miercuri, 5 iunie 2013

Un oraş german acoperit de Dunăre, Praga ca sub asediu şi malurile vieneze sub apă - cele mai grave inundaţii din ultimul deceniu ucid oameni şi provoacă haos


AFP/Mediafax Foto
În Passau, oraş cu 50.000 de locuitori datând din epoca romană, marcajele din 1954 când oraşul a fost lovit de cele mai severe inundaţii din istorie au dispărut sub ape
Cel puţin nouă oameni au murit şi mii de persoane au fost evacuate în Cehia, Austria şi Germania din cauza celor mai grave inundaţii care au lovit Europa Centrală în ultimul deceniu. Praga este ca sub asediu, cu mii de soldaţi şi voluntari ridicând baricade în faţa apelor râului Vltava, iar malurile vieneze ale Dunării au fost acoperite de apă. Dar cel mai afectat oraş este Passau, din sud-estul Germaniei, aflat în întregime sub apele Dunării, care au atins cota de 12,8 metri, cea mai mare din ultimii 500 de ani. Mai multe oraşe din Europa Centrală au declarat stare de urgenţă. 

Autorităţile din Cehia au con­firmat şapte morţi din cauza inundaţiilor şi alte câteva persoane sunt date dispărute. Ministerul de Interne din Austria a raportat două decese, scrie The Wall Street Journal.
În Praga au fost mobilizaţi 1.000 de soldaţi, ajutaţi de voluntari, pentru a ridica bariere pe străzi şi pe malurile râului Vltava.
Peste 300 de deţinuţi din întreaga Cehie s-au oferit voluntari pentru a-i ajuta pe sinistraţi, potrivit Prague Post.
Părţi din sistemul de metrou al capitalei cehe au fost închise preventiv. Pe teritoriul ţării zeci de drumuri şi linii de cale ferată sunt inaccesibile din cauza apelor revărsate. Mai mult de 7.100 de persoane au fost evacuate din zonele ameninţate de inundaţii, unde pentru prima dată după dezastrul din 2002 au fost ridicate baraje de protecţie.
Staţia centrală de tratare a apelor uzate din Praga a fost închisă luni, ceea ce înseamnă caă apele reziduale au fost deversate direct în râul Vltava. Forţa râului este de zece ori mai mare decât ar fi normal, dar autorităţile nu se aşteaptă ca apele să atingă nivelurile din 2002.
 
Guvernul ceh mobilizează milioane de euro
Podul Charles din capitala cehă, în mod nor­mal plin de turişti, a fost de asemenea închis. Volswagen a suspendat temporar pro­ducţia la uzina din oraşul Zwickau.
Guvernul ceh a declarat duminică stare de urgenţă, declanşând asfel un sistem de finanţare de urgenţă care aduce 300 milioane coroane (11,6 milioane de euro) pentru salvatorii şi autorităţile regionale din zonele calamitate.
„Dacă este nevoie de fonduri adiţionale, gu­vernul le poate aduce rapid“, a declarat premierul Petr Necas. Guvernul a rezervat 4,5 mi­liarde de coroane (174,7 mil. euro) pentru re­pararea drumurilor şi liniilor ferate. Cei afectaţi de inundaţii pot primi compensaţii individuale de până la echivalentul a 2.000 de euro.
În ultimii zece ani, guvernul ceh a cheltuit trei miliarde coroane (116,4 mil. euro) pentru instalarea de sisteme de protecţie împotriva inundaţiilor.
Praga a fost lovită de cele mai dezastruoase inundaţii din istoria oraşului în august 2002. Atunci a fost afectată peste o treime din teritoriul ţării, iar apele au provocat moartea a 17 persoane şi au inundat complet 15 din cele 51 de staţii de metrou din Praga.
 
În Germania, un oraş cu 50.000 de locuitori a dispărut sub ape
În Germania, Passau, oraş cu 50.000 de locuitori aflat la confluenţa a trei râuri, a fost complet acoperit de ape. Afectate de inundaţii sunt şi landurile Saxonia şi Thuringia. Transportul naval pe fluviul Rin – una dintre cele mai circulate căi fluviale ale Europei – a fost suspendat.
În Passau, marcajele puse în 1954 când oraşul a fost acoperit de cele mai severe inundaţii din istorie au dispărut sub ape.
„Situaţia este extrem de dramatică“, a explicat Herbert Zillinger, purtător de cuvânt al celulei de criză din Passau, oraş care datează din epoca romană.
În total o forţă de 30.000 de persoane, inclusiv militari, a fost mobilizată în Germania pentru acţiuni de salvare şi protecţie.
 
„Nu vom abandona pe nimeni“, declară cancelarul Austriei
Postul public de radio ORF din Austria a anunţat că mai multe şcoli din Salzburg şi Austria Superioară au fost închise, iar personal de urgenţă a fost angajat în acţiuni în zonele afectate de inundaţii.
„Nu vom abandona pe nimeni“, a declarat cancelarul austriac Werner Fayman, promiţând ajutor rapid şi lipsit de birocraţie. Peste 300 de persoane au fost evacuate în provinciile Salzburg şi Tyrol. Părţi din regiunea Pinzgau au fost declarate zone de dezastru. În Salzburg o persoană a murit într-o alunecare de teren.
Inundaţiile din Europa Centrală sunt cele mai grave de după cele din 2002, care au provocat doar în Germania pagube de aproape 12 miliarde de euro.
 
Stare de urgenţă în Ungaria
Mai jos pe Dunăre, premierul slovac Robert Fico a avertizat asupra riscului de inundaţii. „Primim veşti rele din Germania şi Austria. Trebuie să facem tot posibilul pentru a ne proteja capitala“, a spus el. Bratislava este străbătută de Dunăre.
În Ungaria, 400 de persoane lucrează la sis­teme de apărare contra inundaţilor în capitala Budapesta, unde nivelul Dunării este aşteptat să atingă sau chiar să depăşească maximele din 2002, potrivit şefului Autorităţii Naţionale a Dezastrelor din Ungaria Gyorgy Bakondi.
Premierul ungar Viktor Orban a decretat situaţie de urgenţă din cauza nivelului ridicat al apelor Dunării.
Companiile de asigurare şi reasigurare, inclusiv Münich Re şi Allianz, au anunţat că este prea devreme pentru a estima nivelul plăţilor. Inundaţiile din 2002 au provocat pagube totale estimate la 20 de miliarde de euro în ţările afectate, potrivit BBC.
În România, ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură Lucia Varga a asigurat ieri că nu există niciun pericol de inundaţii pe Dunăre, debitele fiind în limitele multianuale şi nefiind cazul de cod galben sau portocaliu. Directorul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor Daniela Rădulescu a explicat că în urma viiturii de pe Dunăre pe sectorul românesc al fluviului nu vor exista pagube. Maximul undei de viitură este aşteptat pentru intervalul 13 - 15 iunie, dar Dunărea nu va atinge cote „care să sperie“, a subliniat Daniela Rădulescu.

Comisia Europeană este pregătită să ajute ţările lovite de inundaţii
Comisia Europeană este pregătită să elibereze fonduri pentru a ajuta miile de persoane afectate de unele dintre cele mai grave inundaţii din ultimii zece ani din Europa, scrie EUobserver.
„Vreau să asigur comunităţile calamitate şi autorităţile politice că noi, Familia Europeană, suntem gata să ajutăm acolo unde este cea mai mare nevoie de ajutor“, a declarat comisarul european pentru politici regionale Johannes Hahn. UE a înfiinţat Fondul European de Solidaritate după inundaţiile din 2002 pentru finanţarea operaţiunilor de urgenţă şi reconstruirea infrastructurii distruse. Germania, Cehia şi Austria pot cere să acceseze fondurile în cadrul a zece săptămâni de la dezastru, potrivit CE.
Nivelul minim al pagubelor necesar pentru activarea ajutorului este de 3,67 miliarde euro în cazul Germaniei, 872 miliarde euro pentru Cehia şi 1,79 miliarde euro pentru Austria.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu