Viata noastra pana in anul 2100 a prilejuit renumitului fizician Michio Kaku sa scrie o carte privind previziunile legate de acest secol.
Dintre acestea, amintim stoparea procesului de imbatranire si construirea robotilor cu o inteligenta apropiata oamenilor.
1. Stoparea procesului de imbatranire
De milenii, regi si regine au cautat "fantana tineretii" fara succes. Noi inca nu o avem, dar biotehnologia ne va putea permite sa stopam sau poate sa inversam procesul de imbatranire.
In prezent, stim ca imbatranirea reprezinta acumularea unor erori la nivel molecular, genetic si celular. Dar este posibil sa se creeze mecanisme de corectare a erorilor, care ar putea inversa acest proces.
Nepotii nostri vor avea optiunea sa ajunga la varsta de 30 de ani si apoi sa se opreasca la aceasta varsta, pentru mai multe decenii.
2. Robotii inteligenti
Inteligenta artificiala s-a dovedit a fi mult mai dificil de obtinut decat au crezut oamenii de stiinta in anii '50, atunci cand s-a prezis ca vom avea cameriste, majordomi si insotitori - roboti pana in anul 2000.
In prezent, cel mai avansat robot construit are inteligenta unui gandac, care este capabil doar sa recunoasca si sa mute obiectele dintr-o camera. Dar in urmatoarele decenii, marile progrese vor fi inevitabile.
Robotii nostri vor deveni la fel de destepti ca un soarece, apoi ca un caine sau o pisica si in cele din urma ca o maimuta. Industria robotica s-ar putea sa devina mai mare decat industria de automobile din ziua de astazi.
Nimeni nu stie cand un robot se va apropia de inteligenta umana, dar este posibil ca aceasta sa se intample spre sfarsitul secolului al XXI-lea.
3. Replicatorul
Sfantul Graal al nanotehnologiei este replicatorul, un dispozitiv care poate crea orice din aproape nimic. In viziune SF, acesta este o camera in care punem materiile prime si apoi putem cere orice vrem, fie ca este vorba de o cina, un calculator sau o bijuterie.
Cheia pentru a crea acest replicator este "nanobot"-ul, un robot de dimensiunile unei molecule, care poate taia si rearanja dimensiunile unei molecule, transformandu-le in lucruri valoroase.
Desi acum pare imposibil, nu este exclus a peste un secol sa putem stapani aceasta arta complicata de remodelare a materiei.
Sursa: http://www.ziare.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu