Acest articol apartine blogului Secretele Sistemului
Relaţiile dintre Beijing şi Tokio s-au deteriorat substanţial în ultimul timp, pe fondul litigiului asupra dreptului de proprietate a insulelor din Marea Chinei de Est, în subteranul cărora au fost descoperite zăcăminte impresionante de petrol.
Cele două ţări au importante legături comerciale, însă acestea sunt acum ameninţate de inflamarea unui diferend teritorial mai vechi. Totul a pornit de la declaraţiile guvernatorului metropolei Tokyo, Shintaro Ishihara, care, în aprilie, a făcut publică intenţia Japoniei de a cumpăra insulele Senkaku/Diaoyu de la actualii proprietari.
Pe 11 septembrie, Guvernul nipon a ajuns la un acord cu Kunioki Kurihara, un om de afaceri din Prefectura Saitama, pentru achiziţionarea a trei insule din arhipelag, contra sumei de 2,05 miliarde de yeni (26,2 milioane de dolari), precizează publicaţia Japan Times.
Naţionalizarea insulelor a provocat o reacţie virulentă din partea Chinei, Ministerul de Externe de la Beijing calificând-o drept “complet ilegală”. Ulterior, generalul Xu Caihou, vicepreşedinte al Comitetului Militar Central a anunţat public că forţele militare trebuie să fie pregatite pentru orice eventuală confruntare cu Japonia, trimiţând 14 nave de război, tensiunea fiind ridicată în jurul arhipelagului Senkaku, din Marea Chinei de Est. Potrivit cotidianului japonez Asahi Shimbun, paza de coastă niponă ar fi trimis în zonă circa 50 de nave. Mii de chinezi au iesit pe străzi săptămâna trecută în mai multe oraşe din sudul ţării pentru a cere restituirea acestor insule Chinei.
Riscul unei confruntări care ar putea destabiliza regiunea l-a determinat pe secretarul american al Apărării, Leon Panetta, să meargă personal la Beijing şi Tokyo pentru a face apel la calm şi reţinere.
Amintim că disputa se poartă pentru nişte insule nelocuite din Marea Chinei de Est. Arhipelagul Senkaku – sau Diaoyu, cum îi spun chinezii – este format din opt insule nelocuite şi stânci, cu o suprafaţă de şapte kilometri pătraţi. Acestea sunt situate în apropierea unor culoare maritime de importanţă strategică şi ar adăposti importante zăcăminte de petrol. Japonia susţine că a monitorizat arhipelagul timp de zece ani şi, constatând că sunt nelocuite, şi-a proclamat suveranitatea asupra lor pe 14 ianuarie 1895.Arhipelagul a devenit, astfel, parte a insulelor Nansei Shoto. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, insulele Senkaku au fost administrate de SUA, dar, în 1972, au revenit Japoniei, ca urmare a retragerii dinOkinawa.China susţine însă că insulele îi aparţin de secole. În 1895, Taiwanul şi, implicit, insulele Senkaku au fost cedate Japoniei, învingătoare în războiul sino-nipon.În urma Tratatului de la San Francisco, din 1951, Taiwanul a revenit Chinei şi atunci a apărut o problemă. Potrivit Beijingului, liderul Kuomintang (Partidul Naţionalist), Chiang Kai-shek, nu a cerut şi retrocedarea insulelor Senkaku. În prezent, acestea sunt controlate de Japonia.
Pe de altă parte, nedeclanşat încă, războiul a început deja în spaţiul virtual. Astfel, cel puţin 19 site-uri japoneze au fost atacate cibernetic de hackeri chinezi, conform unui comunicat remis de poliţia niponă. Printre acestea se numără site-ul Ministerului de Interne, cel al Comunicaţiilor, dar şi al Spitalului Universitar Tohoku din Tokyo.
Pe cele mai multe dintre site-urile sparte, atacatorii au postat un mesaj în care se proclamă suveranitatea Chinei asupra insulelor Diaoyu, a anunţat Agenţia Naţională de Poliţie japoneză (ANP).
Sursa: Secretele Sistemului
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu