vineri, 21 septembrie 2012


Există o soluţie pentru încălzirea globală?

глобальное потепление океан солнце лед обледенение ледниковый период эволюция изменение климата
© Foto: Flickr.com/Truthout.org/cc-by-nc-sa 3.0

Oamenii de ştiinţă din cadrul Direcţiei Academiei de Ştiinţe din Extremul Orient au descoperit peste 200 de locuri în care au loc emisii de metan în Arctica, în partea nordică a Mării Laptev. Diametrul celor două câmpuri depăşeşte un kilometru, a anunţat Igor Semiletov, coordonatorul expediţiei de pe vasul „Viktor Buiniţki”.

Potrivit acestuia, această descoperire va ajuta să se înţeleagă mai bine cauzele încălzirii globale pe planetă.
Specialiştii afirmă că emisiile de metan în întinderile arctice s-au înregistrat şi înainte. Dmitri Zamolodcikov, şeful Catedrei de Ecologie din cadrul Facultăţii de Biologie a Universităţii Lomonosov, nu exclude faptul că acest proces va evolua.
„Unii cercetători preconizează că emisiile de metan vor creşte. Iar metanul, puternic gaz de seră, stimulează încălzirea, proces care se va desfăşura tot mai rapid. Această situaţie ameninţă planeta cu dezastre nenumărate”.
Un alt grup de cercetători menţionează că în natură există procese care duc la intensificarea formării metanului, la fel ca şi la amplificarea consumului metanului. Există bacterii care folosesc metanul în procesul de supravieţuire şi altele care, dimpotrivă, îl produc. În sistemele ecologice naturale sunt prezente ambele tipuri de bacterii. Şi este posibil ca pe viitor să există un echilibru între metanul produs şi cel consumat.
Există oameni de ştiinţă care consideră că volumul mare de emisii de metan va duce la efectul „bulgărele de zăpadă”, drept urmare schimbările climatice pot deveni ireversibile. În acest sens vă prezentăm opinia lui Sharon George, şeful Catedrei de Ecologie şi Tehnologii Ecologice de la Universitatea Keele.
„Nu e nimic nou legat de metan. Convieţuim cu el de mult timp. Acum nivelul lui creşte, între altele în urma activităţii agricole. Acest lucru îi îngrijorează pe experţii care se ocupă de schimbările climatice, deoarece metanul se menţine pentru mult timp în atmosferă. Istoria umanităţii este prea scurtă pentru a face comparaţii, însă avem un exemplu al efectelor schimbărilor climatice – planeta Venera. Oamenii nu îşi imaginează că urmările încălzirii globale pot fi atât de tragice. Mulţi dau de dovadă de optimism, deoarece efectul direct nu este evident. Dacă oamenii vor înţelege că acest proces într-adevăr va avea loc, schimbând atmosfera noastră, şi vor conştientiza posibilităţile metanului, acest pericol va fi pentru ei real”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu