© Colaj: Vocea Rusiei |
Olandezii nu vor cu încăpățânare să vadă România în Spațiul Schengen. De această dată, Amsterdamul a pus României o condiție fățiș batjocoritoare: vânzarea portului românesc Constanța olandezilor. În schimb, Olanda va sprijini aderarea României la spațiul fără vize.
Această condiție este inacceptabilă pentru București din orice punct de vedere ar fi privită. Tocmai de aceea a fost și respinsă, consideră experții.
Olanda blochează deja de mult timp toate încercările României de a adera la Spațiul Schengen, care cuprinde 26 de state europene. Propunerea olandezilor de a li se vinde lor portul Constanța pentru un miliard de euro, fapt relatat de ziarul românesc Cotidianul, este puțin probabil că poate fi privită ca un compromis pentru soluționarea acestei probleme. După cum a declarat pentru ziariști senatorul român Mariul Bota, Olanda șantajează Bucureștiul cu aderarea la Schengen, cerând obținerea portului în condiții avantajoase, cu scopul de a controla transporturile comerciale în această parte a Europei. Căci Constanța, în cazul aderării României la Schengen, va face concurență acerbă portului olandez Rotterdam, permițând accesul încărcăturilor comerciale în Europa Centrală și de Est. Se zvonește că totuși au loc negocieri în privința tranzacției, care se vor încheia la sfârșitul lunii septembrie. Conducerea română nu a făcut niciun comentariu oficial în acest sens.
Firește, România își dorește foarte mult să devină membră a Spațiului Schengen. Acest lucru are legătură cu faptul că mulți români pleacă la muncă în alte țări europene, cât și dorința de a nu mai fi considerată o țară de categoria a două. Însă prețul pe care îl cere Olanda de la România este prea mare, a menționat în interviul pentru Vocea RusieiBoris Șmelev, șeful Centrului de Studii Politice din cadrul Institutului de Economie.
”Sincer vorbind, Olanda nu este o țară-cheie în UE, Olanda nu este un stat cu rol determinant în Uniunea Europeană. Însă în acest caz mi se pare că Olanda pur și simplu speculează posibilitatea sa de a face presiuni asupra problemei legate de statutul de membră a României în Spațiul Schengen. Și suma de 1 miliard de euro, care i se propune Guvernului român pentru acest port, nu este mare. Este greu de spus dacă va avea loc această tranzacție, dacă va fi de acord România să vândă portul. Mai ales că acolo este acum o situație politică dificilă, președintele Traian Băsescu a trecut printr-un referendum de demitere, iar o astfel de decizie ar putea duce la o nouă explozie politică, la o nouă agravare a situației politice interne”.
Totodată, potrivit lui Boris Șmelev, din cauza situației sale economice dificile, România nu este în stare să dezvolte singură portul Constanța. Însă chiar dacă presupunem că portul ar fi vândut olandezilor, nimeni nu poate garanta că ei vor investi bani în el. Mai degrabă invers, ei vor încerca să înghețe renovarea portului. Așa că din orice punct de vedere, acum este în interesele României să refuze controlul asupra singurului ei port funcționabil.
Totodată, nimeni nu vede România în viitorul apropiat în Spațiul Schengen. La începutul lunii septembrie, vicepreședintele Comisiei Europene de Justiție, Viviane Reding, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situația politică din România. Așa că doamna Reding personal nu se va mira dacă la summit-ul UE din octombrie aderarea României va fi din nou amânată.
Sursa: romanian.ruvr.ru
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu