17mai 2013
Polul nord îşi SCHIMBĂ POZIŢIA. Consecinţele GRAVE ale fenomenului
Un nou studiu realizat de cercetători arată că Polul Nord al Pământului a început să se deplaseze semnificativ spre Groenlanda, ca urmare a topirii calotelor glaciare.
Poziţia polilor este determinată de distribuţia masei planetei pe suprafaţa acesteia. Deoarece Pământul nu este perfect sferic, ci uşor ovoid, Polul Nord este întotdeauna puţin „descentrat”, scrie Descoperă.ro
De asemenea, el s-a tot deplasat lent către sud, ca urmare a schimbărilor climatice pe termen lung, care au început la sfârşitul ultimei Ere Glaciare, pe măsură ce uriaşele scuturi de gheaţă care acopereau Pământul s-au topit şi distribuţia masei de suprafaţa planetei s-a schimbat treptat.
Dar, în 2005, Polul Nord a început deodată să se deplaseze mai marcat către Groenlanda, mişcându-se cu câţiva centimetri pe an.
Cauza? Topirea rapidă a calotei galciare groenlandeze, susţin autorii unui studiu publicat recent în jurnalul Geophysical Research Letters.
Micşorarea volumul de gheaţă şi fenomenul corelat cu ea - creşterea nivelului apelor mării - contribuie în proporţie de 90% la această deplasare.
Topirea gheţii determină schimbarea distribuţiei masei planetei, prin faptul că măreşte volumul de apă din ocean şi reduce greutatea calotelor de gheaţă care apasă asupra scoarţei terestre în zonele de uscat.
Sursa: REALITATEA.NET
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu