marți, 9 aprilie 2013

STUDIU. Cercetătorii americani au descoperit motivul pentru care carnea roşie duce la apariţia bolilor de inimă


Carnea roşie ar trebui evitată pentru că duce la apariţia bolilor de inimă – aşa sună recomandarea medicilor nutriţionişti. Un grup de cercetători americani au descoperit şi motivul pentru care acest tip de carne predispune la afecţiuni cardiovasculare, dincolo de faptul că are un conţinut ridicat de grăsimi „rele”.
Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Clinica Cleveland, carnea roşie conţine o chimicală care atacă inima, notează BBC.
În Marea Britanie, reprezentanţii ministerului Sănătăţii recomandă populaţiei să nu mănânce mai mult de 70 de grame de carne roşie sau carne procesată, echivalentul a două felii de bacon, pentru a ţine la distanţă diverse afecţiuni, printre care se numără şi bolile de inimă.
„Nu doar nivelul grescut de grăsimi rele care se găsesc în carnea roşie este singurul factor care predispune la bolile de inimă. Datele studiului nostru arată că riscul apariţiei bolilor cardiovasculare este influenţat şi de o substanţă chimică care se găseşte în acest tip de carne”, a declarat pentru BB dr. Stanley Hazen, autorul studiului, care a fost publicat în Jurnalul Nature Medicine.
Substanţa din carnea roşie este un compus alimentar care este utilizat ca ingredient în băuturile energizante. Specialiştii americani spun că acest ingredient este unul dintre principalii factori care contribuie la întărirea arterelor.
Oamenii de ştiinţă de la Cleveland Clinic au constatat că responsabilă de apariţia afecţiunilor cardiace ar fi o substanţă chimică puţin studiată, eliberată de bacterii în intestine, după ce oamenii mănâncă carne roşie. Mai departe, substanţa produsă de bacterii este convertită de ficat într-o altă substanţă chimică puţin analizată, numită TMAO (Trimethylamine N-oxide), care ajunge în sânge şi creşte riscul de dezvoltare a bolilor de inimă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu