vineri, 5 iulie 2013

Banca Vaticanului - Şefii au demisionat la câteva zile după un val de arestări


Operaţiunea "Mâini curate" ajunge, încet, dar sigur, şi la Vatican. Directorul Băncii Sfântului Scaun, Paolo Cipriani şi adjunctul său, Massimo Tulli au demisionat, marţi, în cadrul unei anchete demarate de procurorii italieni în cazul instituţiei bancare a Vaticanului. 





Demisiile vin la câteva zile după ce un înalt prelat, monseniorul Nunzio Scarano, a fost arestat, alături de un agent secret italian şi de un broker. Cei trei au fost acuzaţi că au vrut să transfere suma de 20 de milioane de euro în Italia, din Elveţia, pentru prietenii monseniorului Scarano. 

Interimatul funcţiei de director general va fi preluat de actualul preşedinte al Institutului pentru Opere Religoase, denumirea oficială a Băncii Vaticanului. De asemenea, organigrama instituţiei va include un nou post, cel de director de risc, care va avea grijă ca banca să respecte normele financiare.

De numele IOR se leagă şi scandalul financiar din 1982, în care apăreau CIA şi lojile masonice, şi care a dus la falimentul Băncii Ambrosiano.Încă de la înfiinţarea sa, în 1942, IOR, una dintre cele mai misterioase bănci din lume, a fost în centrul a numeroase scandaluri financiare. Pornit să asaneze Banca Vaticanului, Papa Francisc a numit, la finele lunii, o comisie al cărei scop este tocmai anchetarea activităţii Institutului. Dar care pare, pentru mulţi, o misiune imposibilă.

În ajutorul prietenilor din Elveţia

La doar câteva ore de la anunţul Vaticanului, poliţia din Roma îi aresta pe monseniorul Nunzio Scarano, episcop de Salerno, pe angajatul serviciilor secrete şi pe brokerul italian. Înaltul prelat, director în cadrul agenţiei de management al propietăţilor Sfântului Scaun, a fost acuzat de fraudă, corupţie şi spălare de bani. 

Episcopul îşi ajuta apropiaţii din Elveţia să transporte în Italia, evitând vămile, aproximativ 20 de milioane de euro. Banii erau aduşi cu un avion privat, iar apoi cu un convoi de maşini blindate, pentru a se sustrage taxării, susţin procurorii italieni.

Afacerea "Banco Ambrosiano"

Cel mai răsunător scandal privind tranzacţiile financiare ilegale ale IOR datează din 1982, când preşedintele Băncii Ambrosiano, Roberto Calvi, supranumit şi „Bancherul lui Dumnezeu" datorită legăturilor sale cu Banca Vaticanului, a fost găsit spânzurat de un pod, în Londra, având buzunarele pline cu bani şi pietre. 

În 2007, un tribunal a stabilit că mafia se află în spatele asasinării lui Calvi. S-a mai spus că cea mai mare bancă privată din Italia, Ambrosiano a reprezentat o supapă prin care s-au scurs banii Vaticanului, pentru a nu plăti impozite şi dividende statului italian. Afacerea era simplă: IOR vindea acţiuni la preţuri supraevaluate companiilor fantomă ale Vaticanului, din Panama, utilizând bani cash daţi de Calvi. După căderea Băncii Ambrosiano şi moartea lui Calvi, majoritatea banilor, aproximativ 400 de milioane de dolari, au fost recuperaţi din conturile Vaticanului. Dintre aceştia, 200 de milioane erau banii Mafiei.

Cazul Emanuela Orlandi

Un alt caz care ţine şi astăzi primele pagini ale presei din Italia urmăreşte răpirea şi uciderea, în 1983, a tinerei Emanuela Orlandi, fiica unui important angajat al Băncii Vaticanului. Toate elementele anchetei au confirmat, în aceşti ultimi ani, că omorârea fetei a fost orchestrată de mafia italiană, ca răzbunare împotriva înalţilor clerici ai Vaticanului. Uciderea Emanuelei Orlandi s-ar fi vrut a fi o lecţie pentru înalţii prelaţi ai Sfântului Scaun, care, în loc să aibă grijă, aşa cum ar fi trebuit, de cele 200 de milioane de dolari ai mafiei, i-au făcut să dispară, prin maşinaţiuni financiare, prin Panama.

Anchete şi conturi blocate

Sub pontificatul lui Benedict al XV-lea, reputaţia Băncii Vaticanului a fost afectată de acuzaţii de spălare de bani şi legături cu mafia. În 2010, procurorii italieni afirmau că IOR a încălcat în mod deliberat legea evaziunii fiscale „cu scopul de a ascunde proprietatea, destinaţia şi originea capitalului". 

Documentele confiscate de procurori confirmau suspiciunile anchetatorilor, conform cărora clerul ar fi acţionat pentru interesele oamenilor de afaceri corupţi şi ale mafiei. Procuratura italiană a blocat două conturi ale Băncii Vaticanului deţinute la alte instituţii financiare şi a deschis o anchetă împotriva directorului băncii de la acea vreme, Ettore Gotti Tedeschi, şi a directorului general Paolo Cipriani. 





Preluare de la ziuanews.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu