Victor Ponta. Foto: EPA
|
România se află în stare de război civil. După cum am mai scris în articolele precedente, există două coaliţii largi care transcend „frontierele” partidelor politice şi liniile de demarcaţiune administrativă dintre serviciile secrete.
În contextul în care Washingtonul îşi diminuează influenţa în România, ambele grupuri profită de ocazie pentru a-şi lichida concurenţii cu care luptă pentru controlul asupra puterii politice şi a fluxurilor financiare. În linii mari, taberele beligerante au fost descrise în articolul „Război civil în serviciile secrete”:
„Tabăra „Sistem” este formată din acele structuri şi persoane care se simt confortabil în actuala configuraţie a paralelogramelor de forţă şi doresc conservarea stării existente. O listă (deloc exhaustivă) a celor care fac parte din această tabără l-ar include pe Traian Băsescu (şi camarila), grupul Udrea din PDL, grupurile oligarhilor portocalii („drumari”, „băieţii deştepţi” etc), părţi din SIE şi SRI, STS, Victor Ponta (grupul Sârbu din PSD), grupul Tăriceanu din PNL, o grupare media cu RTV în calitate de „vârf de lance” etc.
Tabăra „Renegaţilor” este formată din cei care au fost daţi la o parte în procesul împărţirii principalelor fluxuri financiare şi elementelor-cheie a puterii politice. O listă (deloc exhaustivă) de participanţi ar include „garda veche” din SRI (cei care comunicau prin intermediul lui Ion Stan), grupul „Antenelor” (cu Voiculescu în rol de joker din cauza vulnerabilităţilor juridice), o parte din grupurile oligarhice (Ioan Niculae etc.), grupul Antonescu din PNL, o parte din PSD (oponenţii lui Ponta), o serie de „mamuţi din media” (Sorin Roşca Stănescu, Cornel Nistorescu etc). Ambele liste sunt inexacte şi fluide, mai ales în condiţiile în care trădările se ţin lanţ şi sunt un lucru cotidian.”
Recent, Victor Ponta a primit două mesaje contradictorii. Mesajul din partea „Sistemului” a venit de la preşedintele Traian Băsescu, iar Sebastian Lăzăroiu, Cristian Diaconescu şi Dan Tăpălagă l-au descifrat pe înţelesul tuturor. În linii mari, mesajul „Sistemului” avansează câteva teze:
1. Proiectul euroatlantic al României este în pericol
2. România este în proces de părăsire a sferei de influenţă a Washingtonului
3. Motivul pentru care Washingtonul renunţă la România ţine de „pierderea credibilităţii externe”.
4. “Singurul motiv de optimism ar fi speranţa că nu e totul pierdut. Premierul Victor Ponta mai are puţin, foarte puţin timp la dispoziţie să se decidă”
În stilul caracteristic diplomaţiei americane, curatorii de la Departamentul de Stat au reuşit să facă în aşa fel încât retragerea americană (de fapt trocul în care regimul de la Bucureşti a devenit o monedă de schimb) să fie privită ca o chestiune de care se fac vinovaţi chiar decidenţii de la Bucureşti. Frumoasă mişcare! Tabăra „Sistem”, deşi este forţată să recunoască gravitatea situaţiei, încearcă să pedaleze ideea necesităţii conservării aranjamentelor actuale, sperând ca Washingtonul va dori să-i protejeze. De fapt, tabăra „Sistem”, al cărei ideologie oficială a fost şi rămâne „suptul” unor insecte luminiscente de varii dimensiuni, nu avea cum să vină cu o ofertă diferită.
Pe partea cealaltă a baricadei, lucrurile nu stau cu mult mai bine. Scrisoarea deschisă a senatorului Valer Marian este un ultimatum adresat lui Victor Ponta. Textul scrisorii deschise, care a fost publicatăde cotidianul.ro, musteşte de supărare şi ameninţări dure la adresa primului ministru. Senatorul Marian îl acuză pe Victor Ponta de ignorarea intereselor veteranilor luptei anti-Băsescu şi de repunerea în drepturi ai unor reprezentanţi notorii ai regimului Băsescu. Este important faptul că purtătorul de cuvânt al taberei „Renegaţilor” conturează părţile beligerante într-un mod foarte asemănător cu modul în care acestea au fost conturate în analizele publicate de Vocea Rusiei. Pe de o parte se plasează „junii turciţi de la Rin Grand Hotel” care au pactizat cu „şeful SPP, generalul Alexandru Burian, şeful STS, generalul Marcel Opriş, preşedinţii ANI, Cătălin Macovei şi Horia Georgescu, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, procurorul general al României, Laura Codruţa Koveşi, procurorul şef al DNA, Daniel Morar şi primul adjunct al directorului SRI, generalul Florian Coldea (şeful de facto al principalului serviciu secret al ţării…)”. Pe partea cealaltă a baricadei este plasată „vechea gardă” din PSD („Ioan Mircea Pașcu, Alexandru Athanasiu, Vasile Pușcaș, Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea”) şi oameni-simbol din „vechea gardă” din serviciile secrete: „jurnalistul Ovidiu Ohanesian… colonelul SIE Ionel Dragomir”. Prin natura expunerii, scrisoarea senatorului Marian nu avea cum să contureze părţile beligerante în întregime, dar segmentele descrise arată că analiza de fond pe care am prezentat-o anterior reflectă realitatea.
Scrisoarea „Renegaţilor” este un ultimatum, cuplat o ameninţare directă. Lui Victor Ponta i se aminteşte soarta pe care a avut-o Nicu Ceauşescu („Prinţişorul”) şi se sugerează concluzia evidentă că actualul premier ar putea trece printr-o experienţă la fel de dramatică şi umilitoare dacă nu-şi va schimba comportamentul faţă de foştii aliaţi. În contextul acestui avertisment este grăitor faptul că din schema „Ponta – Nicu Ceauşescu” se deduce uşor încă o pereche logică şi anume „Băsescu – Ceaşescu”, conotaţiile fiind evidente. „Renegaţii” intră în faza fierbinte a războiului şi sunt dispuşi să meargă până la capăt, fapt evidenţiat de câteva fragmente din scrisoare: „Am decis să vă scriu pentru că nu mai am nimic de câştigat sau de pierdut în această lume, din care vreau să plec precum am intrat: cu capul sus !” şi „În rest, sunt pregătit pentru orice luptă”.
Washingtonul a lăsat din mână lesele câinilor războiului şi urmează un proces în care aceştia se vor sfâşia reciproc. Luând în consideraţie posibilităţile materiale, informative şi logistice ale părţilor implicate în conflict, este aproape cert că în perioada următoare vom asista la o criză politică majoră, cuplată cu tentative de debarcare a preşedintelui şi a guvernului („Renegaţii” şi-au găsit deja un potenţial premier care va fi agreat de Berlin), iar sistemul politic va fi dinamitat. Situaţia din Bulgaria arată că în anumite circumstanţe un guvern poate fi detronat în 72 de ore, iar Sofia nu se deosebeşte chiar atât de mult de Bucureşti.
Deşi ambele mesaje care au fost adresate lui Victor Ponta sugerează că premierul (de fapt omul din spatele premierului) mai are timp de gândire, zarurile deja au fost aruncate. Procesul nu mai poate fi oprit.
Sursa: romanian.ruvr.ru
Ingrozitor cum altii se joaca dupa bunul chef cu soarta altora.Multumesc pt. informatii.
RăspundețiȘtergere