vineri, 15 martie 2013

Coreea de Nord a rupt armistiţiul cu Coreea de Sud. Ce urmează?


северная корея кндр солдат армия военные учения
Foto: EPA

Acordul de neagresiune între Coreea de Nord şi Coreea de Sud, care a durat 60 de ani, nu mai există. Coreea de Nord consideră invalid armistiţiul semnat la sfârşitul Războiului Coreean din anii 1950-1953. Acest lucru a fost anunţat pe 13 martie de un reprezentant al Ministerului Forţelor Armate Populare.

Coreea de Nord a rupt armistiţiul în replică la intensificarea sancţiunilor din partea Consiliului de Securitate al ONU, care au urmat după testul nuclear desfăşurat de Phenian pe 12 februarie. Acordul de neagresiune a reprezentat baza juridică de menţinere a păcii în Peninsula Coreeană, a menţionat în interviul pentru Vocea Rusiei Gheorghi Toloraia, directorul programelor coreene din cadrul Institutului de Economie. Însă pacea nu s-a menţinut datorită acestui document, ci situaţiei reale din Peninsula Coreeană. În plus, potrivit juriştilor, nu se poate ieşi în mod unilateral din acordul de pace. Adică, în principiu, acest pas nu ar trebui să aibă urmări juridice şi politice importante, consideră expertul rus.
„Deşi Phenianul se poate considera în stare de război şi poate începe acţiunile militare, este puţin probabil că va recurge la acest pas. Fireşte, situaţia se va agrava în urma acestui pas. Dar eu consider că este o parte a jocului politic nord-coreean, care are drept scop obţinerea de compromisuri din partea SUA şi încercarea de a obliga Washingtonul să intre într-un dialog direct”.
Ruperea armistiţiului de pace nu este un pas neaşteptat, a declarat pentru Vocea Rusiei Aleksandr Voronţov, directorul Centrului de Studii Coreene din cadrul Institutului de Orientalistică.
„Fireşte, această decizie nu consolidează securitatea şi încrederea. Ea contribuie la creşterea tensiunii în Peninsula Coreeană. Totodată să ne amintim că s-a întrevăzut de mult timp dorinţa Phenianului de a înlocui acordul temporar de armistiţiu cu un acord de pace mai important, în primul rând cu SUA, ca principală parte beligerantă”.
Între timp, pe fundalul acestei situaţii tensionate, magazinele sud-coreene sunt pline de clienţi. Populaţia cumpără conserve şi tăiţei instant. Conform ultimelor sondaje de opinie, 59% din populaţia sud-coreeană consideră posibil un război cu Coreea de Nord.
La rândul lor, militarii sud-coreeni remarcă în ultimul timp o activitatea militară sporită a Phenianului pe uscat, în aer şi pe mare. Ce-i drept, ar putea fi şi prima reacţie a Phenianului la începerea manevrelor americano-sud coreene Key Resolve, care vor dura până pe 30 aprilie. Ele au reprezentat încă un detonator, care a dus la escaladarea tensiunii în Peninsula Coreeană.
Sursa: romanian.ruvr.ru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu