In 1966, la New York, Cleve Backster, specialist in detectarea minciunilor, s-a hotarat sa lege unul dintre electrozii aparatului sau de o frunza mare a plantei sale tropicale dracena. Si aceasta, ca sa vada daca turnand apa la radacina plantei este afectata frunza. Experienta a fost concludenta, deoarece in loc sa demonstreze o mai mare conductibilitate electrica, asa cum ne-am fi asteptat, acul de pe banda care inregistra a desenat un traseu similar celui pe care l-ar avea daca o fiinta umana ar fi supusa unui scurt impuls emotional. Backster a cufundat atunci o frunza de dracena in cafeaua sa fierbinte: neobtinand nicio reactie din partea acesteia, s-a hotarat sa arda frunza legata de electrozi. Acul a marcat o reactie pe banda care inregistra, inainte de a-si pune planul in aplicare. Planta i-a ghicit gandul?
Acesta a fost inceputul unei serii de experiente care au demonstrat ca planta reactiona nu numai la amenintarile experimentatorilor, dar si la potentiale pericole, cum ar fi fost patrunderea in camera a unei persoane care nu ii vroia binele, sau a unui caine si chiar la miscarile unui paianjen. Mai mult chiar, pusa in prezenta unei fiziologiste canadiene care incinera plantele ca sa obtina greutatea plantelor lipsite de seva la sfarsitul analizei, ea s-a aparat „lesinand”. Planta il poate recunoaste pe cel care vine sa devasteze peluza.
Plantele, intr-o gradina, intr-o casa si cu atat mai mult intr-un apartament, sunt o prezenta, un plus de viata, de sensibilitate, de dragoste. Cateva flori sunt un colt din natura, putina sensibilitate si frumusete plasate in aceste apartamente anonime, care ne dau impresia ca omul se afla intr-o colivie. Lumea vegetala nu poate fi redusa la o acumulare de produse chimice. Realitatea sa nu se reduce nici la o acumulare de celule. Planta este o „fiinta sensibila-suprasensibila”, asa o definea Goethe. Forma ei, substantele si fortele ei nu sunt numai rodul pamantului. in cartea sa intitulata Initierea, Rudolf Steiner ne indica exercitiile psihice datorita carora putem avea o perceptie concreta a fiintei spirituale a plantei. In acest corp invizibil, pe care Steiner il numeste corp eteric, planta isi condenseaza rezerva sa de putere, putere invizibila, dar reala.
Sursa: http://www.almeea.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu