 numai din partea politiei engleze.
Din pacate realitatea ne arata inca o data ca planeta nu merge pe drumul cel bun. Cetatenii tarilor lumii sunt din ce in ce mai nervosi, mai saraci si mai frustrati. Prin urmare… scanteia sare cand nimeni nu se asteapta… si ce putea ramane un incident izolat se transforma in adevarate miscari populare de protest. Justficate de fapt de saracie si de lipsa educatiei.
Nu stiu, ma intreb si eu… oare de ce le e atat de greu guvernelor lumii sa inteleaga ca nu suntem doar niste cifre in statistici? Suntem oameni, avem aceleasi nevoi ca ei. Uneori mai clacam. Unii se sinucid, dar cei mai multi devin violenti. Si ameninta astfel insusi statul in care traiesc, ca o rezultanta directa a conditiilor pe care guvernele le acorda popoarelor.
N-ar fi mai simplu sa ni se permita sa traim macar decent, daca nu bine? Daca ni s-ar respecta macar un minim de demnitate umana si n-am mai fi sfidati prin masurile luate la nivel inalt, menite sa ne impinga si mai tare in saracie? Daca am primi educatie, mancare si un acoperis deasupra capului la preturi acceptabile… garantat ar scadea si infractionalitatea.
Dragi guvernanti din toata lumea, e atat de greu sa renuntati la o parte din ceea ce furati din banii nostri, ai platitorilor de taxe, ca sa va cumparati linistea sociala???
Daca v-a placut acest articol nu uitati sa-l distribuiti mai departe. Multumesc.
 

Sursa: Digerate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu