Mai mulţi arheologi au rămas şocaţi în momentul în care au examinat scheletul unei femei din Roma antică. Femeia, care a murit în jurul vârstei de 30 de ani, era îngropată într-o necropolă de lângă Lleida, Spania, scrie Huffington Post.
În timpul examinării scheletului, arheologii au descoperit o tumoră la nivelul pelvisului. Experţii însă au realizat că tumora avea dinţi şi un os.
Femeia, care a murit în urmă cu mai bine de 1.600 de ani, a suferit de o boală care astăzi poartă numele de teratom ovarian. Denumirea de "teratom" provine din cuvintele greceşti "teras" şi "onkoma", care se traduc prin "monstru" şi, respectiv, "inflamaţie". Tumora are 44 de milimetri în diametru.
"Teratomurile ovariene sunt bizare, însă benigne", a declarat cercetatoarea Nuria Armentano, de la Universitatea Autonomă din Barcelona, pentru LiveScience.
Astfel de tumori, de natură embrionara, pot avea păr, dinţi şi oase în compoziţia lor.
Descoperirea arheologilor este unică, fiind pentru prima dată când oamenii de ştiinţă găsesc o astfel de tumoră în lumea antică.
"Este un caz extraordinar, nu numai datorită faptului că s-a întâmplat în antichitate, ci şi pentru că este un record arheologic", au declarat experţii.
Sursa: jurnalul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu