Terapia BOWEN, cunoscuta si ca terapia Bowtech (prescurtare de la Bowen Technique), este o tehnica terapeutica extrem de profunda si are la baza teoria conform careia organismul, in stare de relaxare totala, isi activeaza abilitatea de a rezolva orice problema a corpului sau a mintii, prin readucerea acestora in echilibru si armonie. Este o metoda de vindecare neinvaziva si foarte delicata.
Geniul lui Tom Bowen, fondatorul tehnicii Bowen, a constat in descoperirea faptului ca organismul nostru dispune de abilitatile necesare rezolvarii oricarei afectiuni si ca aceste abilitati se declansaza in momentul in care se realizeaza relaxarea totala a corpului.
“Noi nu impunem corpului o comanda din afara, ci transmitem mesajele corecte pentru ca organismul nostru sa “re-formateze” sistemul, sa se intoarca la matricea originala. Multa lume crede in teoria conform careia am fost dotati de Creatorul nostru cu toate facilitatile necesare supravietuirii, avand tot ce ne trebuie pentru pastrarea unei stari de sanatate propice. Noi nu cautam rezolvarea prin invadarea corpului cu substante artificiale sau metode care pot face mai mult rau decat bine; noi cerem organismului sa intreprinda masurile necesare pentru vindecare, in propriul sau ritm, oferindu-i timp si respectandu-i limitele“, explică terapeuţii Bowen.
Terapia este o formula unica de re-echilibrare neuro-musculara. Lucreaza, in principal, prin sistemul nervos, atat asupra sistemului osos, cat si la nivel muscular.
O sedinta de terapie Bowen consta intr-un numar de miscari delicate, practicate cu degetele, asupra muschilor si tesuturilor articulare. Astfel se transmit mesaje in interiorul corpului, de reactivare a memoriei celulare, a unei stari ideale, de relaxare si echilibru.
Durata unei sedinte este intre 40 si 60 minute. Rezultatele pot fi remarcabile, chiar de la prima sedinta de tratament, deoarece corpul incepe procesul de auto-vindecare. Aproape in toate cazurile, pacientii raporteaza o stare placuta de relaxare si o senzatie de bine, de usurare.
Spre deosebire de alte tehnici fizice,Tehnica Bowen nu foloseste manipularea fortata. Terapeutul nu forteaza corpul sa “execute o comanda”, ci ii permite acestuia sa intreprinda masurile necesare pentru auto-vindecare, in propiul sau ritm.
In aceasta filozofie terapeutica, de cele mai multe ori este nevoie doar de a “asculta” corect sistemul pacientului si de a-i acorda minimum de asistenta posibil pentru ca vindecarea sa se produca la un nivel profund. Secretul acestei metode este de a te retrage si de a permite organismului sa-si execute lucrarea.
Tehnica Bowen implica manipulari extrem de delicate, dar directe, ale urmatoarelor structuri: muschi, tendoane, fascia, ligamente, articultatii, nervi.
Intr-o manevra Bowen clasica, cel putin una dintre aceste structuri va fi activata, poate chiar doua sau trei in acelasi timp, in functie de locul unde se aplica manevra. O trasatura comuna a miscarilor Bowen este activarea fasciei, ca parte integranta sau invelis al tuturor structurilor de mai sus.
Majoritatea miscarilor Bowen se executa direct pe muschi, pe “burta” sau centrul muschiului, intre origine si insertie. Deoarece aproape toate structurile corpului sunt inconjurate de fascie (material fibros, subtire, rezistent si translucid ce cuprinde, separa si permite miscarea libera a structurilor pe care le inconjoara) este inevitabil ca prin activarea unui muschi sa nu fie activata si fascia inconjuratoare, ce face parte din acesta, desi cu efecte fiziologice usor diferite.
Toate structurile care se activeaza in timpul unui tratament Bowen, fie piele, organe, articulatii sau muschi, detin de asemenea nervi senzoriali care le enerveaza, realizand comunicarea cu sira spinarii si creier, oferind informatii despre starea acelei structuri particulare – este calda, rece, este tensionata sau exista durere, etc.
Muschii detin o multime de receptori nervosi numiti fusuri neuromusculare, care ofera informatii despre starea de alungire a muschilor. La fiecare miscare pe care o facem, anumiti muschi se contracta, ceea ce inseamna ca alti muschi se destind. Aceasta activitate este controlata la nivelul maduvei spinarii si al creierului.
Fusurile neuromusculare ce se gasesc de-a lungul fibrelor musculare raporteaza starea de incordare, contractare a muschilor si exista multe, extrem de multe astfel de terminatii nervoase pe fiecare structura musculara, depinzand de gradul de sensibilitate necesar.
Muschii de profunzime ai gatului detin intre 150 -200 pe gram de tesut muscular, pe cand fesele, unde nu este necesar un nivel ridicat de sensibilitate, au aproximativ 50 pe gram.
Interesant este ca muschii de pe ambele parti ale coloanei vertebrale (muschii erector spinali), cu care se lucrează mult in terapia Bowen, au nivele exceptional de mari de fuse nervoase – intre 200 -500 pe gram de tesut muscular.
In timpul zilei, prin activitatile curente, acesti nervi trimit informatii de mii de ori pe secunda catre creier, informand asupra statutului fiecarui muschi individual.
Odata ce impulsurile au ajuns la maduva spinarii, unele raspunsuri pot apare ca reflexe, urmand ca informatia sa fie trimisa la creier, prin intermediul diferitelor traecte spinale din maduva spinarii.
In timpul unui tratament Bowen, se realizeaza o intindere a muschiului, care se mentine cateva secunde, inainte de realizarea miscarii propriu-zise, iar informatia senzoriala este transmisa prin intermediul nervilor la maduva spinarii, iar mai apoi, la diferite zone ale creierului.
Cercetarile au aratat ca muschii raspund la acest stimul in circa 90 de secunde, o informatie folosita in tehnica osteopata de intindere – contraintindere.
Ceea ce se pare ca se intampla in timpul unei sedinte Bowen este ca organismului i se permite sa se reorienteze catre memoria unei stari anterioare de sanatate, sau catre tiparul original. Pentru ca miscarile Bowen sunt efectuate pe puncte structurale cheie, pe care creierul le foloseste ca puncte naturale de referinta,pentru a determina postura, aceste miscari realizate in puncte extrem de precise au un efect urias asupra felului in care corpul se sustine pe sine.
- Mai puţin înseamnă mai mult
In primul rand, daca un terapeut Bowen ar face multe miscari, fara pauza, efectul ar fi mult diminuat.
In al doilea rand, daca pacientul nu este relaxat sau nu sta confortabil, zonele primitive din creier responsabile de coordonarea miscarilor, nu vor fi capabile sa “auda” si sa prelucreze aceasta informatie distincta in beneficiul lor. Este la fel ca atunci cand cineva incearca sa asculte niste instructiuni foarte precise, in timp ce zgomotul unui pick-hummer se aude in fundal, sau cineva vorbeste prea repede.
Pentru ca este foarte important pentru sistemul nervos autonom sa inceapa sa se recalibreze, putem deduce ca situatia ideala pentru o sedinta Bowen ar fi urmatoarea:
1. Nu se poarta discutii cu pacientul, altele decat cele referitoare la senzatiile fizice pe care le simte in acel moment
2. Pacientul trebuie sa fie asezat confortabil si sa-i fie cald
3. Pacientul trebuie sa se simta in siguranta
Comportamentul terapeutului si profesionalismul sau, mentinerea unor limite clare, sunt cruciale pentru ca pacientul sa se simta in siguranta.Invelirea pacientului ii va conferi o senzatie de securitate si se va putea relaxa.
4. Lumina puternica activeaza cortexul, asa ca o veioza cu lumina slaba in camera de tratament este foarte indicata
5. Muzica tinde sa aibe un efect de activare al mintii si poate avea rezonante emotionale puternice
Unele puncte pe care se lucreaza corespund cu meridianele de acupunctura si punctele Trigger. Terapeutii simt adesea un raspuns in mainile lor, in timpul tratamentului, ca si cum miscarile Bowen creaza un impuls electric.
Aceste impulsuri au fost identificate ca fiind create de fibrele de colagen din compozitia fasciei, stabilind astfel ca au efecte extrem de puternice in vindecarea organismului. Experimente au aratat ca prin aplicarea unui curent de acest tip, de mica intensitate, peste un os fracturat, se grabeste mult procesul de vindecare, dar intensitatea curentului este cruciala – daca este prea puternica e contra-productiv si va incetini sudarea osului.
Cu cat mai mare este presiunea, cu atat mai puternic este impulsul electric generat. (Extras din cartea “The Bowen Technique – the inside story”, de John Wilks)
Sursa: www.financiarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu