Mă chinui de câteva zile să scriu un articol despre beneficiile cojilor de citrice. De faptul că sunt chiar mai bune decât pulpa fructului, deoarece conțin mai mult calciu, potasiu, vitamine, fibre și alte microelemente. Iar de aici… cum influențează ele sănătatea ta și… s-ar părea că informația pe care o dețin este destul de interesantă, mai ales că în această perioadă consumi citrice foarte des și ar fi păcat să arunci coaja de la ele, dacă tot este atât de bună…
Îți place să tai felii de lămâie în ceai, să folosești coaja rasă de portocale în copturi sau de ce nu: chiar preferi să o mănânci pentru că are un gust amărui și un miros parfumat. Dar nu mă părăsește gândul că ar fi un articol inutil, deoarece coaja de la citrice este un focar de toxine… De ce?
Deoarece la noi în țară nu ajung decât citrice tratate cu fungicide, conservanți și alți aditivi, pentru a se păstra mai mult timp și a fi rezistente la boli. Aceste substanțe se îmbibă în coaja fructului și chiar dacă încerci să speli coaja lor cu detergent, tot nu vei reuși să scoți toxinele din ea. Ceea ce ne bucură, este faptul că ele nu afectează miezul fructului, așa că putem mânca fără grijă pulpa, dacă au un aspect proaspăt și nu au pete albe pe ele.
Cu ce substanțe sunt tratate citricele?
Unele citrice pe care le cumperi emană un miros chimic puternic care te face să renunți la ele, altele s-ar părea că nu, dar acest fapt nu denotă lipsa chimicatelor de pe suprafața lor.
Iată care sunt substanțele folosite:
1. Difenilfenol (E230) – un pesticid folosit pentru împiedicarea dezvoltării mucegaiului pe coaja citricelor. Consumul acestei substanțe poate provoca intoxicații, alergii și crește riscul de apariție a cancerului. Este un E destul de periculos pentru sănătatea ta.
2. Ortofenilfenol (E 231) – un fungicid care este folosit ca dezinfectant în industria colectării fructelor. Este utilizat de obicei diluat în apă sub formă unui spry, dând impresia de ceară pe suprafața fructelor. Este de o toxicitate medie și poate provoca alergii, în special, la copii.
3. Tiabendazol (E233) – un aditiv alimentar folosit la fel pentru a păstra fructele mai mult timp. Dacă depășești doza maximă admisă, este destul de periculos.
Aceste substanțe utilizate pentru tratarea citricelor sunt periculoase, de aceea evită să pui în ceai lămâia cu tot cu coajă.
Și uite așa, pornind de la ideea de a scrie un articol despre beneficiile cojilor de citrice, concluzionez: nu folosi cojile de citrice în alimentație îți va face mai mult rău decât bine.
Text: Snejana Țugu
Sursa: www.unica.md
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu