Robert Alexander este un specialist în transformarea datelor în sunete. Mai exact, Alexander preia colecţii de numere plate, statice şi le transformă în muzică, scrie TheAtlantic.com.
“Eu mă consider un explorator”, spune Alexander în videoclipul de mai jos. “Trăiesc în spaţiul dintre artă, ştiinţă şi tehnologie…în spaţiul, vast şi îngust în acelaşi timp, dintre date şi frumuseţe”.
Ştiţi ce creaţie sublimă furnizează o cantitate enormă de date, dar şi de frumuseţe?Steaua noastră: Soarele. Alexander şi-a folosit abilităţile pentru a crea o coloană sonoră a Soarelui.
Pentru a face acest lucru, acesta s-a bazat pe informaţiile adunate de Observatorul Solar Heliosferic (SOHO), o aeronavă NASA-AES, pe care astronomii o folosesc pentru a putea studia Soarele. Vehiculul, pe lângă alte lucruri, ajută la preconizarea erupţiilor solare, (erupţii gazoase de pe suprafaţa solară, cunoscute cum numele de “ejecţii coronare de masă”), care pot perturba reţelele electrice şi infrastructura de comunicaţii de pe Pământ.
Alexander a utilizat aceste informaţii pentru a crea sunete. Aşa cum a spus Michael Byrne, “Acesta a transformat exploziile solare într-un cor uman şi rotaţia solară într-un acord tribal”.
Această “interacţiune cu Soarele”, aşa cum o numeşte Alexander, nu se reduce doar la simplu fapt de a face creaţii artistice din lucruri ştiinţifice. Este vorba despre preluarea acelei arte a datelor şi folosirea tiparelor, ritmurilor, nuanţelor şi fluxurilor sale pentru a învăţa ceva nou.
La un moment dat, Alexander a observat un zumzet unic în “sunetul” solar, ceea ce l-a făcut să realizeze că acest sunet poate ajuta oamenii să detecteze nivelurile de carbon. Concluzia s-a dovedit utilă pentru măsurarea temperaturii efective a exploziilor solare. Această perspectivă a condus la realizarea unei lucrări ştiinţifice, care a fost publicată anul trecut.
Întotdeauna am ştiut că muzica poate să ne înveţe ceva, iar acest truism se apropie mai mult de adevăr atunci când inspiraţia şi instrumentul tău este Soarele.
Sursa: www.financiarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu