Foto: EPA
|
În pofida eforturilor internaţionale, situaţia din Fâşia Gaza nu numai că nu s-a detensionat, dar continuă să se agraveze. În dimineaţa zilei de 17 noiembrie aviaţia israeliană a bombardat cartierul general al mişcării Hamas din Fâşia Gaza.
Israelul a declarat zona de frontieră cu Gaza drept zonă interzisă pentru civili. Numărul rezerviştilor care pot fi mobilizaţi a crescut de la 30 000 la 75 000. La frontiera cu Gaza se află tancuri şi subunităţi de elită ale armatei. De obicei, asemenea măsuri preced intervenţia. Hamas continuă să aplice lovituri împotriva Israelului. Pentru prima oară în ultimele decenii rachetele au explodat în apropiere de Tel Aviv. A fost declarată stare de alertă şi la Ierusalim.
Situaţia a început să se agraveze miercuri, 14 noiembrie, după ce Israelul l-a ucis în Gaza pe liderul aripii militare Hamas, Ahmed al-Jabari şi a început să aplice lovituri aeriene asupra Fâşiei Gaza ca răspuns la loviturile cu rachete aplicate de militanţii Hamas împotriva oraşelor israeliene. Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit de urgenţă pe 14 noiembrie, însă nu a adoptat nicio decizie.
Analiştii israelieni explică faptul că, prin loviturile asupra militanţilor Hamas, Israelul vrea să forţeze Hamas să încheie un armistiţiu pe un termen lung. Însă el nu poate atinge acest obiectiv, a declarat Andrei Kojinov, cunoscut analist militar israelian.
„Ironia constă în faptul că, cu cât Israelul dăunează mai mult aripii militare Hamas, cu atât mai mult el consolidează grupările radicale din Fâşia Gaza. În ultimele câteva luni şi ani tocmai Hamas reprezintă un factor de descurajare împotriva jihadiştilor de toate felurile, inclusiv celor din Al-Qaida. Mişcarea Hamas îi ţinea în frâu deoarece deţinea puterea şi era interesată de viaţa relativ normală a populaţiei”.
De vineri şi până la prima jumătate a zilei de sâmbătă au avut loc negocieri continue între preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, preşedintele Egiptului, Mohamed Mursi şi premierul Israelului, Benjamin Netanyahu. Liderii Rusiei, Franţei, Turciei, Germaniei, ONU cheamă ambele părţi la încetarea focului.
Potrivit informaţiilor de ultimă oră, Israelul a distrus 800 de ţinte în Gaza. Au murit peste 40 de palestinieni, majoritatea din ei sunt femei şi copii. Loviturile din aer şi pregătirile terestre sunt asemănătoare pregătirii ultimei intervenţii a Israelului în Gaza în 2008-2009. Atunci, în cadrul operaţiunii „Cast Lead” au fost ucişi 1400 de palestinieni.
În oarecare măsură linişteşte faptul că la începutul săptămânii viitoare este planificată vizita Secretarului General al ONU, Ban Ki-moon, la Ierusalim şi în teritoriile palestiniene. Puţin probabil că Israelul va începe intervenţia în timpul vizitei lui Ban Ki-moon.
Luni, 19 noiembrie, miniştrii de Externe ai celor 27 de state UE vor examina situaţia legată de escaladarea tensiunii în Orientul Mijlociu.
Sursa: romanian.ruvr.ru
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu