Respiram pe gura sau pe nas?
A respira pe gura, este ca si cum am bea apa dintr-o mocirla fara a filtra apa mai intai. Motivul este ca plamanii nostrii au nevoie de aer umed. Cand respiram pe nari, aerul este incalzit, umezit si filtrat prin sinusuri. Sinusurile produc mucus pentru a prinde particulele contaminante. Dacarespiram pe gura, practic nu beneficiem de acest filtru incredibil al corpului nostru.
Daca suntem atenti in jurul nostru , vom putea observa ca aprox 30-40% din oameni respira pe gura. Fie ca stau, merg, alearga sau chiar cand dorm, de multe ori fara sa-si dea seama oamenii respira pe gura.
Cu cateva secole in urma acesti oameni erau considerati anormali din punct de vedere social, de exemplu un dictionar defineste termenul de „cel care respira pe gura” = persoana stupida, idiot, imbecil.
Desi pare greu de crezut, respiratul pe gura agraveaza multe boli cronice din ziua de azi, cum ar fi : sforaitul, oboseala de dimineta, durerile de cap, sindromul gurii uscate si altele. De asemenea in cazul copiilor, respiratul pe gura poate promova probleme de sanatate precum: infectii frecvente, astm, udarea patului, iritatii si altele.
Pentru o persoana sanatoasa, norma respiratului ar trebui sa fie , pe nas, 24 de ore din 7 zile. Dar sa vedem care sunt efectele confirmate si demonstrate ale respiratului pe gura.
- Continutul redus de CO2 in toate alveolelel plamanilor (hipocapnie)
- Contractia vaselor de sange datorita deficientei de CO2
- Suprimarea efectului Bohr
- Oxigenarea redusa a celulelor si a tesuturilor tuturor organelor corpului uman
- Stres, anxietate, dependenta, probleme de dormit, sentimente negative.
- Tensiune musculara
- Stres biochimic datorat frigului, aerul uscat intra in plamani
- Stres biologic datorat aerului murdar (virusi, bacterii, chimicale toxice), care intra in plamani
- Posibile infectii datorate absentei efectului autoimunizator
- Efecete patologice datorate utilizarii suprimate a oxidului nitric, cum ar fi vasoconstrictia, distrugerea scazuta a parazitilor din organism, virusi si celule maligne, inflamarea in vasele de sange, perturbarea neurotransmiterii normale si efecte hormonale
- 2. Respiratul pe nas livreaza oxid nitric catre plamani, sange si celule
Respiratul pe nas ne ajuta sa folosim propriul nostru oxid nitric generat in sinusuri. Rolul major al acestuia si efecetele sale au fost descoperite destul de recent. Trei oameni de stiinta chiar au primit un premiu nobel pentru descoperirea faptului ca un medicament destul de comun ca nitroglicerina(folosit de pacientii cu probleme de inima de peste un secol) este transformat in oxid nitric. Oxidul nitric dilata vasele de sange ale inimii reducand presiunea arteriala , astfel ca bolnavii de inima pot supravietui unui atac de cord.
Acest gaz este produs in diferite tesuturi ale corpului, incluzand aici si pasajele nazale. Astfel ca daca respiram pe gura nu ne putem folosi de propriul nostru oxid nitric, un hormon foarte important.
Functiile confirmate ale oxidului nitric sunt:
- Distrugerea virusilor, a organismelor parazite si a celulelor maligne in caile respiratorii si plamani prin inactivarea lanturilor enzimatice respiratorii ale acestora.
- Reglarea legarilor – eliberarea de O2 catre hemoglobina.
- Vasodilatarea arterelor
- Efecte de inhibare a inflamarilor din vasele de sange
- Efecte hormonale. Oxidul nitric influenteaza secretia hormonilor a mai multor glande (renale, enzimi pancreatice, gonadotropina)
- Neurotransmitere. Memorie, somn, invatare, simtirea durerii si alte multe procese sunt posibile numai cu prezenta oxidului nitric (pentru transmiterea semnalelor de la neuroni)
Binenteles ca daca rerspiram pe gura, nu putem utiliza oxidul nitric produs de corpul nistru in sinusuri. Gura, dupa cum spune doctorul Buteyko, a fost creata pentru a manca, a bea si a vorbi. In rest ea ar trebui sa stea inchisa.
- 3. Curatarea, umidificare si incalzirea aerului care trece prin nas.
- Pasajele nazale sunt special concepute pentru a umidifica, a curata si a incalzi fluxul de aer care intra datorita straturilor protectoare de mucus. Aceste straturi subtiri de mucus pot prinde 98-99% din bacterii, virusi, particule de praf si alte obiecte purtate de aer.
Cand gura este folosita pentru a respira , acest canal devine mai mare, mai scurt si aproape direct. Apoi aceste obiecte purtate de aer pot ajunge in alveolele plamanilor si in sange, creand stres biochimic pentru sistemul imunitar (detectarea acestor intrusi, marcarea lor, izolarea si in final distrugerea acestora). Mai mult stres este creat pentru organele cu rol de eliminare (ficatul, pielea, rinichii). Iar acesti patogeni se pot multiplica in plamani creind mai multe probleme pentru organism.
- 4. Efectele respiratului pe gura asupra efectului de autoiminizare
- Stratul subtire de mucus se intinde ca un covor lung de la sinusuri, bronhii si alte organe interne inspre stomac. Asa ca aceste obiecte straine prinse de mucus sunt descarcate in stomac unde enzimele tractului gastro-intestinaI si acidul clorhidric distrug bacteriile sau virusi sau le slabesc. Mai tarziu insa, unii dintre acesti patogeni(morti sau slabiti), pot penetra din intestinul subtine in sange (permeabilitate intestinala). Pentru ca acesti patogeni sunt ba morti , ba slabiti , ei nu pot face foarte mult rau (nu pot creea infectii). Dar pe langa asta ei constituie o lectie pentru sistemul imunitar, care este de fapt felul in care autoimunizarea naturala functioneaza cu succes. In vreme ce doctorii injecteaza in noi , in mod nenatural astfel de patogeni, simplu fapt ca respiram pe nas ne asigura autoimunizarea in mod natural.
Asa ca daca aveti in casa o persoana racita sau gripata, daca respirati pe nas, va autoimunizati, iar daca respirati pe gura va expuneti in mod direct virusilor si bacteriilor.
- 5. Solutia .
- Foloseste-ti vointa pentru a opri respiratul pe gura.
- Fi atent, studiaza-te, sau roaga pe cineva apropiat sa o faca.
- Roaga pe cineva sa te studieze cand dormi, daca respiri pe gura sau nu.
- Odata ce ai observat ca respiri pe gura, fa toate efortulrile sa te controlezi sa contientizezi si sa respiri pe nas.
- Daca nasul este infundat, elimina cat mai repede cauza care a dus acolo.
Surse pentru acest articol cuprind:
http://www.comtech-pcs.com/whatareions.html - respiram pe gura
http://viataverdeviu.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu