duminică, 24 februarie 2013

Mâncarea fast-food, la fel de periculoasă ca şi hepatita


Burger King фастфуд бургер кинг гамбургер чизбургер
© Foto: Flickr.com/knodderdachs/сс-by-nc-sa 3.0

Folosirea pe timp îndelungat a fast-food-ului este la fel de periculoasă pentru ficat ca şi hepatita. La această concluzie au ajuns oameni de ştiinţă americani. Cei mai periculoşi sunt cartofii prăjiţi.

Locuitorii grăbiţi din metropole nu au timp să gătească. Şi atunci le vin în ajutor produsele care par că „economisesc timpul”… însă scurtează viaţa. Medicii au explicat că în doar o lună fast-food-ul „ucide” ficatul în aceeaşi măsură ca şi hepatita. De exemplu, pentru pregătirea cartofilor prăjiţi se foloseşte de multe ori acelaşi ulei, adăugându-se sare şi zahăr pentru a fi crocanţi.
Producătorii de fast-food nu se grăbesc să facă mâncărurile sănătoase, deoarece acest lucru duce inevitabil la scumpirea meniului şi la pregătirea mai îndelungată a sa. Iată ce declară în acest sens Aleksei Novikov, directorul Asociaţiei Ruse de Organizaţii Fast-Food: „Da, fast-food-ul este mâncarea care poate fi nocivă organismului, dacă este consumată permanent: adică la micul dejun, la prânz şi la cină. Noi nu recomandăm să se consume zilnic, organismul nu trebuie obişnuit cu acelaşi fel de mâncare, deoarece pot apărea anumite boli”.
Creşterea numărului de persoane obeze dobândeşte caracter de epidemie. Printre lideri se află SUA. Acolo fiecare al treilea adult suferă de supraponderalitate. În Marea Britanie sunt obezi 23% din locuitori. Nici Rusia nu rămâne cu mult în urmă la acest indice – 18%. Încercând să înţeleagă cauzele fenomenului, oamenii de ştiinţă americani au desfăşurat o serie de experimente. S-a dat unor şobolani să mănânce alimente cu multe calorii, care pentru om ar corespunde cu alimentaţia cu crenvurşti, hamburgeri, şuncă. Drept urmare, în organismul animalelor au avut loc modificări chimice: şobolanilor a început să nu le mai ajungă porţiile anterioare de mâncare, fapt care duce la o dependenţă fatală. Adică, potrivit cercetătorilor, la baza dependenţei de droguri şi obezităţii se află aceleaşi mecanisme.
Adesea ţi se pare că nu poţi să ieşi din acest lanţ alimentar, însă există întotdeauna o ieşire, spune dieteticianul Elena Solomatina.
„Când ţi-e foame poţi mereu să apelezi la un produs lactat cu puţine calorii, la o cantitate mică de nuci sau fructe uscate. Dacă se vrea un mic dejun rapid, se poate apela la cele pe bază de cereale. Cei cărora le place să mănânce picant, pot să adauge în iaurt hrean sau muştar, roşii, castraveţi, salată, broccoli etc.”.
Au declarat război hamburgerilor şi oficialii din Sankt Petersburg, care au propus să se introducă impozit pe mâncarea nocivă. În Occident astfel de impozite sunt numite junk food. În SUA este în vigoare deja în câteva state impozitul majorat la băuturile acidulate dulci şi la fast-food. În 2012, exemplul american a fost urmat de Franţa. În ce priveşte Rusia, în curând, măsurile împotriva mâncării grase se pot afla pe picior de egalitate cu combaterea fumatului şi a alcoolismului.

Sursa: romanian.ruvr.ru/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu