Majoritatea oamenilor folosesc mierea pentru a indulci mancarea sau bauturile, dar putini realizeaza puterea, frumusetea si valoarea (beneficiile) pe care ne-o ofera. Poate nu ati stiu dar un aliment nu ingrasa doar in functie de caloriile sale. Un aliment ingrasa foarte mult daca este procesat, nu daca este integral precum mierea.
Este adevarat ca ambele produse sunt dulci dar asemanarile sa incheie aici. Mierea nu ingrasa. De ce? Pentru ca este un produs 100% natural, pe cand zaharul este un aliment procesat foarte bogat in carbohidrati.
Mierea in stare sa naturala este compusa din carbohidrati sub forma de zaharuri , fructoza, glucoza, apa, enzime, substanțe minerale (elemente minerale: sodium, potasiu, fosfor, magneziu, cupru, aluminiu,mangan, fier, clor, sulf, siliciu; si microelemente: beriliu, galiu, vanadiu, zirconiu, titan, nichel, staniu, plumb, argint), vitamine( B2, B3, B5, B6, C, D, PP ), acizi organici, antioxidanti, toate componente foarte pretioase pentru sanatatea noastra. Din aceasta cauza mierea este un produs integral, pe cand zaharul rafinat nu este altceva decat o sursa de carbohidrati in forma pura.
Datorita continutului nutritional si a compozitiei carbohidratiilor sai, mierea se digera mult mai greu in stomac. Zaharurile din miere sunt eliberate mult mai incet in sange decat cele din zaharul rafinat. Cercetarile realizate pana acum au dovedit ca mierea nu ingrasa deloc. Au fost realizate studii pe persoane care au consumat cate 5 lingurite de miere pe zi timp de o luna. La sfarsitul lunii s-a constatat ca persoanele respective nu numai ca nu s-au ingrasat dar au fost si mai sanatoase, avand un nivel al colesterolului mult mai scazut.
Mierea nu ingrasa deoarece la fel ca fructele este un produs alimentar integral.
Calcularea caloriilor ar trebui facuta doar in cazul produselor alimentare procesate dar nu si in cazul celor integrale.
Mierea se asimileaza foarte usor de catre organism si ne ofera energie si substante nutritive si biovitale, regland functiile organismului uman.
Albinele sunt responsabile pentru cele mai sacre acte ale naturii: a lua nectarul din flori şi transformându-l în miere, prin interacţiuni cu enzimele din saliva lor si digestie.
* Ganditi-va la miere ca la un vin bun. Orice vin bun are propietatile sale caracteristice, precum mierea:
- culoarea care variaza de la imaculat spre aur licid sau spre maro inchis;
- textura difera de la foarte lichid, cremos sau cristalina;
- gustul şi aroma sunt unice, poate sa fie mai mult sau mai putin pronuntate in functie de nectarul floriilor culese, astfel conectându-vă cu gustul la o regiune, pajiste sau faneata, si cu
- mirosul parfumat de mireasma florilor, a tot felul de arbori si arbusti.
Paleta de arome este foarte bogata, variaza de la mierea de rozmarin, levantica, cimbru, menta, salcam si nenumaratele florii pana la poliflora
Nu este nevoie sa convingem pe nimeni cat este de sanatos consumul regulat de miere, cu toti ii cunoastem beneficiile si propietatile de vindecare
Consumand miere regulat, cate o lingurita dimineata inainte de micul dejun cu o ora, o lingura la doua ore dupa masa de pranz si cina, ajuta in regalarea functiilor organismului. Mierea , ca un aur lichid ce ne lasa apa in gura doar cand o pomenim, ne ajuta sa ne recapatam vitalitatea, sa gastigam peformante sportive, imbunatateste somnul si relaxarea, vindeca rani si intepaturi, alergii, ajuta in afectiunii cardiace, afectiuni ale aparatului urinar, normalizeaza tensiunea arteriala si digestia, se reduce cantitatea de acid gastric, arsurile la stomac, previne insomniile, constipatia, frigiditatea si impotenta, are actiune antibiotica, cicatrizanta, regeneratoare, se recomanda in afectiunile respiratorii, raceala si gripa iar lista nu se incheie aici.
Se pot realiza diferite preparate antiimbatrinire, retete naturiste , combinatii pentru mastii cosmetice pentru ten si par, hidrateaza piele.
Sfatul nostru pentru consumatorii de miere este de a se aproviziona direct de la apicultor, nu se cumpara nici din magazine si nici din piete, deoarece exista riscul de a cumpara o miere falsificata, continand alte adaosuri sau incalzita la temperature mai mare de 40 de grade. Cumparatorul trebuie sa stie macar atit: mierea falsa nu zahariseste, in timp ce toate mierea veritabila cristalizeaza (in afara de mierea de mana si cea de salcam). După extragere, în contact cu aerul şi cu praful, şi supusă unor variaţii de temperatură mari, mierea are condiţii favorabile de cristalizare.
Pe termen lung inlocuirea zaharului cu mierea ajuta la dobandirea si pastrearea unei greutati corporale echilibrate.
Pentru un adult dozele zilnice de miere proaspata recomandate sunt de 30-60 gr (interzisa diabeticilor insulino-dependenti, sau sub supraveghere medicala intre 5-10 gr/zi la diabeticii insulino- dependenti). Copiilor care au implinit varsta de 1 an, li se pot administra 2 lingurite de miere pe zi, intre 6-12 ani pot lua jumatate din doza adultului, iar copiii intre 1-5 ani pot luat ¼ din doza recomandata adultului. Mierea nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia copiilor, este un excelent energizant, ajuta la cresterea copiilor si creste capacitatea organismului de a face fata bacteriilor si virusurilor atat de temute pe timp de sezonul rece.
Este bine de stiut ca toate produsele apicole sa fie tinute cat mai mult timp sub limba inainte de inghitire. Aceasta metoda permite abosorbita anumitor substante, chiar daca in cantitate foarte mica , extreme de utile pentru intregul organism, inclusiv a ficatului.
Sursa: dei-matei.blogspot.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu