vineri, 15 februarie 2013

Papa iese la atac la 2 zile după retragere: Mizele războiului de la Vatican


Autor:  Andrei Bădin
Papa Benedict al XVI-lea și-a anunțat retragerea din funcție în seara zilei de 28 februarie. Au curs râuri de cerneală despre această inexplicabilă retragere explicată prin "motive de sănătate".
Sanctitatea-Sa își făcuse integral agenda pentru 2013 și parțial pe 2014. Totul era pus la punct în cele mai mici detalii. Ce s-a întâmplat, de fapt? 

Miercuri seara, Papa a apărut "obosit" și "deznăjduit" la marea messă din Basilica Sfântul Petru de la Vatican, așa cum a observat presa occidentală. Dar a lansat un atac extem dur vorbind de "ipocrizia religioasă". A vorbit pentru prima dată public de "disensiunile din corpul ecleziastic" și despre "imaginea Bisericii" care a fost "desfigurată".

Ultimul mesaj al Papei arată nu un om bolnav, ci unul conștient, supărat pe imaginea de azi a Bisericii Catolice, un cleric nemulțumit de frații săi întru credință, de scenariile construite în spatele său, un om învins care a hotărât să vorbească. A atacat "incoerența" celor care nu își dau seama de "propriile erori". În subtext putem înțelege ce s-a întâmplat, de fapt, la Vatican în ultimele săptămâni și luni. Sanctitatea Sa a dat mesajul miercuri seara în Basilica Sfântul Petru. Unul demascând, de fapt, o lovitură de stat la Vatican! 


Corriere de la Sera scrie că retragerea Papei a plecat de la un raport strict secret realizat de trei cardinali și intitulat Vatileaks. Războiul total între Tarcisio Bertone, şeful aparatului politic şi diplomatic al Vaticanului și Papă. Iar Vatileaks îl avea ca tință pe Bertone. Nu a picat Bertone, ci Papa, ceea ce arată că dacă cândva Ratzinger era eminența cenușie a Vaticanului, chiar dacă a ajuns Papă a pierdut partida. Miza ar fi înscăunarea la Putere a lui Angelo Scola, Arhiepiscopul de Milano.

Să nu fim copiii. Lupta pentru Putere în Biserică este uneori mult mai dură, dar și mai inteligentă, decât cea din lumea politică. Vaticanul a fost întotdeauna locul marilor conspirații. Bani, politică și sex, toate ingredientele unui succes de piață dacă era vorba de o poveste pentru public. Dar această poveste nu era pentru public. Scandalurile din Biserica Catolică au ținut prima pagină a ziarelor sau dezvăluirilor din emisiunile tv. 

O luptă pentru influență, pentru bani și putere! Una murdară uneori. Papa a ieșit la atac miercuri seară. Va continua? Sau e cântecul de lebădă? Nu știm, dar cert este că neamțul Ratzinger simte că chiar dacă a renunțat formal, practic nu poate să renunțe de tot. Joacă. Ce și cum, vom vedea!

Sursa:  EVZ.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu