SOHO, Observatorul Solar şi Heliosferic, este rezultatul unui proiect de colaborare internaţională între Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi Agenţia Spaţială Americană (NASA), în vederea studierii Soarelui de la nivelul nucleului său şi până la nivelul coronei lui exterioare şi a vântului solar.
SOHO a fost lansat la data de 2 decembrie, 1995. Ansamblul mecanic spaţial al lui SOHO a fost proiectat şi realizat de către o echipă aparținând firmei Matra Marconi Space (în prezent, această firmă poartă numele de EADS Astrium), în colaborare cu ESA. Cele 12 instrumente specializate sau dispozitive de observare a Soarelui au fost proiectate de oamenii de ştiinţă şi cercetătorii din cadrul celor două Agenţii Spaţiale.
SOHO este o misiune a agențiilor spațiale NASA (SUA) și ESA (Europa) și majoritatea imaginilor cu Soarele din ultimii 10 ani sunt transmise de aceasta. Are la bord 10 instrumente. Cu acestea se poate observa aproape orice aspect al Soarelui, din domeniul vizibil până în raze X. SOHO a descoperti peste 1500 de comete. Satelitul se află la 1.500.000 km depărtare de Terra și este aliniat cu Soarele și planeta noastră. Astfel se poate menține permanent contacul cu acesta.
A detectat un fel de tornade ce se deplasează pe suprafața Soarelui, cu viteze de peste 500.000 km/h, dar și niște „benzi” pe unde materia se deplasează foarte repede. Se cunoștea deja că Soarele se rotește diferențial, nu ca un solid. La ecuator perioada de rotație este de 25 de zile și crește cu altitudinea. La poli perioada de rotație a Soarelui este de 34 de zile. La baza zonei de convecție lucrurile stau invers, la mijlocul discului vitezele de rotație se egalează iar și mai jos Soarele se rotește ca un corp solid.
Imagini zilnice transmise de SOHO găsiți aici.
În afară de discul solar se pot observa şi alte detalii:
- petele solare - sunt regiuni mai reci decât restul suprafeţei solare ce apar (prin contrast) mai întunecate decât aceasta; câmpul magnetic al Soarelui ţine prizonier gazul aflat la suprafaţă şi în agită; din acest motiv gazul se răceşte; petele se văd cel mai bine în imaginea din stânga sus.
- erupţiile solare - exista mai multe feluri de erupţii solare; cele mai spectaculoase sunt ejecţiiile coronale de masă, cantităţi imense de particule emanate de Soare continuu; acestea pot fi observate în imaginile de jos, unde discul solar este acoperit; la o scară mai mică se pot observa filamentele; acestea sunt cantităţi de plasmă ce scapă de câmpul magnetic al Soarelui; se pot observa în imaginea din dreapta sus, pe marginea discului solar;
- regiuni întunecate, sunt găuri în coroana solară, produse de câmpul magnetic foarte intens; prin aceste găuri coronale erup cantități imense de gaz;
Imaginile sunt proprietatea SOHO, STEREO sau HINODE. Pe fiecare imagine este trecuta data, ora si minutul când imaginile au fost luate, în timp universal. Pentru a afla ora României adăugaţi două ore sau trei ore cand intră în vigoare ora de vară.
În videoclip-urile de mai jos sunt prezentate colaje cu cele mai semnificative date şi imagini transmise de SOHO în prima jumătate a acestui an.
Chiar dacă ar fi să ne raportăm doar la acestea, realizăm câte întrebări rămân fără răspuns...
surse
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu