sâmbătă, 26 ianuarie 2013

Cele mai importante previziuni economice pentru 2013. Analistii Coface pariaza pe un curs de 4,5-4,55 lei/euro


leon
Analistii fac o serie de previziuni legate mersul economiei in 2013 si incearca sa arate care sunt zonele care necesita o mai mare atentie din cauza riscurilor majore care pot aparea in aceste domenii.

Coface estimeaza pentru anul acesta un curs valutar de 4,5-4,55 lei/euro. Specialistii isi argumenteaza punctul de vedere sustinand ca o presiune importanta vine din faptul ca Romania va trebui sa ramburseze anul acesta o parte din imprumuturile de la institutiile financiare internationale.
Constantin Coman, country manager Coface, sustine ca “investitiile straine, scaderea temperata a expunerii bancilor straine pe piata locala, varful de rambursare a imprumuturilor de la institutiilor financiare internationale, probabil 4,5 miliarde de euro in 2013 si alte 4,5 miliarde de euro in 2014, vor pune presiune pe curs. Din acest motiv estimam ca in acest an cursul va fluctua intre 4,5-4,55 lei pe un euro”.
Agricultura ne poate salva
Referitor la riscul de tara al Romaniei, analistii Coface merg pe ideea ca acesta ramane B, ceea ce indica un mediu economic instabil, capabil sa afecteze in continuare un istoric al platilor deja sarac.
Constantin Coman
,,Coface estimeaza o crestere economica, in 2013, de maximum 1% fata de 2012. Cu toate acestea, daca va creste semnificativ gradul de absorbtie a fondurilor europene, iar anul agricol va fi peste media ultimilor 10 ani, ne putem astepta la o crestere economica de peste 1%. Aceasta inseamna o crestere economica fragila, dar trebuie tinut cont ca Europa va fi in recesiune si in 2013. Nu trebuie uitat ca sansa noastra vine din agricultura, iar investitiile structurare ar trebui sa mearga catre aceasta zona”, a spus Constantin Coman. De asemenea, inflatia, in primul trimestru din 2013, va fi de 5%.

,,In viitorii ani, Romania va avea, conform datelor economice actuale, o crestere economica sub potential. Nu trebuie uitat ca investitiile straine directe vin din zona Euro, zona care are propriile probleme. De asemenea, nivelul de colectare al taxelor este la cel mai mic nivel din regiune”, a mai spus Coman.
Deficitul comercial estimat de Coface pentru finele lui 2013, va fi de 6% din PIB, pe fondul cresterii importurilor mai rapid decat dinamica exporturilor. Sectoarele cu grad de risc ridicat raman constructiile, retail-ul, metalurgia, serviciile.
Sursa: stireazilei.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu