Sonda Solar Dynamics Observatory (SDO), un observator spaţial care monitoritează activitatea solară, a înregistrat imagini spectaculoade cu o erupţie gigantică pe suprafaţa Soarelui. Erupţia de plasmă, denumită de oamenii de ştiinţă "Coada Dragonului", a avut loc joi, 31 ianuarie.
În materialul video se poate vedea un filament de plasmă care erupe din partea de nord-est a discului solar, după care începe să se disperseze.
"O parte din plasmă a fost eliberată în spaţiu, dar cealaltă parte nu a reşit să scape de atracţia gravitaţională a soarelui. Nu este surprinzător că plasma cade înapoi pe soare. La urma urmei, gravitaţia soarelui este puternică", au spus experţii SDO.
2013 - anul exploziilor solare de proporții. Soarele "va erupe" cum n-a mai făcut-o de 11 ani
Cea mai mare stea din sistemul nostru solar va erupe cum n-a mai făcut-o de 11 ani, spun cercetătorii. Dacă în multe părţi ale planetei oamenii se vor bucura de aurore boreale, în alte părţi comunicaţiile ar putea fi date peste cap. Medicii avertizează că am putea avea probleme mari şi dacă ne expunem prea mult la soare.
"Dacă te afli în spaţiu atunci când se produce o erupţie solară nu prea e bine pentru că prin tine vor trece electroni şi protoni, sateliţii care au circuite destul de sensibile se pot strica curentul acesta din atmosferă poate să destabilizeze comunicaţiile radio, semnalale de GPS nu vor mai fi atât de precise", explică Adrian Sonka, cercetător la Observatorul Astronomic.
Medicii avertizează chiar că putea avea probleme dacă ne expunem prea mult la soare.
Şi NASA a tras un semnal de alarmă asupra acitivităţii sorelui în 2013. Erupţiile puternice ar putea influenţa câmpul magnetic al Pământului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu