Pe vremuri, cand bacaniile nu vindeau inca vopsele de genul celor pe care le avem astazi, gospodinele colorau ouale de Paste folosindu-se de ierburile din camara si ingredientele de bucatarie. Intregul proces necesita o anumita dibacie, precum si iscusinta de a combina culorile intre ele, astfel incat sa dea nastere unor noi nuante.
In fiecare casa exista propria traditie de vopsit oua, iar gospodinele schimbau idei intre ele si se inspirau una de la alta, in incercarea de-si perfectiona tehnica si de a-si depasi competitoarele. Asa se face ca astazi avem o intreaga colectie de trucuri si ponturi „vintage“, pe care ar fi pacat sa le facem uitate.
Asa cum te-am obisnuit deja, noi adoram lucrurile naturale si alternativele simple si creative la aproape orice. Urmatoarele retete sunt bazate integral pe vopsele alimentare sau din plante, creand nuante impresionante.
Dupa crearea vopselei, e de ajuns sa inmoi ouale pentru Paste in ea, apoi sa le lasi sa stea in frigider peste noapte, pentru a obtine cele mai bune culori.
Cum obtii culorile si cum vopsesti ouale de Paste natural
Gri albastrui
Amesteca 250 gr de afine congelate cu 250 ml de apa. Lasa compozitia sa ajunga la temperatura camerei, apoi scoate afinele.
Albastru
Toaca marunt niste varza rosie (cam ¼ de capatana) si toarna deasupra 4 cani de apa fierbinte, apoi adauga 2 linguri de otet. Lasa amestecul sa se raceasca la temperatura camerei si scoate apoi varza cu ajutorul unei linguri.
Verde-jad
Curata de coaja 6 cepe rosii si pune coaja la fiert in 2 cani de apa vreme de 15 minute. Apoi strecoara apa printr-o sita si adauga 3 lingurite de otet.
Verde-galben deschis
Curata de coaja 6 mere galbene si fierbe coaja intr-o cana si jumatate de apa timp de 20 de minute. Strecoara apa si adauga 2 lingurite de otet.
O alta modalitate este sa inlocuiesti coaja de mar cu 120 gr de chimen dulce – restul procedeului e similar.
Portocaliu
Curata de coaja 6 cepe galbene si fierbe coaja in 2 cani de apa vreme de 15 minute, apoi strecoara apa printr-o sita. Adauga 3 lingurite de otet.
Rosu-oranj deschis
Amesteca 2 linguri de paprika intr-o cana cu apa fierbinte si adauga 2 lingurite de otet.
Galben inchis
Toaca niste morcov (iti trebuie 120 gr de morcovi tocat) si fierbe-l intr-o cana si jumatate de apa, timp de 15 minute. Apoi strecoara apa si adauga 2 lingurite de otet.
Galben-mustar
Amesteca 2 linguri de sofran intr-o cana de apa fierbinte si adauga 2 lingurite de otet.
Galben deschis
Toaca 120 gr de sanzaiene si fierbe-le in 2 cani de apa vreme de 20 de minute, apoi strecoara apa si adauga 2 lingurite de otet.
Bej-auriu
Fierbe 2 linguri de seminte de marar intr-o cana de apa, vreme de 15 minute. Strecoara apa si adauga 2 lingurite de otet.
Maro
Dilueaza o lingura de otet intr-o cana cu cafea tare.
Roz deschis
Toaca 120 gr de flori de amarant si fierbe-le in 2 cani de apa, apoi strecoara apa printr-o sita. Adauga 2 lingurite de otet alb.
O alta cale este sa cureti de coaja 6 avocado si sa fierbi coaja intr-o cana si jumatate de apa, vreme de 20 de minute, dupa care sa strecori apa si sa adaugi 2 lingurite de otet.
Ca alternativa, mai poti sa combini 250 ml de suc de sfecla murata cu o lingura de otet.
Roz inchis
Toaca o sfecla medie si toarna deasupra 4 cani de apa fierbinte. Adauga 2 linguri de otet si lasa sa se raceasca la temperatura camerei, dupa care „pescuieste“ bucatile de sfecla.
Mov
Amesteca o cana de suc de grepfrut cu 1 lingura de otet.
Sursa: http://www.curademiere.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu