miercuri, 12 septembrie 2012

Evenimentul care a ŞOCAT America. Cum a fost posibil şi ce urmează după


Ambasadorul Statelor Unite în Libia, J. Christopher Stevens, şi trei funcţionari americani au fost ucişi marţi seară în atacul asupra consulatului din Benghazi, în estul Libiei, a declarat miercuri pentru AFP un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului de Interne, citat de AFP. "Ambasadorul a fost ucis, la fel şi trei funcţionari", a declarat adjunctul ministrului de Interne Wanis al-Sharef. Moartea lui Stevens a fost confirmată printr-un mesaj pe Twitter de către vicepremierul libian, Mustafa Abu Shagur.

Misiunea diplomatică a SUA în Libia, atacată
Misiunea diplomatică a SUA în Libia, atacată / FOTO: AFP/Mediafax

Manifestanţi înarmaţi au atacat marţi seară consulatul, asupra clădirii fiind lansate rachete, potrivit unor surse de securitate libiene. Demonstranţii protestau faţă de un film considerat insultător pentru islam. Ambasadorul Statelor Unite şi trei funcţionari americani au fost ucişi marţi seara în atacul asupra consulatului din Benghazi. 

Moartea lui Stevens a fost confirmată printr-un mesaj pe Twitter de către vicepremierul libian, Mustafa Abu Shagur, care a denunţat nişte "acte barbare".


Filmul, realizat de un cetăţean israeliano-american, a provocat totodată o manifestaţie în faţa ambasadei americane din Cairo, în timpul căreia protestatarii au înlocuit drapelul american cu unul islamic. Potrivit Wall Street Journal, filmul, intitulat "Innocence of Muslims" ("Inocenţa musulmanilor"), a fost realizat de un israeliano-american, Sam Bacile. După manifestaţia din Cairo, el a declarat pentru cotidianul american: "islamul este un cancer".

Atacul ar fi fost plănuit în avans. Al-Qaida, primul suspect

Surse din serviciile de securitate americane, citate de CNN, au precizat că atacul care a vizat consulatul american din Benghazi a fost plănuit în avans, protestele fiind folosite doar ca diversiune. 

Un oficial american de rang înalt a declarat că a fost vorba de un atac cu grenade în urma căruia clădirea consulatului a luat foc. Ambasadorul Chris Stevens a încercat să se refugieze pe acoperiş, dar s-a sufocat din cauza fumului.

Autorităţile libiene au arătat degetul la adresa susţinătorilor fostului regim al lui Muammar Kadhafi şi reţelei Al-Qaida după atacul de marţi seara împotriva consulatului american de la Benghazi în care patru cetăţeni americani au murit, printre care şi ambasadorul, relatează AFP.



"Ceea ce s-a întâmplat ieri coincide cu 11 septembrie şi are o semnificaţie clară", a declarat preşedintele Congresului General Naţional (CGN), cea mai înaltă autoritate politică a ţării, Mohamed al-Megaryef, în cursul unei conferinţe de presă la Tripoli.

El nu a nominalizat neapărat Al-Qaida, dar atentatele din 11 septembrie 2001 din Statele Unite au fost revendicate de către această reţea.

Ironic: Ambasadorul a fost un susţinător al rebelilor

Cristopher Stevens a susţinut cu pasiune revolta populară împotriva regimului lui Muammar Kadhafi în 2011, relatează AFP.

"Aş fi mai bucuros să văd poporul libian ridicându-se şi revendicându-şi drepturile", a declarat el într-o înregistrare video publicată de către Departamentul de Stat la puţin timp după nominalizarea sa ca ambasador la Tripoli, capitala Libiei, în mai 2012.



"Acum sunt nerăbdător să revin în Libia pentru a continua munca formidabilă pe care am început-o, pentru a construi un parteneriat solid între Statele Unite şi Libia, în scopul de a vă ajuta pe voi, poporul libian, la atingerea obiectivelor", a mai pledat el.

Înainte de a fi nominalizat la Tripoli, Chris Stevens a servit, de la debutul revoltei în februarie 2011, ca ambasador pe lângă opozanţii libieni, în cursul căreia forţele aeriene ale NATO au ajutat rebelii să îndepărteze de la putere regimul colonelului Kadhafi. Acesta din urmă, aflat la putere de patru decenii, a fost în final capturat şi ucis de către rebeli.

Reacţie SUA. Obama condamnă, Clinton acuză "un mic grup sălbatic"

Secretarul de stat Hillary Clinton a acuzat miercuri "un mic grup sălbatic" de moartea ambasadorului.


Preşedintele Barack Obama a condamnat ferm atacul. "Statele Unite condamnă în termenii cei mai duri acest atac şocant. Colaborăm cu guvernul libian pentru a asigura securitatea diplomaţilor noştri. Am cerut administraţiei să crească măsurile de siguranţă la toate legaţiile diplomatice din lume. Şi, în mod cert, vom coopera cu guvernul libian pentru a-i deferi justiţiei pe cei care au comis atacul."

La rândul lor, autorităţile libiene au prezentat scuze. "Prezentăm scuze Statelor Unite, poporului american şi întregii lumi pentru ce s-a întâmplat", a declarat Mohamed al-Megaryef, preşedintele Congresului General Naţional (CGN), cea mai înaltă autoritate politică din Libia.

Pentru Libia, dar şi pentru interesele occidentale în regiune, evenimentul de la Benghazi arată cât de complicată este situaţia. 

Autorităţile libiene, deja depăşite de recrudescenţa violenţelor şi proliferarea armelor în urma îndepărtării de la putere a lui Muammar Kadhafi în octombrie anul trecut, s-au regăsit de câteva săptămâni în faţa creşterii în putere a mişcării salafiste, care a distrus îndeosebi mausoleele musulmane.

Atacul de la Benghazi ar putea avea un efect şi asupra campaniei electorale. 

Candidatul republican la alegerile prezidenţiale Mitt Romney l-a acuzat deja pe preşedintele Barack Obama de simpatie pentru extremiştii musulmani.

Sursa:  REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu