Misterele lumii sunt captivante pentru toate generatiile de oameni, care incearca sa le dezlege. Va prezentam mai jos cateva dintre aceste mistere nerezolvate ale lumii, potrivitlistverse.com:
10. Deriva continentelor
Planeta noastra a suportat numeroase modificari in cursul erelor geologice. Continentele s-au indepartat si apoi s-au apropiat de nenumarate ori inainte de a atinge pozitia lor actuala. Acest fenomen intra in cadrul teoriei numita tectonica placilor.
Reunificarea blocurilor continentale coincide cu disparitia anumitor grupe de nevertebrate marine, printre care trilobitii si graptolitii. In Mezozoic, in perioada Jurasic, continentele au inceput insa sa se indeparteze unul de altul, si oceanele s-au format din nou, printre care Oceanul Atlantic. Fosilele vin sa confirme aceste miscari de deriva. De exemplu, fosilele de dinozauri care se gasesc astazi pe continente separate. Nu putea intelege cum au reusit aceste animale de a traversa oceanele pentru a ocupa insule izolate ca Australia. Misterul a fost dezlegat atunci cand s-a stabilit ca in epoca in care traiau acesti dinozauri, masele continentale erau reunite: acest grup de reptile a putut deci popula zone ale globului la fel indepartate astazi.
9. Extinctia megafaunei
O echipa de oameni de stiinta din Australia a ajuns la concluzia ca vanatoarea a fost cauza principala care a dus la extinctia megafaunei acum 40.000 de ani.
Noul studiu reliefeaza faptul ca nu schimbarile climatice au dus la disparitia uimitoarei megafaune din care faceau parte cangurii de 300 de kilograme, pasarile de doua ori mai mare decat un emu si leii marsupiali de marimea leoparzilor. Specialistii de la Universitatea Macquarie din Sydney au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au studiat fungii (ciupercile) gasiti in fecalele marilor ierbivore. Ei au examinat probe de sedimente dintr-o mlastina fosilizata din Queensland, care dateaza de acum 130.000 de ani. Prezenta fungilor, au constatat paleontologii, era asociata intotdeauna si cu existenta excrementelor fosilizate. In urma cercetarii, s-a constatat ca starea megafaunei a fost stabila pana acum aproximativ 40.000 de ani. Observatiile au scos la iveala faptul ca, pana in momentul extinctiei lor, animalele rezistasera deja la doua valuri de schimbari climatice. Totodata analizele realizate pe fungi nu au furnizat informatii care sa indice vreo modificare climatica nefireasca. Din acest motiv, oamenii de stiinta au concluzionat ca oamenii nou-veniti au vanat animalele pana au determinat extinctia megafaunei. In lipsa animalelor, pasunatul redus a provocat o crestere a biomasei combustibile, facand sa creasca si intensitatea incendiilor, care au distrus padurile umede tropicale si au favorizat extinderea padurilor de eucalipti. Concluziile studiului sunt insa respinse de alti specialisti, care considera ca datele obtinute prin analiza sedimentelor sunt interesante, dar ca pot exista si alte interpretari ale acestor informatii.
8. Efectul Mpemba
Oamenii de stiinta ofera un premiu de 1000 de lire celui care raspunde la intrebarea: De ce apa fierbinte ingheata mai repede decat cea rece?
Enigmatica intrebare a pus in dificultate mintile celor mai mari oameni de stiinta si a fost evitata de mari ganditori precum Aristotel. Acum oamenii de stiinta s-au ambitionat atat de tare sa gaseasca un raspuns la intrebarea:
“De ce apa fierbinte ingheata mai repede decat cea rece?”
…incat au propus o recompensa in bani celui care va gasi explicatia, relateaza Dailymail.co.uk. Royal Society of Chemistry din Anglia ofera o recompensa in valore de 1000 de lire unui membru al publicului care va oferi o explicatie convingatoare a fenomenului, care a devenit de neinteles pentru umanitate. Problema stiintifica, care a devenit cunoscuta sub numele de efectul Mpemba, i-a infrant si pe Francis Bacon si René Descartes. Problema si-a primit numele modern in 1968, cand studentul tanzanian Erasto Mpemba a formulat intrebarea profesorilor care ii vizitau scoala.
Dl. Mpemba, care a studiat problema timp de 5 ani, l-a intrebat pe profesorul Denis Osborne, de laDar es Salaam University:
„Daca iei doua containere diferite cu volume egale de apa, unul de 35 °C si altul de 100 °C si le pui intr-un congelator, cel de 100 °C ingheata primul. De ce?”
Profesorul nu a fost capabil sa raspunda si a publicat o lucrare cu aceasta tema in anul urmator, numindu-l „efectul Mpemba”. Brian Emsley, manager de relatii media la Royal Society of Chemistry, a scris in The Guardian ca cel care va castiga premiul de 1000 de lire va trebui „sa-si sustina cazul in mod convingator si sa dea dovada de ceva gandire creativa”.
7. Calatorie mai rapida decat viteza luminii
In septembrie anul trecut, fizicienii de la CERN (langa Geneva) au demonstrat ca viteza luminii poate fi depasita de particule subatomice numite neutrini. Experimentul a fost repetat la finele anului trecut, avand aceleasi rezultate. In cadrul experimentului, neutrinii produsi la laboratorul CERN au fost lansati la 730 km distanta, pana la laboratorul Gran Sasso (Italia), fiind inregistrate momentele de plecare si de sosire. Rezultatul a fost confirmat in urma multor experimente, iar oamenii de stiinta au inceput sa se intrebe daca teoria relativitatii formulata de Albert Einstein ar putea fi compromisa. Teoria relativitatii arata ca viteza luminii, de 299.792.458 metri pe secunda, este o importanta constanta fizica universala si nimic nu poate calatori cu o viteza mai mare decat aceasta limita.
6. Tunelul mortii sau lumea de dincolo in moarte clinica
Oamenii care au fost la un pas de moarte au raportat in multe cazuri experiente mistice variate, din care cele mai dese sunt trecerea printr-un tunel, o lumina linistitoare, intalnirea cu cei dragi disparuti, o stare de pace si liniste), fapte care sugereaza viata dincolo de moarte. Desi aceste experiente si relatari au fost atat de profunde, nimeni nu s-a intors “ de dincolo” cu dovezi clare ale existentei unei lumi dincolo de moarte. Cei mai sceptici spun ca e vorba de halucinatii, sau de anumite traume ale mintii, de vreme ce nu exista nimic stiintific care sa demonstreze aceste trairi sau sa demonstreze daca ele sunt cu adevarat aspecte “din lumea cealalalta”.
5. Misterul pasarilor moarte care cad din cer
Numeroase pasari moarte au cazut din cer in Statele Unite. Ciudat este faptul ca ele cad mai ales pe langa biserici. Evenimentul a avut loc in orasul Beebe, din Arkansas, SUA, informeaza ABC News. Acelasi lucru s-a mai intamplat in trecut in acelasi oras, totul fiind invaluit in mister, caci nu se stie cauza mortii pasarilor. Imaginile din satelit au indicat prezenta a numeroase pasari in zona, chiar cu cateva ore inainte ca totul sa se petreaca. Politia a primit numeroase apeluri de la cetateni care au vazut pasarile cazand pe strazi sau pe langa biserici.
4. Zgomotul din TAOS
Unii locuitori si turisti ai micii localitati Taos din New Mexico, au fost deranjati de ani de zile de un zgomot, un zumzait miesterios si slab de joasa frecventa care sa aude in aer uneori. In mod ciudat, numai 2% din locuitori au detectat si s-au plans de acest zgomot. Unii cred ca este datorat unei acustici mai neobisnuite, altii dau vina pe o isterie comuna sau cine stie ce fenomene secrete cu un scop sinistru. Indiferent cum a fost definit sau descries, ca un zumzait, vajait, bazait de natura psihica, naturala sau supernaturala, nimeni nu a fost in masura inca sa determine cauzele si originile acestui zgomot. Acestea sunt cele 10 fenomene considerate de site-ul livescience cele mai ciudate fenomene neexplicate. Pe langa acestea s-ar putea enumera si Triunghiul Bermudelor, saltul genetic de la maimuta la om, religia, previziunile lui Nostradamus, megalitii din Romania si alte tari, insula pastelui, civilizatia maya sau a altlantilor, aparitia vietii pe pamant, Revolutia din Decembrie, aparitia si dezvoltarea clasei politice romanesti si multe altele.
3. Iluzia Lunii
Probabil ca ati observat ca atunci cand Luna este la linia orizontului, dimensiunile ei sunt schimbate, fiind mai mare. Dar chiar este Luna mai mare? De ce ar fi? Dar daca nu este, de ce apare astfel? Misterul dainuie de mii de ani. Aflati mai multe in acest articol. Faptul ca Luna pare mai mare la linia orizontului decat atunci cand este privita altundeva pe bolta cereasca reprezinta una dintre enigmele cele mai vechi inca nerezolvate de stiinta. Unii cercetatori au crezut ca de vina este fenomenul de refractie ce ar avea loc atunci cand Luna ar fi situata la linia orizontului. In realitatea nu este vorba despre asa ceva, iar modul cel mai simplu de arata acest lucru este privirea Lunii la orizont printr-un carton gaurit; vom vedea atunci cum, ca prin minune, Luna isi recapata dimensiunea cu care suntem obisnuiti. Explicatia cea mai plauzibila este de natura psihologica, mai exact ar fi vorba de mecanismul creierului ce produce perceptia pentru obiectele care isi schimba distanta. Dupa cum afirma psihologul american Maurice Hershenson, iluzia ca Luna este mai mare la orizont deriva din functionarea acestui mecanism in conditii speciale. In conditii normale, creierul regleaza in mod automat perceptia unui corp care se departeaza ori apropie de noi. Pentru aceasta, creierul se raporteaza la obiectele din jur; daca priviti intr-o oglinda un obiect, fara sa aveti nici un alt obiect cunoscut la care sa va raportati, este imposibil sa detectati dimensiunea acelui obiect, pentru ca nu-i cunoasteti departarea de dumneavoastra.
2. Dualitatea unda-particula
Dualitatea unda-particula reprezinta un principiu conform caruia particulele subatomice poseda unele caracteristici de unda, iar undele electromagnetice, cum ar fi lumina, au unele caracteristici de particula. In 1905, descoperind efectul fotoelectric, Albert Einstein a demonstrat ca lumina, care pana atunci fusese considerata o forma de unda electromagnetica, trebuie si ea conceputa ca aflandu-se in forme de energie discreta. In 1924, Louis Victor de Broglie a sugerat ca electronii au proprietati de unda, cum ar fi lungimea de unda si frecventa; natura lor ondulatorie a fost demonstrata experimental in 1927 prin difractia lor. Teoria electrodinamicii cuantice combina teoria particulelor cu teoria ondulatorie a radiatiei electromagnetice.
1. Originea vietii
Unul din primele puncte ale disputei dintre evolutionism si creationism este cel referitor la originea vietii.
Creationistii sustin ca viata a fost creata de Dumnezeu, in timp ce evolutionistii sustin ca materia ne-vie s-ar fi organizat in mod spontan si ar fi dat nastere vietii (teorie care a primit numele de generatie spontanee). Mai exista si unii autori, relativ putin numerosi, care sustin o teorie hibrida: primul organism viu a fost creat de Dumnezeu iar celelalte au luat nastere din acesta prin evolutie.
Sa incercam sa analizam in continuare posibilitatea generatiei spontanee.
In mod evident, in conditiile actuale, materia ne-vie nu se organizeaza spontan pentru a da nastere la organisme vii. Evolutionistii sustin, insa, ca atmosfera primitiva si oceanul primordial ar fi avut o alta compozitie chimica, mai favorabila aparitiei vietii. Aceasta este o simpla ipoteza care nu poate fi demonstrata, dar sa presupunem ca ar fi adevarata. Ca urmare a acestui fapt s-ar fi format prin sinteza chimica, mai intai o “supa organica” in ocean, dupa care, substantele din aceasta “supa” s-ar fi autoorganizat treptat pentru a da nastere vietii, mai intai in forme acelulare (virusuri), iar apoi in formele celulare. In unele experiente de laborator, in conditii total diferite de cele pe care le intalnim astazi in natura, dar despre care se afirma ca ar fi identice cu cele din atmosfera primara, cercetatorii au reusit sa sintetizeze unele substante organice, printre care cel mai cunoscut exemplu il constituie aminoacizii. Evolutionistii considera acest fapt ca pe o dovada a posibilitatii generatiei spontanee.
Sursa: caplimpede.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu