Grupul de experţi la nivel înalt însărcinat cu studierea pluralismului mass-mediei în Europa recomandă ca Uniunea Europeană să-şi sporească abilităţile pentru a se asigura că libertatea presei este respectată în toate ţările, precum şi pe Internet. Această recomandare este inclusă în raportul înmânat marţi comisarului european pentru Agenda digitală, Neelie Kroes.
Raportul sugerează că ţările trebuie să aibă consilii mass-media independente care să fie însărcinate cu investigarea reclamaţiilor şi chiar cu impunerea de amenzi. Experţii cred că aceste consilii, care deja există în multe ţări, ar trebui să fie monitorizate de către Comisia Europeană, care să se asigure că acestea “respectă valorile europene”.
Raportul subliniază în mod negativ situaţia mass-mediei din Ungaria, dar şi din Franţa şi Italia şi propune o armonizare a legislaţiilor naţionale (în special pe probleme de protecţie a datelor sau de calomnie).
„Poate că există îngrijorări legitime privind faptul că guvernele şi-ar plasa voci prietenoase în aceste consilii pentru a îngrădi mass-media critică. Dar există căi mai bune de a ne asigura că organismele de reglementare a presei nu sunt marionete ale statelor. Carta drepturilor fundamentale a UE, care cere ca statele membre să respecte libertatea şi pluralitatea mass–media, a devenit lege în 2009.
Încălcările pot fi reclamate pe cale judiciară”, se arată într-un editorial din „Financial Times”. „Încredinţarea în mâinile Comisiei a monitorizării autorităţilor de reglementare a mass-mediei nu ar face decât să deschidă uşa spre o nouă formă de interferenţă – cea de la Bruxelles de data aceasta”, scrie „Financial Times”.
„Problemele apărute în ţări precum Ungaria arată că este nevoie de instrumente mai eficiente pentru a descuraja guvernele să îngrădească drepturile democratice. Europa suferă din cauza faptului că nu are o serie de răspunsuri la aceste încălcări, cum ar fi îngheţarea unor fonduri în cazul în care guvernele depăşesc o anumită limită. Dar, a transforma Bruxelles într-un nou stăpân al mass-mediei nu este o modalitate de a asigura o presă liberă şi vivace”, mai scrie publicaţia britanică. Sursa : adevarul.ro / 2blackjack1.wordpress.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu