Informaţii despre intensificarea mişcărilor tectonice şi a activităţii vulcanilor din toată lumea ne parvin zilnic pe toate canalele de informare (oficiale şi alternative). Iată mai jos câteva exemple concrete mai importante.
Vulcanul Lokbatan a început să erupă
În Azerbaidjan se află cel mai activ vulcan noroios din lume, Lokbatan, care era "în pauză" din anul 2010. Acesta a provocat câteva cutremure apoi a început să erupă violent zilele trecute aruncând flăcări spre cer, după care o suprafaţă de 2 hectare a fost acoperită cu noroiul expulzat de vulcan.
Un mic râu din Ecaterinburg (Rusia) a început să fiarbă
Sute de locuitori din oraşul Ecaterinburg (Rusia) au fost martorii unui fapt uluitor: micul râu Olkovka ce trece prin oraş a început să fiarbă, la propriu! Peştii din râu au murit, acest fapt fiind văzut ca un dezastru ecologic local. "Apa râului este extrem de fierbinte. Malurile râului sunt pline cu peşti morţi", a declarat un profesor de la o universitate locală.
Deşi în mod oficial s-a acreditat ideea că acest eveniment ar fi putut fi cauzat de o deversare ilegală în apele râului a unor ape reziduale provenite de la unele din fabricile din zonă, nimeni nu poate explica de unde ar fi venit uriaşa cantitate de apă fierbine necesară pentru a face întregul râu să fiarbă.
Alţi comentatori atrag atenţia că există posibilitatea ca apa fierbinte să fi provenit de la una sau mai multe fisuri tectonice aflate în legătură cu lava fierbinte, prin care să vina ape geotermale. Nu se poate imagina gabaritul vreunei fabrici care să foloseasca o aşa de mare cantitate de apa reziduală încât întreg debitul râului să fie afectat radical.
Miros de sulf în zona Salton Sea (SUA)
În zona Salton Sea (sudul Californiei, SUA) persistă de câteva săptămâni un miros specific sulfuros. Situat sub nivelul oceanic, la minus 69 metri, Salton Sea este cel mai mare lac din California, şi s-a format în anul 1905 cu ocazia unor inundaţii ale râului Colorado, care au umplut depresiunea din zonă.
Pentru a găsi o explicaţie plauzibilă în legătură cu acest miros persistent de sulf, trebuie să ştim că în zona de nord-est a lacului Salton Sea se afla mai mulţi vulcani "adormiţi", care ar putea fi sursa acestor emanaţii de gaze. Mai ales că aceşti vulcani sunt sursa numeroaselor ape geotermale care se găsesc sub formă de izvoare, dar şi a numeroase crăpături ale solului care abundă în zonă. Gazul cu miros de sulf este rezultatul apariţiei unor fisuri în crusta continentală zonală, fapt ce ar fi permis eliberarea spre suprafaţa planetei a acestor depozite de gaze subterane.
Erupţia posibilă a unuia dintre aceşti vulcani din zona lacului Salton Sea ar putea deveni periculoasă pentru că în urma unor posibile crăpături suficient de largi, apa lacului ar pătrunde în subteran unde ar fi imediat transformată în abur de către lava fierbinte, fapt ce ar face posibilă erupţia sub formă de explozie.
Zona lacului Salton Sea este oricum cunoscută pentru activitatea sa geofizica (cutremure) pentru că aici magma subterană este injectată cu putere dinspre marginea plăcii tectonice continentale.
Deşi oficialii au încercat să explice mirosul de sulf prin existenţa unor bancuri de peşti morţi aflaţi pe malurile lacului, acest fapt (petrecut şi anterior în cateva ocazii) nu explică persistenţa şi intensitatea mirosului specific de sulf încă nemaiîntâlnit până în prezent.
Activităţi vulcanice, în toată lumea
Vulcanul Popocatepetl din Mexic arată o uşoară creştere a activităţii sale. Frecvenţa exploziilor a ajuns la mai mult de una pe oră, adică s-a dublat faţă de perioada anterioară. Exploziile cele mai puternice au determinat împrăştierea de cenuşă vulcanică până la o înălţime de 1 km. De asemenea, s-au semnalat cutremure persistente.
În arhipelagul insulelor Canare, vulcanul aflat pe insula El Hierro şi-a reluat activitatea din adâncul Pământului. Este aşteptată o nouă intensificare a seismelor ca urmare a deplasării magmei din adâncuri cu mai mulţi kilometri.
Nicaragua (America Centrală): vulcanul San Cristobal a explodat săptămâna trecută într-o dimineaţă. Măsurători recente au arătat că au avut loc importante emisii de dioxid de sulf (în cantitate de aproape 2500 tone zilnic, aproape dublu faţă de perioada anterioară). De asemenea, au fost înregistrate cutremure în toată perioada.
Sursa: roaim.net.tc
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu