Monoglutamatul de sodiu sau E621 – Pe scurt, acest “potentiator de aroma” este o substanta care “minte” creierul ca ai mancat ceva bun. Actioneaza asemanator unui drog, alterand nivelurile de neurotransmitatori si dand o satisfactie falsa, scriedr-gheorghe-mencinicopschi.blogspot.ro.
Asta nu ar fi o problema daca nu ti-ar “praji” si neuronii intre timp. Ca la orice “drog”,unii oameni simt placere, unii nu simt nimic, altii se simt rau.
Efectele sale secundare sunt accentuate la cei cu Sindrom Gilbert(2% din populatie), deficit de vitamina B12 (vegetarieni care mananca produse “de post” din comert), consumul de alcool (bere si chipsuri).
Fabricat din melasa (care este obtinuta din zahar) prin fermentatie, glutamatul monosodic este sarea de sodiu a acidului glutamic. Mai poate fi intalnit sub denumirile: glutamat de sodiu, monosodium glutamate, natrium glutaminat, E621 (conform regulamentelor europene).
Glutamatul se foloseste cel mai mult in alimentele fabricate artificial si in semipreparate gen supe concentrate, sosuri, condimente, mezeluri, inghetata, budinci, etc. Rolul lui este de a da impresia creierului ca acel aliment este foarte gustos (o pacaleala). Dar asta nu este totul…
Glutamatul este interzis in Australia, insa este tolerat in Statele Unite. Majoritatea persoanelor sunt sensibile la glutamat invocand simptome ca greata, dureri de cap, ameteli, palpitatii, slabiciune si oboseala. Toate acestea sunt cunoscute sub denumirea generica de ”simptomul mancarii chinezesti”.
Glutamatul se intalneste si in alimente naturale. Cele mai mari concentratii de glutamat se gasesc in drojdie, ciuperci, rosii, branzeturi si extracte vegetale. De aceea, unele semipreparate pot contine valori periculos de mari de glutamat fara a fi ”aditivate” cu E 621. Daca un produs alimentar are ca ingrediente ”proteina vegetala hidrolizata” (care contine pana la 30% glutamat), ”proteina din plante hidrolizata”, ”arome naturale”, ”aromatizanti”, sau ”extract Kombu” atunci glutamatul este prezent in acel aliment in cantitati suficient de mari pentru a ne atrage atentia.
- Glutamatul este un drog
Glutamatul monosodic (E 621) este un drog si un neurotransmitator. El este intalnit in mod natural in corpul uman si este responsabil, alaturi de alti nerotransmitatori (ca acidul aspartic), de functionarea corecta a sistemului nervos. De aceea, pentru o functionare corecta a creierului si a organelor interne, este absolut necesar sa existe un nivel echilibrat al concentratiei acestora in corp.
Toate organele interne din corpul nostru contin receptori ai glutamatului, adica reactioneaza specific la prezenta glutamatului. Suprastimularea acestor receptori (in creier sau in alte organe) duce la numeroase dezechilibre interne si la probleme de sanatate care copiaza simptomele altor boli (fibromialgie sau aritmie cardiaca, de exemplu), dar continua sa fie gresit diagnosticate de medici (uneori chiar mai multi ani) care prescriu adesea medicamente scumpe si cu o multime de efecte secundare periculoase. Nefericitul ”gurmand” va constata ca are o viata mizera si ca sanatatea lui da semne de deteriorare galopante.
- Glutamatul ”arde” neuronii
Folosirea sa pe scara larga in industria alimentara a aprins mari discutii in randul medicilor pentru ca glutamatul suprastimuleaza activitatea celulei nervoase (neuronul).
Glutamatul nu este nici necesar si nici lipsit de pericole. Glutamatul pacaleste creierul si te face sa crezi ca mancarea are un gust excelent, iar producatorii folosesc astfel ingrediente de proasta calitate in componenta produsului care, desi este mediocru (calitativ), va avea astfel un gust ”de varf”. Pe seama sanatatii consumatorului se obtin profituri uriase folosindu-se ingrediente de proasta calitate cu o valoare nutritiva aproape nula.
Intoleranta la glutamat nu este o reactie alergica ci raspunsul disperat al organismului uman la suprastimularea cauzata de acest drog. Chiar daca exista unele categorii de persoane care nu sufera de reactii explozive consumand glutamat,expunerea pe termen lung la acest drog distruge neuronii.
Multe alimente, ca soia si rosiile, contin nivele ridicate de glutamat natural. Forma artificiala (glutamatul monosodic) este o substanta chimica pura care se foloseste in cantitati uriase in foarte multe restaurante si magazine ”fast-food”. Unele dintre acestea afiseaza ”fara MSG adaugat”, dar ingredientele folosite pentru prepararea diverselor produse pot contine glutamat.
- Surse ascunse
Desi glutamatul monosodic (E 621) este afisat pe produs (asa cer regulamentele), multi producatori de alimente sunt constienti de faptul ca la ora actuala oamenii privesc cu suspiciune un produs care contine glutamat monosodic (E 621) si cauta sa foloseasca alte cai legale pentru a introduce aceasta substanta in produsele lor. Cel mai des intalnit ingredient care contine glutamat monosodic ”la greu” este carrageenan. Conform legilor in vigoare, nu este obligatorie afisarea pe produs a continutului de glutamat din carrageenan.
Iata mai jos o lista cu surse ascunse de glutamat. Elementele listei sunt in ordinea descrescatoare a cantitatii de glutamat continute:
Cele mai bogate surse de glutamat sunt:
1. drojdie autolizata
2. caseinat de calciu
3. gelatina
4. proteine hidrolizate
5. caseinat de sodiu
6. extract de drojdie
Alte surse de glutamat:
7. proteine texturate
8. carrageenan
9. guma vegetala
10. condimente
11. arome
12. arome naturale
13. aroma de carne de pui
14. aroma de carne de vita
15. aroma de carne de porc
16. aroma de fum
17. bulion
18. concentrat de rosii
19. supa de carne
20. malt din orz
21. extract de malt
22. aroma de malt
23. proteine din lapte
24. izolat proteic din lapte
25. concentrat proteic din lapte
26. proteine din soia
27. izolat proteic din soia
28. concentrat proteic din soia
29. sos de soia
30. extract de soia
Desi lista este lunga, nu poate fi completa pentru ca producatorii gasesc intotdeauna noi denumiri in spatele carora se ascund. Este de asemenea important de mentionat ca glutamatul monosodic se poate gasi in vaccinuri (chiar si cele anti-gripale), perfuzii intravenoase (cu maltodextrina) si in suplimente cu vitamine. Glutamatul monosodic este folosit in toate suplimentele vitaminice sau minerale incapsulate sub forma gelatinoasa.
- Glutamatul duce la pierderi de memorie
Dr. Russell Blaylock explica in cartea sa ”Excitotoxinele, gustul care ucide” de ce glutamatul si aspartamul sunt periculoase. Excito-toxinele sunt substante chimice care supra-stimuleaza celulele nervoase, ”arzandu-le”. Simptomul cel mai des intalnit in acest caz este pierderea temporara a memoriei.
Substantele cele mai periculoase sunt aspartamul (Equal / Nutrasweet) care contine acidul aspartic si fenilalanina, glutamatul monosodic care are 30 de denumiri alternative si se foloseste in cantitati uriase in majoritatea produselor alimentare prelucrate. ”Cu cat are un gust mai bun, cu atat contine mai mult glutamat” spunea cineva.
- Cateva dintre simptomele comune intalnite atat la aspartam cat si la glutamat:
Cardiace:
1. Aritmie
2. Fibrilatie arteriala
3. Tahicardie (palpitatii)
4. incetinirea inimii
5. Angina pectorala
6. Cresterea tensiunii
7. Scaderea tensiunii
Gastrointestinale:
1. Diaree
2. Greata / voma
3. Crampe stomacale
4. Colon iritat
5. Hemoroizi
6. Sangerari rectale
Musculare:
1. intepaturi
2. Dureri simultane
3. Slabire
Respiratorii:
1. Astm
2. Respiratie insuficienta
3. Dureri in piept
4. Iritarea nasului
Uro-genitale:
1. Dureri de prostata
2. Dureri vaginale
3. Urinare frecventa
4. Urinare nocturna
Neurologice:
1. Depresie
2. Modificari de comportament
3. Reactii de furie
4. Migrene
5. Ameteala
6. Dezechilibru
7. Dezorientare
8. Confuzie mentala
9. Anxietate
10. Atacuri de panica
11. Hiperactivitate
12. Probleme de comportament
13. Atentie deficitara
14. Letargie
15. Somnolenta
16. Insomnie
17. Paralizie
18. Sciatica
19. Vorbire inconsistenta
20. Frisoane
21. Pirderi de memorie
Vizuale:
1. Vedere incetosata
2. Focalizare greoaie
3. Presiune in jurul ochilor
Piele:
1. Crapaturi
2. Mancarimi
3. Leziuni bucale
4. Paralizie partiala
5. Uscarea gurii
6. intepenirea fetei
7. intepenirea limbii
8. Cearcane sub ochi
Atentie! consumul de glutamat asociat cu aspartam amplifica de cateva ori problemele de mai sus, la fel ca atunci cand se consuma bauturi alcoolice amestecat.
Daca ati experimentat simptome ca fibromialgie, sindromul oboselii cronice, probleme de comportament, hiperactivitate, pierderea temporara a memoriei, migrene atunci este cazul sa renuntati la glutamat si aspartam. Medicii adesea sunt indusi in eroare de toate aceste simptome si prescriu un tratament necorespunzator (dar puternic si scump) care face mai mult rau decat bine pentru ca foarte multe produse farmaceutice contin glutamat si aspartam.
Pentru sanatatea dumneavoastra, e bine sa verificati eticheta produselor si sa le evitati pe cele care contin monoglutamat de sodiu.
Sursa: www.financiarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu