Urmarit de astrofizicieni de ani de zile, noul “monstru” ceresc a fost capturat intr-o galaxie indepartata, aflata la 300 milioane de ani-lumina de Terra.
Este vorba despre un nou tip de gaura neagra, caracterizata de o dimensiune medie fata de cea a super-gaurilor negre “incastrate” de obicei in mijlocul insulelor stelare. Potrivit calculelor anterioare facute de teoreticieni, populatia acestor “mostri ceresti” ar fi trebuit sa fie multiforma, incluzand aceasta tipologie stranie in sfarsit identificata, cu ajutorul Very Large Telescope al ESO (European Southern Observatory) din Chile.
Dupa cum a precizat astrofizicianul Klaas Wiersema de la Universitatea Leicester in articolul aparut in “Astrophysical Journal”, giganticul telescop a obtinut imagini ale celei mai luminoase surse de raze X, botezata cu sigla HLX-1. “Jetul” de raze X se afla langa o sursa luminoasa in optic, despre care se crede ca ar fi asociata emisiei acestei importante radiatii. De-acum inainte sursa respectiva va fi scrutata in detaliu pentru definirea mai buna a rezultatului. Studiul este considerat unul “pretios”, intrucat ajuta la intelegerea evolutiei galaxiilor, avand in vedere ca acest tip de gauri negre sunt in masura sa le influenteze decisiv.
Sursa: Corriere della Sera
Sursa: BLOG ENCICLOPEDIC 2 – DESCOPERADupa cum a precizat astrofizicianul Klaas Wiersema de la Universitatea Leicester in articolul aparut in “Astrophysical Journal”, giganticul telescop a obtinut imagini ale celei mai luminoase surse de raze X, botezata cu sigla HLX-1. “Jetul” de raze X se afla langa o sursa luminoasa in optic, despre care se crede ca ar fi asociata emisiei acestei importante radiatii. De-acum inainte sursa respectiva va fi scrutata in detaliu pentru definirea mai buna a rezultatului. Studiul este considerat unul “pretios”, intrucat ajuta la intelegerea evolutiei galaxiilor, avand in vedere ca acest tip de gauri negre sunt in masura sa le influenteze decisiv.
Sursa: Corriere della Sera
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu