miercuri, 24 aprilie 2013

Masa de Paște – cum facem față armatei de calorii


Masa tradițională de Paște conține mâncăruri foarte bogate în calorii, grăsimi și glucide, care dacă nu sunt consumate cu măsură ne pot afecta buna funcționare a organismului. Pentru ca indigestia sau alte probleme legate de alimentație să nu ne strice sărbătorile, specialiștii în nutriție ne fac câteva recomandări.
Ingredientul principal - carnea sănătoasă
Înainte de a ne așeza la masă, este foarte important să acordăm o atenție deosebită alegerii alimentelor pe care le vom utiliza în prepararea mâncării. Carnea de miel, principalul aliment din bucătăria tradițională românească de Paște, trebuie să fie înainte de orice verificată sanitar-veterinar, pentru a ne asigura că animalul de la care provine a fost sănătos, iar carnea nu conține paraziți sau alte boli care se pot transmite la om. În acest caz, contează de unde ne aprovizionăm.
„Supermarketul ar fi cel mai sigur, dar și în piețe se fac, cel puțin teoretic, cele mai stricte verificări. Mai puțin e recomandat sa cumpărați de pe marginea drumului”, subliniază Corina Zugravu, medic primar în Nutriție şi Igiena Alimentației și cercetător al Institutului de Sănătate Publică București. Apoi, trebuie să ne asigurăm că am ales o carne proaspătă, pe care o recunoaștem după culoarea specifică (roșu închis), lipsa de miros neplăcut și după aspectul „tonic”: „daca apăsam pe ea, trebuie sa fie elastică”, spune specialistul în alimentație.
După ce am cumpărat carnea, daca animalul e proaspăt sacrificat, putem păstra alimentul în frigider timp de mai multe zile, înainte de preparare. „Carnea de miel ca și orice altă carne se păstrează foarte bine la frigider, poate să stea fără probleme și 8-9 zile în stare crudă”, explică Corina Zugravu.
O „perfuzie” de colesterol
Prepararea mâncărurilor de Paște este, de cele mai multe ori, ghidată de tradiție, fapt care nu este tocmai o veste bună pentru organismul nostru obișnuit pentru un timp cu mâncarea de post. „Mâncărurile tradiționale sunt toate foarte calorigene și, mai ales, indigeste. Este o adevărata «perfuzie» de colesterol și din ouă și din miel şi din cozonaci și pască”, avertizează medicul specialist în nutriție, potrivit căruia cel mai greu se digeră carnea de miel, care este „plină si de grăsime și de colagen”.
Potrivit site-urilor de nutriție, 100 de grame de carne de miel, crudă, are în medie 260 de calorii și 20 de grame de grăsime. După preparare, valorile se modifică, în funcție de modul în care carnea fost gătită și de ingredientele adăugate. În cazul drobului de miel, de exemplu, se folosesc mai multe tipuri de carne de miel, dar și ouă, lapte și uneori pâine. Dintre sortimentele de carne folosite la drob (ficat, plămân, rinichi, inimă, măruntaie), cel mai mare conținut caloric îl are ficatul de miel (238 de calorii la 100 de grame).
Potrivi nutritionistcluj.ro, o felie de 50 de grame de drob are, după preparare, aproximativ 100 kilocalorii. Pentru a obține un drob mai ușor digerabil și puțin mai sănătos, specialiștii recomandă să intervenim puțin în rețeta tradițională. Mai exact, putem renunța la prăjitul organelor de miel și le putem fierbe pentru un preparat mai ușor, este de părere nutriționistul Corina Zugravu.
Ouăle, care nu lipsesc nicodată de pe masa de Paște, au și ele un conținut caloric destul de ridicat, între 80 și 100 de calorii, în funcție de greutate și de proveniență. Unul dintre preparatele cu cel mai mare aport caloric este reprezentat însă de tradiționalul cozonac, care poate conține între 300 și 600 de calorii per 100 de grame, în funcție de ingrediente.
Stingeți cu salată și faceți mișcare
Pentru a minimiza impactul asupra organismului a unei mese bogate în calorii și grăsimi, specialiștii recomandă să mâncăm din toate cu moderație (cel mult două ouă fierte pe zi, potrivit Corinei Zugravu), să adăugăm salată verde la friptura de miel, să evităm alcoolul în exces, iar după mesele copioase să facem mișcare în aer liber.
Medicul specialist în nutriție recomandă renunțarea la ciorba de miel, „care este foarte grasă și de greu digerabilă”, consumul unor bucăți mai slabe de miel preparate la cuptor, împreună cu o salată, și limitarea desertului la o felie de pască sau cozonac, „fără creme sau prăjituri pline de calorii, grase și indigeste”. Mai mult, în unele cazuri se poate renunța chiar și la carnea de miel, în limitele tradiției. „O tradiție din sud și din Dobrogea spune sa mâncam pește în noaptea de Paste. Este o idee bună, întrucât este mult mai sănătoasă decât cea de miel”, explică Corina Zugravu.
Sursa: Yahoo! News

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu