Numarul victimelor si potentiala folosire a armei nucleare ar fi catastrofale in cazul unui razboi intre cele doua Corei, dar, din fericire, niciun analist nu crede ca acesta ar fi iminent.
Putini cred in riscul unui atac initiat de Coreea de Nord, desi experienta si ratiunea lui Kim Jong-un au fost puse la indoiala dupa recentele teste de racheta si nuclear, precum si dupa anularea armistitiului cu Coreea de Sud si retorica belicoasa, neobisnuita chiar si pentru stardardele Phenianului, relateaza CNN, citata de Mediafax.
Desi strategii militari se pregatesc pentru orice eventualitate, iar cetatenii sud-coreeni cred ca este posibil un nou conflict, posibilitatea unei invazii nord-coreene ca cea din 1950 este improbabila. Analistii se tem ca un atac limitat din Nord ar provoca un raspuns al Seului, generand o spirala a escaladarilor si temutul "mare razboi".
Cum ar putea decurge atacul
In cazul unui atac, echipele de comando ar fi avanposturile armatei nord-coreene, infiltrandu-se pe cale aeriana, pe mare si probabil in randul civililor pentru un asalt asupra infrastructurii si bazelor americane, deteriorand comunicatiile si capacitatea de comanda a Seulului si blocand intaririle din partea Statelor Unite, afirma Kim de la Universitatea din Coreea.
Haosul ar fi sporit de masurile de bruiaj electronic si de atacuri cibernetice. Intre timp, artileria nord-coreeana ar lansa mii de obuze, estimeaza Kim. Seulul si Washingtonul, care ar putea riposta pe mare, pe uscat si din aer, detin insa munitie de mare precizie.
Bombele sau rachetele ar putea anihila artileria si fortele aeriene nord-coreene, sustin analistii, dar capitala Coreei de Nord ar putea fi atacata cu arme necoventionale.
Sursa: Mediafax
stirileprotv.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu