vineri, 18 ianuarie 2013

Un fenomen natural extrem de rar, RAZA VERDE, a fost fotografiat


La asfinţit sau la răsărit, se poate uneori observa cum o porţiune a soarelui vizibilă deasupra orizontului îşi schimbă brusc culoarea, devenind de un verde intens. Acest fenomen neobişnuit - cunoscut sub numele de „raza verde” - este rareori văzut şi încă şi mai rar a putut fi fotografiat. Recent, însă, Nigella Hillgarth, director al Birch Aquarium de la Institutul de Oceanografie Scripps din San Diego, SUA, a reuşit să „prindă” raza verde într-o fotografie superbă.

Raza verde
Raza verde
Raza verde durează de obicei doar o secundă sau două şi se datorează unor fenomene optice complexe care au loc cu prilejul interacţiunii dintre razele solare şi aerul atmosferic, scrie descopera.ro
Atomosfera acţionează ca o prismă, care descompune lumina solară în diferite culori (radiaţii luminoase cu lungimi de undă diferite). Când discul solar este complet vizibil deasupra orizontului, diferite culori ale luminii se suprapun în aşa fel încât nu pot fi distinse individual, cu ochiul liber.
Dar, pe măsură ce soarele coboară sub linia orizontului, culorile spectrului dispar una câte una, începând cu cele cu lungimea de undă cea mai mare şi sfârşind cu cele cu lungime de undă mică. La răsărit, procesul se desfăşoară invers, culorile „apărând” pe rând de sub orizont.
De obicei, raza verde e cea care atrage atenţia, în contrast cu roşu, portocaliul şi galbenul care însoţesc de obicei răsăritul şi apusul. Rar de tot, când aerul este foarte limpede, razele albastre şi violete reuşesc şi ele să treacă prin atmosferă, producând o strălucire scurtă în aceste culori. Totuşi, verdele este mai des observat şi surprins în fotografii.
Raza verde poate apărea sub mai multe forme, cel mai adesea fiind vorba despre două fenomene optice:  miraj inferior (cam două treimi din cazurile de rază verde observate) şi fals miraj. 
Mirajul inferior produce o imagine ovală şi plată, care apare aproape de suprafaţa mării, atunci când suprafaţa ei este mai caldă decât aerul de deasupra.
Mirajul fals apare mai sus pe cer, când suprafaţa este mai rece decât aerul de deasupra ei, şi are aspectul unor „fâşii” de Soare.

Sursa:  REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu