joi, 28 martie 2013

14 Indulcitori naturali care pot inlocui zaharul

Ne putem bucura din plin de ceaiul sau cafeaua de dimineata folosind indulcitori naturali, care nu ne afecteaza sanatatea si nici silueta.

Indulcitori naturali si sanatosi

Sirop de agave

Siropul de agave este obtinut din seva plantei Agave tequilana sau agava albastra din care se produce si bautura mexicana tequilla.
O lingurita de sirop de agave indulceste mai mult decat o lingurita de zahar, insa nu produce cresterea glicemiei, de aceea poate fi folosit si de persoanele care au diabet.
Siropul de agave este bogat in vitaminele B, C, D, E si minerale: calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, seleniu, crom.

2 Mierea

In afara puterii ei de indulcire, mierea are si proprietati antiseptice si antioxidante, este bogata in vitamine, mai ales din complexul B si minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc.

3 Sucanat

Sucanatul este obtinut din sucul de trestie de zahar, deshidratat. Este cea mai pura forma a zaharului, inainte de orice prelucrare sau rafinare.
Sucanatul se gaseste sub forma de granule maronii si are aceeasi putere de indulcire ca si zaharul, insa cu foarte putine calorii! Sucanatul este o sursa foarte buna de fier, calciu, vitamina B6 si potasiu.

4 Stevia

Stevia este un indulcitor natural ce poate fi folosit atat sub forma de pudra, granule, cat si sub forma lichida sau chiar naturala (frunze maruntite).
Stevia este mai dulce decat zaharul alb rafinat si nu afecteaza glicemia, fiind recomandata in diabet. Stevia scade pofta de mancare si amelioreaza problemele digestive.

5 Xilitol

Xilitolul are un aspect asemanator zaharului, insa nu produce cresteri ale glicemiei, fiind un indulcitor natural sanatos extras din fibre de legume si fructe (capsuni, ciuperci, andive).

6 Melasa neagra

Melasa este un produs rezidual in procesul de fabricare al zaharului, cu valoare calorica mica si foarte bogat in minerale: fier, potasiu, calciu.

Sirop de artar

Siropul de artar este un indulcitor aromat, care contine compusi cu efecte benefice in combaterea cancerului, inflamatiilor, diabetului de tip 2, bolilor de inima si pentru cresterea imunitatii.

8 Sirop de curmale

Siropul de curmale este un alt indulcitor natural plin de savoare, care poate inlocui zaharul in orice situatie, inclusiv la prepararea prajiturilor. Contine calciu, fier, magneziu, potasiu si cupru.

9 Sirop de orez brun

Siropul de orez brun este un bun inlocuitor al zaharului, atunci cand gatim.


10 Siropul de porumb

Este foarte bogat in fructoza si este mai putin dulce decat zaharul.

11 Zaharul de palmier

Are un indice glicemic mic, este la fel de dulce ca zaharul, dar este foarte scump.

12 Sorg-ul

Siropul de sorg se aseamana la gust cu melasa, este bogat in minerale si are efecte antioxidante.

13 Sirop din malt de orz

Siropul din malt de orz este un indulcitor natural sanatos, continand proteine si ajutand tranzitul intestinal.


14 Ulei de cocos

Aroma de nuca de cocos poate “pacali” papilele gustative, oferind senzatia gustului dulce. Este de preferat uleiul extravirgin de cocos, care este foarte sanatos.
Sursa: www.garbo.ro



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu