Hreanul este o planta cunoscuta si folosita inca din antichitate, dar originile si perioada de inceput a cultivarii acestei plante sunt inca necunoscute. Hreanul era folosit ca remediu medicinal, lucru mentionat de cativa istorici antici, printre care Cato, Pliniu cel Batran, Dioscoride.
Folosirea frunzelor si radacinei de hrean ca medicament a continuat in Evul Mediu, dar a fost folosita si drept condiment pentru diverse tipuri de mancare (peste, carne), in special pentru a . Cei care sarbatoreau Pastele consumau hrean (alaturi de urzici, salata verde, coriandru) in timpul postului, deoarece hreanul este o planta amara la gust.
Alege hreanul!
Hreanul face parte din familia legumelor crucifere (printre care varza de Bruxxelles, broccoli, varza).
100 de grame de hrean contin:
vitamine
- B6 (4%)
- C (2%)
- K (2%)
- acid folic (14%)
- B6 (4%)
- C (2%)
- K (2%)
- acid folic (14%)
minerale
- potasiu (5%)
- calciu (6%)
- magneziu (7%)
- cupru (3%)
- zinc (6%)
- fosfor (3%)
- fier (2%)
- sare (14%)
- sulf
- potasiu (5%)
- calciu (6%)
- magneziu (7%)
- cupru (3%)
- zinc (6%)
- fosfor (3%)
- fier (2%)
- sare (14%)
- sulf
In total, 100g de hrean au valoarea totala de 48 calorii, asigurand 1% grasimi esentiale benefice.
Beneficiile hreanului
Hreanul este documentat ca fiind un excelent agent antibiotic, care lupta contra multor tipuri de bacterii si infectii bacteriene. Uleiul de hrean este de asemenea folosit pentru a combate simptomele infectiilor sinusurilor.
Datorita proprietatilor diuretice (de eliminare aapei), radacina de hrean proaspat rasa poate fi folosita pentru a trata infectiile urinare, dar si alte probleme de sanatate specifice (piatra la rinichi).
Radacina de hrean poate fi folosita si pentru a trata probleme tractului digestiv, ameliorand efectele indigestiei, prevenind greata, inflamatiile si iritatiile stomacului, ajutand la buna absorbtie a substantelor din mancare.
Uleiul de hrean este cunoscut in aromaterapie, dar si ca expectorant, pentru faptul ca trateaza problemele respiratorii, printre care astmul, tusea, bolile pulmonare cauzate de alergii. Ceaiul de hrean, indulcit cu miere, era folosit pentru a stopa tusea persistenta.
Pentru problemele de sanatate ale sistemul osos, printre care reumatism, artrite, se poate aplica o infuzie sau pasta de hrean pe zona afectata, si apoi acoperita cu o folie de plastic. Pasta din radacina de hrean poate fi aplicata si peste vanatai, inflamatii articulare, zonele ficatului si splinei (in cazul durerilor).
Infuzia de hrean, amestecata cu putin cidru de mere, consumata inainte de somn, provoaca perspiratie (transpiratie excesiva), si poate vindeca hidropizia.
Ca tratament extern al pielii, hreanul este folosit in baile de corp si pentru spalarea picioarelor, pentru a indeparta mirosul. Pentru a trata degeraturile, se poate amesteca radacina de hrean rasa impreuna cu apa calduta, sau se poate pregati si aplica o pasta de hrean incalzita pe zona afectata. De asemenea, tratamentul cu lotiune de hrean indeparteaza petele de piele, pistruii, punctele negre, orice decolorare nedorita a pieluu.
Hreanul este un excelent antioxidant, care ajuta la tratarea simptomelor stresului, dar si puternic detoxifiant si agent stimulator pentru activitatea organelor digestive.
Hreanul ajuta la indepartarea viermilor intestinal si a colicilor la copiii mici.
Efecte secundare si interdictii
Consumarea hreanului nu este recomandata copiilor sub 4 ani, datorita interactiunii cu tractul digestiv.
In aceeasi masura, consumarea excesiva de hrean poate cauza diverse forme de iritatie a tractului digestiv, accentuand simptomele ulcerului gastrointestinal, ale bolilor intestinale.
Deoarece hreanul este puternic diuretic, este recomandata evitarea consumului in cazul persoanelor care au probleme renale, infectii urinare, datorita cresterii fluxului de urina eliminat.
Consumul excesiv de hrean nu este recomandat pentru femeile insarcinate deoarece poate provoca avort spontan.
De asemenea, hreanul in exces, fara a fi insotit de alte alimente, poate provoca o stare de voma.
Concluzie
Poti conserva hreanul, amestecandu-l cu otet de mere si stocandu-l intr-un recipient in frigider.
Totusi, este recomandat ca hreanul sa fie consumat proaspat. Daca radacina de hrean este rasa sau pastrata prea mult timp fara a fi consumata, multe dintre vitaminele si mineralele continute isi pierd eficienta.
Sursa: http://www.pro-sanatate.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu