Astazi la locul de munca, majoritatea oamenilor stau pe scaun pentru mai mult de opt ore pe zi. Credeti ca lucrul la birou nu va afecteaza sanatatea? Mai ganditi-va. Un stil de viata sedentar, acasa sau la munca, are un impact negativ asupra sanatatii in multiple feluri. Fumatul, alcoolul, lipsa de exercitiu fizic si junk food-ul(mancarea gunoi, gen fast-food, cu multe grasimi si sare) sunt cu toate daunatoare sanatatii voastre… si trebuie sa adaugam pe aceasta lista si statul pe scaun. “Bolile statului pe scaun” ne scurteaza rapid durata vietii si sporesc costurile cu ingrijirea sanatatii.
Ce se intampla cand stam jos?
Statul jos cere foarte putina energie sau deloc, “arderea de calorii coboara la una pe minut”, reduce foarte mult activarea muschilor inferiori ai spatelui, “activitatea
electrica din picioare se intrerupe, enzimele care ajuta la descompunerea grasimilor coboara cu 90%”. Dupa doua ore, colesterolul bun coboara cu 20% si dupa 24, eficienta insulinei coboara cu 24%; riscul de diabet creste. “Oamenii cu slujbe sedentare au de doua ori mai mare rata de boli cardiovasculare decat cei cu slujbe care ii fac sa stea in picioare. Statul josmai mult de sase ore pe zi face cu 40% mai probabil ca sa muriti cu 15 ani mai devreme ca cineva care sta jos mai putin de trei ore pe zi, chiar daca faceti exercitii fizice”(MedicalCoding&Billing.org). Unii dintre noi petrecem mai mult timp sezand decat dormind.
Statul jos ne afecteaza sistemele corporale interne in mod negativ musculatura spinala si forta fizica. Ramanerea in pozitia sezut pentru perioade prelungite de timp face ca muschii dorsali inferiori sa ia “forma spatarului”. Daca muschii nu lucreaza adecvat, alte structuri, ligamente si discuri intervertebrale trebuie sa lucreze suplimentar. (Morl, 2012). Muschii trunchiului isi pierd conditia fizica si lenevesc. Sporirea timpului in care stam jos si a durerilor muschilor dorsali inferiori sunt corelate. Muschiul flexor al soldului (iliopsoas) se scurteaza si se contracta odata cu sederea si joaca un rol major in durerea muschilor dorsali inferiori. Pacientii cu aceste dureri au “atrofia muschilor lombari”, in special ai longissimus si multifidi; inactivitatea si inactivarea unor astfel de muschi este de condamnat, statul jos fiind principalul vinovat (Morl, 2012). Studiul a mai gasit ca “activarea muschiului lombar nu difera atunci cand se sta jos sau pe o minge de gimnastica, pe diferite scaune dinamice de birou sau pe un scaun obisnuit”(McGill et al., 2006; Ellegast et al., 2012).
Jurnalul Diabetologia a intreprins o meta-analiza pentru a vedea corelatia dintre statul jos si boala. Jurnalistii au tras concluzia ca “timpul sedentar este asociat cu un risc sporit de diabet, boli cardiovasculare si mortalitate cauzata cardiovascular sau din alte cauze; forta asocierii este mai consistent pentru diabet” (Wilmot, et al., 2012).
Cu obezitatea atingand un maximul al tuturor timpurilor, cauza ei este pentru ca mancam mai mult si ne miscam mai putin? Obezii stau jos in medie cu 2,5 ore mai mult pe zi decat cei “supli”. Rata exercitiului fizic a ramas aceeasi intre 1980-2000, dar timpul petrecut stand jos s-a dublat, ajungand la 8% si in consecinta si taliile noastre au urmat aceeasi tendinta.
Misca-te! Nu deveni statistica!
Ridica-te la cel putin 30 min. si mergi, sporeste-ti circulatia sanguina, intinde-te, hidrateaza-te, etc. Pune-ti un cronometru pe telefonul/calculatorul tau pentru a-ti reaminti sa te ridici… sansele sunt ca sa uiti daca nu faci asta. Nu poti parasi biroul? Cel putin ridica-te si misca-te prin jur.
Micsoreaza la minim timpul in care stai jos acasa, la o intalnire, petrecere, pe tren/autobuz; daca stai jos toata ziua la serviciu, apoi stai jos tot timpul acasa pentru a te “relaxa”, nu faci nici un fel de favoruri corpului tau. Uitatul la televizor pentru trei ore pe zi iti mareste sansele de a muri de boli de inima cu 64%. Daca simti ca este o “necesitate” sa privesti la TV, incearca sa faci sarituri/genoflexiuni/ridicari de greutati/yoga sau doar sa stai in picioare in timpul show-lui; cel putin in timpul reclamelor. Viata este prea scurta pentru a o petrece in fata televizorului, murind incet.
Foloseste oricand este posibil scarile, nu cauta cel mai apropiat loc de parcare, mergi pe jos/pe bicicleta in loc sa mergi cu masina; orele pe care le petrecem conducand se aduna. Multe birouri acum trec la statii de lucru in picioare pentru a micsora timpul petrecut stand jos si inevitabilele probleme de sanatate. Activarea muschilor lombari se va imbunatati cu miscarea si sarcinile indeplinite in picioare; cele de pe scaun nu vor face ca sa iti misti spatele. Nici un scaun nu poate inlocui sarcina exercitiului fizic si a miscarii.
Miscarea inseamna viata.
Surse pentru acest articol cuprind:
J Electromyogr Kinesiol. 2012 Nov 1. pii: S1050-6411(12)00172-1. doi: 10.1016/j.jelekin.2012.10.002. [Epub ahead of print] Lumbar posture and muscular activity while sitting during office work. Morl F, Bradl I. Source Forschungsgesellschaft fur angewandte Systemsicherheit und Arbeitsmedizin mbH, Dubliner Strase 12, 99091 Erfurt, Germany. Electronic address: falk.moerl@apz-erfurt.de
Physiol Meas. 2012 Nov;33(11):1887-99. doi: 10.1088/0967-3334/33/11/1887. Epub 2012 Oct 31.The measurement of sedentary patterns and behaviors using the activPAL? Professional physical activity monitor.
Dowd KP, Harrington DM, Bourke AK, Nelson J, Donnelly AE.Source Centre for Physical Activity and Health Research, University of Limerick, Limerick, Ireland.
http://d24w6bsrhbeh9d.cloudfront.net/photo/417749_700b.jpg
Meta-analysisSedentary time in adults and the association with diabetes, cardiovascular disease and death: systematic review and meta-analysis E. G. Wilmot, C. L. Edwardson, F. A. Achana, M. J. Davies, T. Gorely, L. J. Gray, K. Khunti, T. Yates and S. J. H. Biddle
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/10/121015090048.htm
http://www.boston.com – statul jos
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu