duminică, 24 februarie 2013

Una dintre cele mai mari companii de retail din Marea Britanie, un parteneriat detinut de angajati


John Lewis Partnership este o firma detinuta de angajati care opereaza magazinele John Lewis, supermarketurile Waitrose si alte servicii in Marea Britanie. Angajatii - care sunt numiti parteneri - au un cuvant de spus in conducerea afacerilor si primesc o cota din profiturile anuale, aceasta fiind, de obicei, un plus semnificativ la salariul lor. Grupul este a treia mare companie privata din Marea Britanie, conform Sunday Times Track Top 100 pentru 2010. Site-ul sau a invins M & S in octombrie 2010, intr-un top de specialitate al Webcredibility.

John Lewis a deschis un magazin de draperii, in 1864, la 132 Oxford Street, din Londra. Orfan, la 14 ani el intrase ucenic la un negustor de textile lenjerie din Wells, iar in 1856 venise la Londra si lucrase ca agent de vanzari pentru Peter Robinson, un negustor de textile in celebra strada Oxford Street. S-a extins in Oxford Street si apoi de-a lungul Holles Street, diversificand marfa comercializata in magazinele sale: imbracaminte pentru femei, iar mai tarziu pentru copii, si mobilier.
In anul 1914 firma avea mari greutati financiare. In disperare de cauza, Lewis l-a numit presedinte pe fiul sau Spedan Lewis. Acesta a decis ca problema de baza era ca personalul nu avea niciun stimulent pentru a face o munca buna, interesele proprii ale personalului nefiind aliniate cu cele ale afacerii. Astfel, a scurtat ziua de lucru si a instituit un sistem de comisioane pentru fiecare departament, platind personalul cu sume bazate pe cifra de afaceri realizata de vanzari. A organizat reuniuni periodice in care personalul putea transmite direct orice plangeri si a adus imbunatațiri ale conditiilor de munca, inclusiv acordarea unei vacante platite in fiecare an. In 1918 a inceput publicarea unui ziar bilunar prin care informa personalul despre modul in care evolua afacerea, iar in 1919 a instituit un consiliu al personalului.
In tot acest timp afacerile prosperau, astfel incat in 1920 Spedan Lewis a decis ca profiturile generate de afacere nu ar trebui sa fie acordate exclusiv actionarilor ca o recompensa pentru capitalul lor. Actionarii ar trebui sa primeasca un venit rezonabil, dar limitat, iar forta de munca ar trebui sa fie destinatarul excesului. Conceptul sau de “actiuni mai echitabile” implica partajarea castigului, a cunostintelor si a puterii cu personalul implicat. In 1920 a inceput sa distribuie actiuni preferentiale personalului, care a fost numit de atunci incolo “parteneri”. In 1929 Spedan Lewis a dobandit controlul integral al afacerilor si a hotarat ca profiturile de afaceri sa fie distribuite angajatilor sai, in numerar sau ca actiuni cu dobanda fixa in noua companie: John Lewis Partnership Limited. In 1933 John Lewis Partnership a inceput achizitionarea de alte intreprinderi de vanzare cu amanuntul, cumparand Jessops of Nottingham si Lance Lance of Weston-super-Mare.
Principiul si sloganul “never knowingly undersold” (sa nu vinzi niciodata la sub-pret cu buna stiinta), adoptate in 1925, sunt inca onorate si au fost pe larg copiate.
Organizarea parteneriatului
Fiecare angajat este un partener in Parteneriatul John Lewis, avand posibilitatea de a influenta afacerile prin forumuri de ramura, care discuta problemele locale de la fiecare magazin. Mai presus de toate acestea este Consiliul Parteneriatului, la care partenerii aleg cel putin 80 la suta din cei 82 de reprezentanti, in timp ce presedintele numeste restul. Consiliile au puterea de a discuta despre “orice fel de chestiune”, si sunt responsabile pentru aspectele non-comerciale ale afacerii: dezvoltarea activitatilor sociale in cadrul parteneriatului si actiunile sale caritabile. Consiliul Parteneriatului alege, de asemenea, cinci directori in cadrul Consiliului de Parteneriat (care este responsabil pentru activitatile comerciale), in timp ce presedintele numeste inca cinci.
John Lewis Partnership are un program foarte amplude activitati sociale pentru partenerii sai, inclusiv doua proprietati la tara cu un parc, campuri si terenuri de tenis, un club de golf, un club de navigatie cu cinci iahturi de croaziera si trei hoteluri care ofera cazare de vacanta pentru parteneri. Partenerii sunt, de asemenea, inscrisi intr-o schema de pensii avantajoasa, sunt asigurati in caz de deces si alte riscuri, primesc vacante foarte generoase. In afara de aceasta, la finalizarea a 25 de ani de serviciu pentru societate, partenerii primesc un concediu platit de sase luni. Fiecare partener primeste un bonus anual, reprezintand o cota de profit. Se calculeaza ca un procent din salariu, cu acelasi procent pentru toata lumea, de la managementul de varf si pana la angajatii magazinelor mai mici sau ai depozitelor. Bonusul depinde de rentabilitatea Parteneriatului in fiecare an, variind intre 9% si 20% din cuantumul salariilor anuale ale partenerilor incepand cu anul 2000.
Magazinele universale


Incepand cu 2012, John Lewis opereaza 30 magazine full-line, 9 magazine de cartier si un magazin online. Magazinele se gasesc atat in centrul oraselor, cat si in centre comerciale regionale. Ele sunt, in general, cel mai mare sau al doilea cel mai mare magazin universal de pe piata locala. Magazinul John Lewis din Oxford Street din Londra este cel mai mare outlet John Lewis din Marea Britanie.

Supermarketuri


John Lewis Partnership detine, de asemenea, Waitrose, un lant de supermarketuri de lux, care are 259 sucursale (2011) si 35 573 parteneri (vara 2006). Waitrose tranzactioneaza in principal in Londra si in sudul Angliei, si a fost initial format de Wallace Waite, Rose Arthur si Taylor David.
Servicii directe
In octombrie 2006 John Lewis Partnership a lansat o companie de servicii directe, Greenbeee. Aceasta furnizeaza servicii de asigurare si de rezervari de bilete de calatorie.
Compania John Lewis Partnership pe scurt
Sector de activitate: Comert cu amanuntul
Fondata: Oxford Street, Londra (1929)
Sediu: Londra, Marea Britanie
Produse comercializate: Imbracaminte, cosmetice, produse pentru casa, produse alimentare, servicii directe
Venituri: 8,73 miliarde lire sterline (2012)
Venit net: 393 milioane lire sterline (2011-2012)
Numar de angajati: 81,000 (2012)
Divizii: Waitrose, John Lewis
Articol editat de Ancuta Vamesu, specialist Institutul de Economie Sociala (Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile)
Sursa: Wikipedia
         gandeste.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu